Hammertå – sådan behandler du krogede og smertende tæer
Der er ikke noget at være flov over, og alligevel krummer du tæer. Hele tiden. Så har du nok fået hammertæer. De krogede tæer kan være smertefulde, men sætter du hurtigt ind med behandling, kan du rette krumningen ud.
Hammertæer er desværre hamrende almindelige. Cirka hver femte af os får dem og 4-5 gange så mange kvinder som mænd. Har du selv en hammertå, ved du, hvor ustyrligt ondt det gør.
Heldigvis kan tilstanden ofte afhjælpes, hvis du reagerer, inden tåleddet sætter sig fast. Her får du overlægens bedste råd til at forebygge, at du ender på operationsbordet. Og skulle det ske, så er der også gode chancer for, at du bliver smertefri.
Hammertå – på latin digitus malleus – er en tilstand, hvor en eller flere tæer er blevet deforme.
Tæerne består af tre led – det inderste grundled, midterleddet og yderleddet. Når man har hammertå, er midterleddet bøjet, mens grundleddet og yderleddet er strakte. Bøjningen opstår, fordi tåens ledbånd og sener har trukket sig sammen. Det giver tåen en krum form.
Man kan få hammertå på alle tæerne, men det er oftest 2.- til 4.-tåen, der bliver ramt – sjældent store- og lilletå. Og man ser ofte, at der er hammertæer på begge fødder. Hammertå kan være en pinefuld affære, fordi der ofte følger slid- og trykskader samt ligtorne med lidelsen.
Hvordan ser en hammertå ud?
Ved hammertå sker der en fejlstilling af tåen, så det mellemste led bøjer opad. Dermed kommer tåen til at ligne et hammerhoved.
2
Hvad er symptomerne på hammertæer?
Ud over den karakteristiske krumning af en eller flere tæer, så er hård hud oven på tæerne et typisk tegn på hammertæer. Den hårde hud kommer, fordi krumningen på tåen bliver presset mod overlæderet i skoen, når du går. Den friktion, der opstår, fremkalder den hårde hud.
Der kommer også et øget slid på tåens grundled og mellemfodsknoglen i fodsålen, fordi de presses mod skosålen. Så her vil du formentlig også få hård hud.
I kølvandet på den hårde hud opstår der ofte vabler, ligtorne og i værste fald betændelse. Og så kommer smerten, som er hammertåens tro følgesvend – en smerte, der dukker op ved ganske almindelig gang.
Hammertå symptomer
Krumme tæer – typisk tå 2, 3 og/eller 4
Smerter ved gang
Hård hud ovenpå de krumme tæer
Hård hud på forfods-sålen
Vabler og ligtorne
3
Hvad er årsagen til hammertæer?
Man er faktisk ikke helt sikker på, hvorfor nogle af os har ledbånd og sener, der trækker sig sammen og giver krumme hammertæer, mens andre går fri.
En mulig forklaring kan være, at nogle mennesker har en ubalance mellem bøje- og strækkemusklerne i foden, således at tæerne får en tendens til at være mere bøjede end strakte, hvilket så på længere sigt kan få leddet til at “fryse fast” i den krumme position. Arv kan muligvis også spille ind.
Mens den grundlæggende årsag til hammertæer er uklar, så ved man godt, hvilke forhold der kan skubbe tilstanden i gang:
Hammertå – årsager
FREMSKREDEN ALDER
Det er sjældent, at unge mennesker får hammertå. Det er en lidelse, der kommer, i takt med at foden mister spændstighed, og leddene bliver stive. Op mod hver femte af os får de krumme tæer, efterhånden som vi ældes. Og kvinder fire-fem gange oftere end mænd.
FORKERT FODTØJ
Har du gennem mange år gået i uhensigtsmæssigt fodtøj, så vil der være en øget risiko for, at du danner hammertæer. Hyppig brug af for små, spidse eller ufleksible sko kan fremprovokere krumningen. Det samme kan høje hæle.
FODPROBLEMER
Man ser ofte, at folk med andre knogle- og ledmæssige udfordringer på fødderne også må føje hammertå til listen over skavanker. Således optræder hammertå ofte på fødder, hvor der er knyster,nedfalden forfod eller skæv storetå.
ANDRE SYGDOMME
Lider du af sukkersyge, leddegigt eller visse nerve-muskel-sygdomme såsom hulfod, Charcot-Marie-Tooth eller spastisk lammelse, er du mere udsat for at få hammertæer.
4
Hvad er gode hammertå øvelser?
3 gode hammertå-øvelser
Et vigtigt våben mod hammertæer er daglig smidiggørelse og styrkelse af føddernes led. For så længe tæerne kan strækkes ud, så skal de strækkes ud. Disse øvelser vil modvirke krumningen og stivheden i leddet.
Hammertå øvelse 1: smidiggør
Placér en tennisbold på gulvet, og sæt foden på toppen.
Rul foden frem og tilbage over bolden, og grib fat om bolden med tæerne.
Gentag bevægelserne 3-5 minutter på hver fod.
Hammertå øvelse 2: styrke
Læg en karklud eller et håndklæde på gulvet.
Sæt dig på en stol, og grib stoffet med tæerne.
Kram det, som forsøgte du at lægge det sammen.
Gentag øvelsen i op til 5 minutter.
Hammertå øvelse 3: spred tæerne
Placér tæerne på gulvet, så der kommer god plads mellem dem, og så storetåen rykkes ud i den rigtige stilling, hvor den burde være – se billedet. Du kan hjælpe til med hænderne i starten, hvis det kniber med at få tæerne til at flytte sig.
Hammertå behandling – plej fødderne
Nok kan fodpleje alene ikke rette en krum tå ud, men jævnlige fodbade, massage og “fodnusseri” kan være med til at smidiggøre leddene. Dermed bremses udviklingen af tilstanden, så det ikke udvikler sig til en stiv hammertå. Det vil under alle omstændigheder mindske de smerter, hammertåen giver.
5 TIPS TIL AT LINDRE ØMME HAMMERTÆER:
Har du en eller flere hammertæer, så kender du alt for godt den smerte, der kan indfinde sig efter en dag, hvor du har gået og stået meget. Disse SOS-tips vil virke lindrende på de ømme tæer:
Tag et varmt fodbad, så muskler og led kan få lov til at slappe helt af.
Massér dine fødder, og giv ekstra opmærksomhed til tæerne, så de holdes bløde og fleksible.
Læg is på tåleddet, hvis der kommer inflammation, og området hæver op.
Giv fødderne en pause, og lad dem hvile højt flere gange om dagen, især hvis du står meget op.
Gå så vidt muligt på bare tæer derhjemme, så føddernes led og muskler får mulighed for at bevæge sig naturligt.
5
Kan man rette en hammertå ud?
Du kan ofte selv gøre noget for at rette din hammertå ud, hvis du vel at mærke er i begyndelsen af sygdomsforløbet, hvor hammertåen er fleksibel og kan strækkes ud i grundled, mellemled og yderled, når du hiver i den.
På det stadie vil en del få bugt med tilstanden alene ved hjælp af hensigtsmæssigt fodtøj, indlæg, pleje og øvelser.
Men griber du ikke chancen for at bekæmpe krumningen tidligt i forløbet, så vil leddet efterhånden sætte sig, og tilstanden vil udvikle sig til en “stiv hammertå”.
Og så vil det være nødvendigt med et operativt indgreb, hvis hammertåen skal rettes ud. Det vil sandsynligvis lykkes, for mange har god gavn af en operation.
KAN MAN RETTE EN HAMMERTÅ UD? | Sørger du for at hive i tæerne, så de strækkes ud i alle led, kan det modvirke hammertæer.
Det er en god idé at anvende et forfodsindlæg – også kaldet en forfodspelotte. Det er et blødt, forhøjet indlæg, som løfter forfoden lidt op, øger strækket på tæerne og mindsker trykket ved tåens grundled og ved mellemfodsknoglen. Du skal være indstillet på, at indlægget skal kombineres med fodvenlige sko, og at det kan tage uger, før der kommer en bedring.
Man kan mindske tæernes krumning ved at bruge en tåadskiller under strømperne. Den reducerer friktionen og smerterne.
Hammertå behandling – vælg de rigtige sko
Noget af det bedste, du kan gøre for at forebygge og behandle hammertæer, er at gå i sunde, fodvenlige sko. Det mindsker både ømhed ved tåleddet og de smerter, der er forbundet med tryk og slid på den krumme tå. Og så vil det frem for alt give en fleksibel hammertå plads til at rette sig ud. Se her, hvad du skal gå efter:
En stabil sål, der ikke giver sig ret meget, når du trykker skosnude og hæl sammen. Den må dog ikke være lige så stiv som en træsko.
Sko med udtagelig indersål, så sålen kan erstattes med et forfodsindlæg.
Fodtøj med lav hæl og bred form med god plads til tæerne. Og en stødabsorberende sål med god affjedring.
7
Hvordan opererer man en hammertå?
Har du en stiv hammertå, der generer dig, så kan det være nødvendigt at få krumningen opereret væk. Typisk åbner man tåen ovenfra og fjerner noget af det midterste tåled. Nogle gange må man supplere med at skære tåens sener over. Derpå stabiliseres og afstives tåen med en tynd stålpind. Denne pind bliver fjernet igen efter 4-6 uger.
HAMMERTÅ OPERATION – Ved operation fjernes noget af det midterste tåled, og tåen afstives med en stålpind.
Indgrebet udføres på en ortopædkirurgisk afdeling under lokalbedøvelse eller i fuld narkose, alt efter hvad du foretrækker, og du kan tage hjem samme dag. Efter indgrebet skal du dog regne med 4-6 ugers sygemelding afhængigt af dit arbejdes karakter.
Langt de fleste oplever, at hammertåen er forsvundet efter operationen. Tåen kan blive lidt kortere, og den vil ikke kunne bøjes på midten længere, men det vil ikke give dig problemer i det daglige, medmindre du er balletdanser. Efter operationen er det fortsat vigtigt, at du bruger rummeligt fodtøj, for ellers kan krumningen indfinde sig på de andre tæer.
HAMMERTÅ OPERATION – Indgrebet udføres på en ortopædkirurgisk afdeling under lokalbedøvelse eller i fuld narkose.
Ja, det er en god idé ret hurtigt at søge læge for at få en vurdering af, hvorvidt du har hammertå, og om den er fleksibel eller stiv, hvis dine tæer krummer og gør ondt. Det har nemlig betydning for, om du selv kan gøre noget for at rette tåen ud igen, eller det er nødvendigt at operere.
Sættes du tidligt i behandling, kan du måske undgå operation. Lægen stiller diagnosen på baggrund af tåens udseende og bevægelighed.