Av, min forfod er sunket!

Føddernes muskler og led skal holdes ved lige, hvis du skal undgå, at fodsvangen synker sammen. Få gode råd, hvis skaden allerede er sket.

En kvinde tager sig til foden i smerte, fordi hun har begyndende nedsunken forfod.

NEDSUNKEN FORFOD – Det kan give svære smerter, hvis forfoden synker sammen. Du kan heldigvis ofte selv gøre noget for, at det ikke sker.

© iStock

Nedsunken forfod gør nas! Og det er særligt ældre kvinder, der bliver ramt. Det kan du lægge dig ned og græde over – eller du kan forsøge at gøre noget ved det.

Derfor får du her overlægens råd til, hvordan du holder muskulaturen i fødderne stærk længst muligt. Og hvordan du kan behandle nedsunken forfod, hvis den allerede har meldt sin ankomst. Blandt andet kan det være nødvendigt at bruge indlæg for at støtte og aflaste. Er den helt gal, kan en operation komme på tale.

1 Hvad er nedsunken forfod?


Nedsunken forfod kommer, fordi forfoden med alderen degenererer, som det så romantisk beskrives i lærebøgerne. Normalt er forfoden spændstig og buer let opad. Storetåen og lilletåen er derfor dem, som tager det største slæb. Og de kan klare det, for de er robuste og designet til jobbet.

Men i en nedsunken forfod er bindevæv og ledbånd mellem led og knogler faldet sammen, og fodbuen er forsvundet. Det betyder, at presset fordeles fra store- og lilletå og ud på de tre tæer i midten. Det er deres led og knogler slet ikke bygget til, så de svarer igen med ømhed og smerter. Det er også almindeligt, at hård hud og ligtorne følger med som “bonusgevinst”.

nedusnken forfod vs normal fod

NEDSUNKEN FORFOD – En normal forfod buer let opad. Ved nedsunken forfod er buen fladet ud, og det giver smerter.

© gettyimages

2 Hvordan ser nedsunken forfod ud?


Sådan ser nedsunken forfod ud

Tegningen viser, hvordan forfoden ser ud, hvis man skar den lodret igennem og så ind på knoglerne forfra. En normal forfod buer let opad, mens buen er forsvundet ved en nedsunken forfod. Det gør, at de midterste tæers grundled presses ned mod underlaget, når du går.

3 Hvorfor synker forfoden?


Det er jo ingen hemmelighed, at store dele af os søger mod syd og falder sammen, når vi runder en voksen alder. Hud, bagdel og bryster mister spændstigheden. Det samme sker for led og sener i fødderne.

Med alderen opstår der en træthed i de ledbånd og muskler, som skal holde styr på forfodens og tæernes knogler. Og hos nogle af os sker det i en sådan grad, at den runding, der ellers giver “bounce” og affjedring på fødderne, forsvinder. Forfoden falder simpelthen til jorden.

Det sker, fordi de ledbånd og muskler, der ellers har holdt det hele på plads, er blevet trætte og slappe. Men hvorfor må nogle trækkes med flade fødder, mens faldet hos andre ikke bliver så udtalt? Det er der en håndfuld årsager til.

6 ÅRSAGER TIL NEDSUNKEN FORFOD

Nedsunken forfod i familien

Det kan være arv, der får fødderne til at falde. Hvis dine forældre har forfodsfald, så er der stor sandsynlighed for, at dine undersåtter vil gå samme skæbne i møde.

Stiv og stram

Noget af det, der kan belaste forfoden, er manglende smidighed i leddene og stramme haser.

Hård hverdag

Et arbejdsliv, hvor man står og går meget på hårde gulve, vil give et øget pres på forfoden, som kan risikere at udløse forfodsfald.

Høje hæle

Man har ikke videnskabelig dokumentation for, at højhælede sko giver forfodsfald. Men meget tyder på, at hyppig brug af høje hæle øger tilbøjeligheden.

Maraton og ekstremsport

Udsætter man jævnligt fødderne for hård belastning, fordi man dyrker fx langdistanceløb eller anden ekstremsport, så vil det øge risikoen for nedfalden forfod.

For meget på sidebenene

Overvægt belaster fødderne og kan derfor fremkalde forfodsfald. Også graviditeter kan øge risikoen

4 Hvordan føles nedsunken forfod?


Du kan kende en nedsunken forfod på den karakteristiske fornemmelse, som tilstanden giver. Før der kommer egentlige smerter, oplever mange en følelsesløshed eller en fornemmelse af, at foden sover. Nogle beskriver det også som at have en sten i skoen eller at gå på en hårdt sammenkrøllet strømpe. Det er tabet af spændstighed og bue på forfoden, som giver denne fornemmelse.

Der kommer også smerter ved leddene til anden, tredje og fjerde tå. Store- og lilletåen er normalt ikke påvirkede, da de ikke bliver udsat for mere belastning end normalt.

Typisk bliver ubehaget mere udtalt i løbet af dagen, fordi du bruger foden. Nogle har også ondt i foden om natten. Graden af gener kan variere fra let ubehag til voldsomme smerter, der giver decideret gangbesvær.

5 Hvordan kan man forebygge nedsunken forfod?


Arv og alder er svære udfordrere at kæmpe imod. Men du kan gøre dit til at mindske generne, udsætte tidspunktet for, hvornår faldet indtræffer, og i allerbedste fald helt undgå de nedsunkne forfødder. Her er, hvad du kan gøre for at holde fødderne stærke og spændstige: Nedsunken forfod øvelser

Kvinde der træner fødderne for at forebygge nedsunken forfod

NEDSUNKEN FORFOD – Gør det til en vane at få rørt dine tæer og ankler, når du alligevel træner. Det betaler sig.

Nedsunken forfod øvelser

Mange glemmer fødderne, når kroppen trænes. Ved jævnligt at lave fod- og ankeløvelser kan du mindske tabet af spændstighed i forfoden. Præcis hvor stor en effekt det har, kan man ikke sige. Men at øvelserne giver øget styrke, stabilitet og bevægelighed i foden – det kan du være sikker på!

Saml kluden op

Her styrkes muskulaturen, så forfoden bliver mere spændstig.

  • Sæt dig på en stol.
  • Læg en klud på gulvet, og saml den op med tæerne.
  • Gentag 10 gange med hver fod.

Rul med bolden

En øvelse, der både smidiggør stive led og lindrer ømhed.

  • Sid ned, eller stå op.
  • Tag en tennisbold eller en anden relativt hård bold, og rul den frem og tilbage under forfoden.
  • Gentag 10 gange på hver fod.

Stræk foden

Denne øvelse øger både styrke og smidighed i forfoden

  • Stå på fx et trappetrin eller en kantsten.
  • Gå op på tæer, og sænk så langsomt hælene ud over kanten, så der kommer et stræk under foden og i akillessenen.
  • Hold strækket i 30 sek.
  • Gentag 5 gange.

Nedsunken forfod sko

Vælg det rigtige fodtøj
Hensigtsmæssige sko kan virke forebyggende på forfodsfald, og det mindsker generne, hvis faldet af led og knogler allerede er indtrådt.

Når du skal vælge sko, så gå efter:

  • En meget stabil sål, der ikke giver sig ret meget, når du trykker skosnude og hæl sammen. Den må dog ikke være lige så stiv som en træsko.
  • En sål, der er meget stødabsorberende og giver en god affjedring.
  • Sko med udtagelig indersål. Det giver mulighed for at erstatte sålen med et indlæg. Læs mere under behandlingsmuligheder.

6 Kan nedsunken forfod behandles?


Har du udviklet nedsunken forfod, er det svært helt at fjerne fejlstillingen og bringe den mistede bue under forfoden tilbage.

Læs også: Hammertå – øvelser og behandling af krogede tæer

Nedsunken forfod indlæg

Langt den mest udbredte behandling mod nedfalden forfod er indlæg med en såkaldt forfodspelotte. En pelotte er et blødt, forhøjet indlæg, som får forfoden til at bue let opad, sådan som den gør på en fod uden nedfald. Forfodspelotter er derfor rigtig gode til at støtte og aflaste foden. Du kan bruge dem både i udendørsfodtøj og i hjemmesko. De kan købes på apoteket, hos materialisten og i webshops.

Giver forfodsnedfaldet dig mange smerter, så kan det være en god idé at få en bandagist til at specialfremstille et indlæg, der er skræddersyet til lige præcis din fods behov.

Sådan skal et forfodsindlæg placeres
Her ses, hvor i skoen et forfodsindlæg skal ligge. De hvide ringe viser forfodsknoglernes ledhoveder. Pelotten skal placeres lige bag ved de tre midterste tæers ledhoveder.

Nedsunken forfod operation

Det er sjældent, man opererer mod nedsunken forfod. Det sker kun i de tilfælde, hvor der er så udtalte smerter, at de invaliderer i hverdagen, og hvor forfodsindlæg og øvelser ikke har hjulpet. Så kan du få en henvisning til en fod- og ankelkirurg, der vil vurdere, om en operation er nødvendig.

Indgrebet går ud på, at man skærer knoglerne over lige ved de ømme ledhoveder. Dernæst forskyder man ledhovederne, således at trykket på det smertende område fjernes. Forskydningen bliver fastgjort med en lille skrue. Operationen foretages i fuld narkose og tager ca. 30 min., afhængigt af hvor mange knogler der skal korrigeres.

Man bliver som regel udskrevet på operationsdagen. Men du må påregne at skulle gå med forbinding og særlige skånende hælsko i en måneds tid. Afhængigt af hvilken slags arbejde du har, vil du have brug for sygemelding i 1-6 uger. De fleste oplever heldigvis betydeligt færre smerter efter operationen.

NEDSUNKEN FORFOD OPERATION – Man kan godt operere mod nedsunken forfod, men det sker kun i de tilfælde, hvor der er så udtalte smerter, at de invaliderer i hverdagen.

© iStock

Kilde: Karl Tobias Haak, overlæge i fod- og ankel kirurgi, Aleris Hospitaler
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 04/2023