At knække fingre: usundt eller ufarligt?

Nogle kan ikke lade være med at knække deres fingre, mens andre slet ikke kan holde lyden ud. Men ved du, om det er usundt eller ganske ufarligt at knække fingrene.

Person knækker sine fingre

UFARLIGT ELLER USUNDT? - Eller er det at knække fingre noget helt tredje?

Vi kender alle én, der konstant skal knække sine fingre - mens folk omkring tager sig til ørene og væmmes over lyden.

Tidligere er vi blevet informeret om, at aktiviteten i værste tilfælde kunne føre leddegigt med sig. Vi har haft den udbredte vane under luppen for at finde ud af, om det er sundt eller usundt at knække fingre.

Om at knække fingre

Mange knækker fingre af ren og skær vane. Når man først har udviklet vanen, kan det føles som om, at man virkelig har brug for det, for at føle, at man har fuld bevægelighed.

Når man knækker sine fingre, så får man strukket leddene ud og de skjulte nerveender bliver stimuleret. Dette er altså grunden til at mange ikke kan stoppe igen.

At knække fingre: usundt eller ufarligt?

Der har været mange teorier omkring, hvad der udløste den væmmelige lyd. Tidligere mente man, at det kunne være bobler i leddene, som man sprang - hvilket skulle gå udover ledvæsken. Dette hænger dog ikke sammen med vores generelle viden omkring, hvordan led fungerer.

Lyden, som følger med det at knække fingre, mener forskerne bag et nyt studie, skyldes de gas-fyldte hulrum, der skabes mellem led og knogle, når man strækker leddene ud.

Der er intet bevis for, at det at knække fingre skulle skade hverken ledvæske, led eller giver større risiko for leddegigt. Der er ligeledes heller ikke fundet nogen positiv effekt ved vanen. MEN, hvis aktiviteten fører smerte med sig, så vil det være en god idé at søge læge, da det kan betyde, at der er noget galt med leddene.