Sådan slipper du af med en nedgroet negl

Din tå smerter, er rød og hævet. Du er blevet den uheldige ejer af en nedgroet negl. Hvorfor får vi nedgroede negle? Hvordan undgår vi dem, og hvad skal der til for at slippe af med dem igen? Få ekspertens svar.

Nedgroet negl

NEDGROET NEGL – Du er ikke i tvivl, når der er noget i gærde i tåneglen. Huden kan hæve, rødme, og der kan gå betændelse i tåen.

© iStock

Tæer skal bare fungere! Hvis der er et eller andet galt, så mærker du det hurtigt, når du går og står. Sådan er det også med en nedgroet negl. Du bemærker garanteret, at det begynder at smerte, når du skal have skoene på, der klemmer ind mod den ømme tå.

Det er ganske almindeligt at få en nedgroet negl – ud af 1.000 personer vil omkring 2-4 af dem hvert år have brug for lægebehandling på grund af en negl, der er vokset ned i huden. Heldigvis kan du selv gøre noget, inden det kommer så vidt. Både for at forebygge, at neglen vokser skævt, men også for at slippe af med infektionen igen.

Få ekspertens råd til både forebyggelse og behandling.

1 Hvad er en nedgroet negl?


En negl er nedgroet, når siden af neglen gror ned i det bløde væv i tåen, kaldet neglefalsen. Det er de små grøfter, som neglenes sider skråner ned i. Negle er fra naturens hånd svagt buede, men det hornstof, de er lavet af, kan ændre form og tykkelse, hvis det bliver udsat for påvirkninger udefra. Det kan medføre, at neglen kommer til at bue for meget, så den vokser ned i grøfterne og ind i huden. Det er en smertefuld affære, der giver rødmen og ømhed. Neglens færd ned i huden kan også medføre betændelse, hævelse og generende nydannet væv ved siden af neglen.

Man kan få en nedgroet negl gentagne gange ved samme eller forskellige negle. Det er dog hyppigst neglen på storetåen, det går ud over.

Nedgroet negl grafik

Når neglen krummer for meget eller er for bred, kan den gnave sig ind i den bløde hud ved siden af og under neglen. Det kan give betændelse, som ses på dette tværsnit.

2 Hvem får nedgroede negle?


Det er langtfra ualmindeligt at få en nedgroet negl. For hver 1.000 personer vil der på årsbasis være omkring 2-4 personer, som har behov for lægebehandling på grund af en nedgroet tånegl. Dertil skal man så lægge alle dem, der kan få bugt med den nedgroede negl uden lægens hjælp. Det er alle aldersgrupper, som kan få “glæde” af en negl på afveje. Dog ser man yderst sjældent tilstanden hos børn under ti år.

LÆS OGSÅ: Nældefeber – få lægens gode råd til at slå kløen ned

3 Hvad er symptomerne på nedgroet negl?


  • Smerter ved tåneglene , når du går og står – ofte kun på den ene side af tåen. De kan variere fra milde gener til voldsom smerte og ubehag.
  • Måske får du hævelse, rødmen og gulligt pus ved neglen, hvis der er gået betændelse i tåen.
  • Der kan opstå en tilgroning af hud i området omkring den ramte tånegl.
Nedgroet negl

NEDGROET NEGL – Hævelsen, rødmen og gulligt pus ved neglen, indikerer at der er gået betændelse i tåen.

4 Hvorfor får man nedgroede negle?


Er din tånegl vokset ned i huden, så gør du klogt i hurtigt at finde frem til årsagen. For jo hurtigere du får fjernet det, der har bragt neglen på afveje, desto lettere bliver det at rette op på skaderne. Her kommer de mest almindelige årsager til nedgroede negl:

FOR SMÅ SKO – kan være årsag til nedgroet negl
© iStock

FOR SMÅ SKO KAN GIVE NEDGROET NEGL

Hvis dine tæer klemmes sammen i for små og smalle sko, så opstår der et pres på tåneglene. Går du i høje hæle, bliver især storetåneglen belastet voldsomt. Det kan få neglene til at gro skævt og søge lodret ned i neglefalsen.

FORKERT KLIPNING – kan være årsag til nedgroet negl
© iStock

KLIPNING KAN GIVE NEDGROET NEGL

Når vi klipper tåneglene, bliver mange af os for ivrige. Vi vil gerne til bunds i sagerne, og så klipper vi neglene for langt ned i siderne. Når neglen er for kort netop der, så kan den trykke sig ind i det bløde kød ved neglefalsen, efterhånden som den vokser ud igen.

SKADER OG SVAMP – kan være årsag til nedgroet negl
© iStock

SKADER OG SVAMP KAN GIVE NEDGROET NEGL

Du kan også få en nedgroet negl, hvis du taber noget ned over din tå. Når neglen beskadiges, så kan den nemlig let få en forkert form, der gør, at den vokser skævt og ned i huden. Neglesvamp skaber ligeledes deformitet og kan derfor give nedgroede negl.

SVEDIGE FØDDER – kan være årsag til nedgroet negl
© iStock

SVEDIGE FØDDER KAN GIVE NEDGROET NEGL

Lider du af fodsved, kan det være medvirkende til, at du får en nedgroet tånegl. For når fødderne er svedige i længere tid, bliver huden omkring neglen blød, og neglen kan så ubesværet trænge ind i huden. Svedige fødder giver også lettere infektion.

FORÆLDRE – gener kan være årsag til nedgroet negl
© iStock

FORÆLDRE KAN GIVE NEDGROET NEGL

En nedgroet negl kan være en hilsen fra din far eller mor. Vi arver nemlig neglenes form, og har man i din familie meget krumme eller brede negle, så vil der være større risiko for, at du kommer til at trækkes med ømme tæer.

SYGDOM – kan være årsag til nedgroet negl
© iStock

SYGDOM KAN GIVE NEDGROET NEGL

Har du diabetes, svær overvægt, hjerte- eller nyresygdom, kan det give væskeophobninger i fødderne. De hævelser, det medfører, øger risikoen for at få nedgroede negle.

5 Hvordan undgår man at få nedgroet negl?


Der er ret stor sandsynlighed for, at du på et tidspunkt i dit liv får en nedgroet tånegl. Til gengæld er det ret nemt at undgå. Tager du disse enkle råd til dig, vil du minimere risikoen betragteligt.

  • GIV PLADS TIL TÆERNE
    Brug til daglig fodformede sko eller sko med god plads til tæerne. De spidse sko skal du gemme til festlige lejligheder. Skoene må heller ikke være alt for løstsiddende, så foden skøjter rundt. Så får tæerne nemlig stød, hvilket kan fremkalde nedgroede negle.

  • HOLD FØDDERNE RENE OG TØRRE
    God fodhygiejne forebygger både neglesvamp og nedgroede negle. Og det holder infektioner væk fra dine undersåtter. Det er også vigtigt, at du minimerer fodsved, som kan gøre huden blød og lettere for neglen at trænge igennem. Brug bomuldsstrømper, som huden kan ånde i, og brug eventuelt en antiperspirant-foddeodorant.

  • BESKYT MOD SLAG OG PRES
    Undgå så vidt muligt at beskadige neglene med stød og unødigt slid. Har du et arbejde, hvor fødderne er udsatte, så brug sikkerhedssko eller sko med et fast og solidt overstykke. Fodbold er ikke den smarteste hobby, hvis du har tendens til nedgroede negle.

  • KLIP KORREKT
    Det vigtigste råd til forebyggelse af nedgroede negle er at klippe korrekt. Neglen må aldrig være kortere i siderne end på midten, og du skal ikke klippe den i en buet form.

LÆS OGSÅ: De bedste øvelser til nedsunken forfod

Nedgroet-negl-klipning

Sådan klipper du tånegle

  1. Klip lige over. De to hjørner på neglen skal rage lidt længere ud (1-2 mm) end det sted, hvor neglefalsen slutter.
  2. Brug en negleklipper, der er egnet til de kraftige tånegle, så du kan klippe præcist.
  3. Er du nervøs for, at neglens hjørner skal ødelægge dine strømper, så kan du file lidt på dem, så de ikke bliver for skarpe.
NEGLEKLIPPER

SÅDAN KLIPPER DU TÅNEGLE – Neglesaks designet til tykke tånegle, som kræver lidt ekstra. Den har skarpe blade og en stærk fjeder, der effektivt og præcist klipper tåneglen i den rette form.

6 Hvordan kommer man af med en nedgroet negl?


Men den rette behandling kan de fleste relativt nemt komme en nedgroet negl til livs. Men sæt ind, så snart du opdager, at neglen er på afveje. For en nedgroet negl forsvinder sjældent af sig selv. Jo tidligere behandling, jo mildere gener, og jo lettere bliver det at komme plagen til livs.

Læs også: Neglesvamp – den bedste behandling af svamp på tåen

Gør det selv

Er den nedgroede negl lige opstået, og er der ikke betændelse ved neglen, så er oddsene gode for, at du selv kan behandle tilstanden væk. Naturligvis skal du først identificere og fjerne de faktorer, som har forårsaget den nedgroede negl. Er det smalle sko, så på med et bredere par. Er det stød og slag, så tag en pause fra fodboldspillet eller det, som skader neglene. Giv den nedgroede negl en god blanding af ro og SOS-hjælp. Her er, hvad du kan gøre:

  • NEGLEKLEMME
    En negleklemme er en lille metalskinne, som du sætter fast oven på neglen med lim. Klemmen løfter neglesiderne opad, så neglen får en mere flad form og ikke søger ned i siden – den såkaldte neglefals. Negleklemmer kan købes på apoteket.

  • KLIP IKKE EN NEDGROET NEGL
    Undlad at bruge neglesaks, neglefil og pincet. Området ved den nedgroede negl skal have ro, og neglesiderne skal have lov til at vokse frem, indtil de er lange nok til at blive klippet lige over. Det kan tage op til en måneds tid.

  • FODBAD
    Tag et 15-20 min. fodbad hver dag. Det minimerer risikoen for infektion og opbløder huden ved den nedgroede negl, så eventuelt pus kan løbe fra. Endelig modvirker fodbadet ømhed og hævelse. Brug et rensende fodbadprodukt eller blot saltvand, der har en desinficerende effekt.

Fodterapeutisk behandling

Er du meget generet af en nedgroet negl, så er det en god idé at gå til en fodterapeut. Her kan du få en bøjlebehandling, hvor man fastgør en lille metaltråd af fjederstål på neglen – det er samme materiale, man bruger til at rette tænder. Metaltråden løfter neglens sider væk fra neglefalsen. Udretningen sker gradvist, mens neglen vokser ud.

Princippet er det samme som ved en hjemmebehandling med negleklemme. Ved fodterapeutens bøjlebehandling skal man dog med jævne mellemrum have rettet bøjlen, så spændkraften øges – ligesom ved tandregulering.

Den offentlige sygesikring yder 50 procent tilskud til bøjlebehandling af nedgroede negle. Resten skal du selv betale.

Læs også: Hammertå – øvelser og behandling af krogede tæer

Kirurgi

Har behandling hjemme og hos fodterapeut været resultatløs, så er et kirurgisk indgreb formentlig løsningen. Men det bør altid være sidste udvej, når alt andet er afprøvet. For der er risici forbundet med enhver operation. Det er dog værd at bide mærke i, at succesraten for operation mod en nedgroet negl er meget høj. Op mod ni ud af ti af dem, der bliver opereret, slipper for generne.

Ved operationen, som foretages med lokalbedøvelse, skærer man et par millimeter af neglens yderkant væk. Man fjerner også overskydende hud og det underliggende negleleje, hvor cellerne til dannelse af ny negl befinder sig. På den måde bliver neglen permanent smallere, og huden frigøres for gnavende negl. Såret i tåen bliver syet med et par sting, og du får forbinding på. Den kan tages af efter 2-3 dage, og foden kan bruges som normalt efter en uges tid. Operationen er gratis og foretages på en ortopædisk klinik eller på sygehuset.

FODBAD –

FODBAD Glem husrådet om, at sæbespåner er godt mod nedgroede negle. De kan ætse et eventuelt sår, så der dannes mere arvæv. Brug et fodbadprodukt eller salt.

© iStock

Kilde: Nikolaj Rindom, speciallæge i ortopædkirurgi

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 14/2022