Av, min forfod er sunket!
Føddernes muskler og led skal holdes ved lige, hvis du skal undgå, at fodsvangen synker sammen. Få gode råd, hvis skaden allerede er sket.
Føddernes muskler og led skal holdes ved lige, hvis du skal undgå, at fodsvangen synker sammen. Få gode råd, hvis skaden allerede er sket.
Nedsunken forfod gør nas! Og det er særligt ældre kvinder, der bliver ramt. Det kan du lægge dig ned og græde over – eller du kan forsøge at gøre noget ved det.
Derfor får du her overlægens råd til, hvordan du holder muskulaturen i fødderne stærk længst muligt. Og hvordan du kan behandle nedsunken forfod, hvis den allerede har meldt sin ankomst. Blandt andet kan det være nødvendigt at bruge indlæg for at støtte og aflaste. Er den helt gal, kan en operation komme på tale.
Nedsunken forfod kommer, fordi forfoden med alderen degenererer, som det så romantisk beskrives i lærebøgerne. Normalt er forfoden spændstig og buer let opad. Storetåen og lilletåen er derfor dem, som tager det største slæb. Og de kan klare det, for de er robuste og designet til jobbet.
Men i en nedsunken forfod er bindevæv og ledbånd mellem led og knogler faldet sammen, og fodbuen er forsvundet. Det betyder, at presset fordeles fra store- og lilletå og ud på de tre tæer i midten. Det er deres led og knogler slet ikke bygget til, så de svarer igen med ømhed og smerter. Det er også almindeligt, at hård hud og ligtorne følger med som “bonusgevinst”.
Det er jo ingen hemmelighed, at store dele af os søger mod syd og falder sammen, når vi runder en voksen alder. Hud, bagdel og bryster mister spændstigheden. Det samme sker for led og sener i fødderne.
Med alderen opstår der en træthed i de ledbånd og muskler, som skal holde styr på forfodens og tæernes knogler. Og hos nogle af os sker det i en sådan grad, at den runding, der ellers giver “bounce” og affjedring på fødderne, forsvinder. Forfoden falder simpelthen til jorden.
Det sker, fordi de ledbånd og muskler, der ellers har holdt det hele på plads, er blevet trætte og slappe. Men hvorfor må nogle trækkes med flade fødder, mens faldet hos andre ikke bliver så udtalt? Det er der en håndfuld årsager til.
Du kan kende en nedsunken forfod på den karakteristiske fornemmelse, som tilstanden giver. Før der kommer egentlige smerter, oplever mange en følelsesløshed eller en fornemmelse af, at foden sover. Nogle beskriver det også som at have en sten i skoen eller at gå på en hårdt sammenkrøllet strømpe. Det er tabet af spændstighed og bue på forfoden, som giver denne fornemmelse.
Der kommer også smerter ved leddene til anden, tredje og fjerde tå. Store- og lilletåen er normalt ikke påvirkede, da de ikke bliver udsat for mere belastning end normalt.
Typisk bliver ubehaget mere udtalt i løbet af dagen, fordi du bruger foden. Nogle har også ondt i foden om natten. Graden af gener kan variere fra let ubehag til voldsomme smerter, der giver decideret gangbesvær.
Arv og alder er svære udfordrere at kæmpe imod. Men du kan gøre dit til at mindske generne, udsætte tidspunktet for, hvornår faldet indtræffer, og i allerbedste fald helt undgå de nedsunkne forfødder. Her er, hvad du kan gøre for at holde fødderne stærke og spændstige: Nedsunken forfod øvelser
Har du udviklet nedsunken forfod, er det svært helt at fjerne fejlstillingen og bringe den mistede bue under forfoden tilbage.
Kilde: Karl Tobias Haak, overlæge i fod- og ankel kirurgi, Aleris Hospitaler
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 04/2023