Uge 3: Farvel sukkertrang – goddag stabilt blodsukker
Har du en sød tand? Så velkommen til 3. uge af “Spis sundt – for altid”, hvor vi skruer ned for de søde sager og op for pulsen.
Har du en sød tand? Så velkommen til 3. uge af “Spis sundt – for altid”, hvor vi skruer ned for de søde sager og op for pulsen.
Vi har helt bogstaveligt fået kærligheden til den søde smag ind med modermælken. Vi forbinder det med tryghed, hygge og ro.
Kortvarigt dulmer sukker da også alt fra kærestesorg til stress. Problemet er bare, at sukker på sigt gør os mere trætte, energiforladte og humørsyge. I hvert fald hvis vi får for meget, og det er vi mange, der gør.
Derfor er et af de 6 principper i “Spis sundt for altid”, at sukker er til særlige lejligheder.
Sukker får vi fra mange produkter. Både fra klassiske, søde varer som slik og chokolade, men sukker gemmer sig også i alt fra morgenmadsprodukter til brød, færdigvarer og pålæg.
Det kan dog lade sig gøre at skrue ned for sukkeret. Det har vi fokus på her i uge 3 i vores “Spis sundt for altid”-forløb.
Sukker er ikke giftigt, og i små mængder skader det dig overhovedet ikke.
Men da sukker på den anden side ikke bidrager med hverken mineraler, fibre eller vitaminer, er det heller ikke noget, din krop har brug for.
Tværtimod stjæler sukker ofte pladsen fra de sunde råvarer, hvilket er et af hovedproblemerne.
Et andet er, at spiser du for meget af de søde sager, kan de nemt spænde ben for din drømmevægt og ikke mindst sende dit blodsukker på en rutschetur, der dræner dig for energi.
Hvad værre er, viser nyere forskning, at for store mængder sukker øger risikoen for sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og brystkræft foruden bl.a. gigt, depression og allergi.
Hvis vores kroppe kunne snakke, ville de helt sikkert bønfalde os om at prøve at lade være med at spise sukker til hverdag. Så kan der nemlig sagtens være plads til lidt fredagssnolder eller en kage om søndagen.
Hvis du er rigtig sej – og det er du selvfølgelig – så lader du helt være med at spise slik, kage, is og co. på hverdage fra nu af. Måske tager du ligefrem en kold tyrker og lader helt være med at spise sukker den kommende uge.
Prøv samtidig at lade være med at rodbehandle din søde tand med sukkerfrit slik og light-sodavand.
Der er ikke meget, der kan sætte sindene i kog som sødemidler.
De bliver af og til beskyldt for alt fra fedme til kræft, men der findes ikke videnskabelige beviser for, at sodavand er den direkte årsag til kræft. Heller ikke light-sodavand. Meeen ... helt fryd og gammen er de søde drikke nu heller ikke.
Selvom du kan drikke og spise rigtigt meget, der indeholder sødemidler, før du overskrider det acceptable daglige indtag, så vænner du dig for det første til, at alt skal smage overdrevet sødt.
For det andet vil et produkt som fx cola light stadig skade dine tænder, fordi det indeholder fosforsyre.
Og for det tredje kan mange af de sødemidler, der bruges i eksempelvis sukkerfri lakrids og pastiller, give smerter og luft i maven.
Der skal nogle gange en uhyggelig vilje til at fortrænge lysten til at spise sødt, når den melder sig.
Derudover mærker vi også ofte et socialt pres for at tage kage, når der sendes rundt, ligesom vi selv kan have en indgroet vane med at forkæle små og store gæster med søde sager.
Det hele får du hjælp til at ændre på herunder.
Formålet er ikke, at du aldrig må spise søde sager, men at du bliver bevidst om dit indtag og arbejder på, at det ikke er en hverdagsting. Og det skal nok lykkes dig – efter de første par dage bliver det meget lettere.
Der skal være plads til nydelse, men i stedet for lakridspiber og p-tærter, så forkæl dig selv med fx nødder, mørk chokolade og friske bær.
På den måde tilfredsstiller du din søde tand og tanker samtidig op med antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner, sunde fedtsyrer og kostfibre.
De sundere lækkerier vil også holde dit blodsukker mere stabilt, så du bliver mindre træt og får mere energi!
FRA: Sødt | TIL: Mindre sødt |
---|---|
Cornflakes Ca. 7 g tilsat sukker pr. 100 g = 1 sukkerknald per portion (3 dl) | Havregryn 0 gram sukker pr. 100 g |
Vingummi, lakrids og bolcher Ca. 50 g tilsat sukker pr. 100 g = 30 sukkerknalder per pose(120 g) | Frosne vindruer og nødder 0 gram tilsat sukker |
Marmelade/ chokoladepålæg Ca. 46 g tilsat sukker pr. 100 g = 5 sukkerknalder per skefuld | Ost eller magert pålæg 0 gram tilsat sukker |
Sodavand/ saft Ca. 9 g tilsat sukker pr. 100 g = 22 sukkerknalder pr. ½ liter | Danskvand med citronskiver eller krydderurter 0 gram tilsat sukker |
Sorbet/ flødeis Ca. 16 g tilsat sukker pr. 100 g = 3 sukkerknalder pr. kugle (35 g) | Frosne blendede bananer (nicecream) 0 gram tilsat sukker |
Frugtyoghurt/ vaniljeyoghurt Ca. 8 g tilsat sukker pr. 100 g = 8 sukkerknalder pr. portion (2 dl) | Yoghurt naturel med frisk frugt 0 gram tilsat sukker |
Kiks Ca. 18 g tilsat sukker pr. 100 g = 1½ sukkerknald pr. kiks (15 g) | Groft knækbrød 0 gram tilsat sukker |
Du tror måske, du skal spise for at holde blodsukkeret stabilt. Det er en myte.
Vil du have et stabilt blodsukker, skal du i stedet have gang i musklerne.
At spise for at holde blodsukkeret stabilt er som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Den rare følelse er kortvarig, og bagefter bliver det værre.
Et liv med regelmæssig motion derimod forbedrer kroppens evne til at fjerne overskydende sukker fra blodet – både på den korte og på den lange bane.
At holde blodsukkeret stabilt er ikke kun vigtigt, hvis man har diabetes.
Det er vigtigt for os alle sammen for at have energi på den korte bane, og fordi vi med alderen får sværere og sværere ved at fjerne overskydende sukker fra blodet. Det starter en negativ cirkel, for et konstant højt blodsukker skubber også til kroppens aldringsprocesser.
Har du fulgt med de første uger af “Spis sundt – for altid”-forløbet, er du forhåbentligt allerede kommet i gang med at gå en halv time om dagen samt styrketræne et par gange om ugen. Sejt!
Er du klar til at optimere endnu mere, så se vores 3 lette tips herunder
NÅR DU GÅR: Læg gerne dine daglige gåture op til eller umiddelbart efter dine måltider. Det modvirker den tunge, trætte fornemmelse af meget mad i maven og balancerer dit blodsukker.
NÅR DU STYRKETRÆNER: Brug så mange muskler som muligt, når du styrketræner. Muskelaktiviteten øger nemlig din insulinfølsomhed. Brug især gerne de store muskler i benene.
TILFØJ PULS-ØVELSER til din hverdag, fx 3 små pulsøvelser per dag, evt. efter hvert måltid.
Se vores forslag til øvelser: