Sådan bliver din morgenkaffe endnu sundere

Findes der noget bedre, end at stå op om morgenen og drikke en kop varm kaffe? Hvis du hælder mælk i, er kaffen måske endnu bedre for dig: Nyt studie tyder nemlig på, at kombinationen af kaffe og mælk kan have en særlig god effekt.

Tænk, hvis dine daglige kopper kaffe med mælk faktisk kunne hjælpe på dit overbelastede knæ eller din tennisalbue. Det lyder magisk, men et nyt studie fra Københavns Universitet, som tidligere på året blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry, viser, at kaffe med mælk muligvis kan have en øget antiinflammatorisk effekt på kroppen.

Forklaringen skal findes i kombinationen af antioxidanter i form af polyfenoler, som findes i kaffe, og proteiner, som mælk er fyldt med.

Sådan spiser du antiinflammatorisk

Antioxidanter og proteiner er et magisk mix

Polyfenoler er en gruppe af de mest kendte antioxidanter, og de findes i mange fødevarer, fortæller Marianne Nissen Lund, professor i fødevarekemi og en af hovedpersonerne bag studiet.

“Polyfenoler er en gruppe antioxidanter, som er naturligt forekommende i blandt andet planter, frugter, grøntsager, vin, øl, rødvin og kaffe. Udover at de er til stede i plantebaserede fødevarer, så bliver de også ofte tilsat animalske fødevarer, fordi de sørger for, at for eksempel kød ikke bliver harsk.”

Polyfenoler er kendte for at have en antiinflammatorisk effekt i kroppen, men meget tyder nu på, at de er endnu mere effektive til at bekæmpe inflammation, når de hygger sig sammen med proteiner, forklarer professoren i fødevarekemi:

“Der kan opstå inflammation i din krop, når du for eksempel overbelaster en muskel, får et slag og i forbindelse med nogle sygdomme såsom leddegigt. Vi vidste i forvejen at polyfenoler kan have antiinflammatoriske effekter i kroppen, men det nye i vores studie er, at kombinationen af polyfenoler og proteiner øger den antiinflammatoriske effekt,” fortæller Marianne Nissen Lund.

Alt med måde

Studiet er lavet på den måde, at forskerne gav nogle immunceller en kunstig inflammation. Herefter undersøgte de, hvordan immuncellerne reagerede, når de blev påført polyfenoler kombineret med proteiner. Det viste sig, at immuncellerne var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammation som de celler, der kun var tilsat polyfenoler.

Næste skridt er at teste det på dyr, og forhåbentlig på sigt teste på mennesker, for lige nu ved forskerne ikke, om kombinationen har en effekt i mennesker og i så fald i hvilken grad, men at det er “oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kan have en gavnlig effekt på inflammation i mennesker,” siger Marianne Nissen Lund.

Nu tænker du måske, om det betyder, at du burde begynde at drikke litervis kaffe med mælk dagligt. Men her er professoren i fødevarekemi tilbageholdende.

“Alt med måde,” siger hun og fortsætter: “Det er altid det allerbedste råd, når det kommer til mad. Vi ved nemlig intet om mængder endnu – altså hvilken koncentration, der skal til før, at det vil have en antiinflammatorisk effekt i mennesker.”