Derfor skal du spise kiwi
Spis bare løs, hvis du er vild med kiwi! Kiwien er nemlig en superfood, der bid for bid fylder dig med gode vitaminer, mineraler og andre centrale stoffer.
Spis bare løs, hvis du er vild med kiwi! Kiwien er nemlig en superfood, der bid for bid fylder dig med gode vitaminer, mineraler og andre centrale stoffer.
Det er naturligvis umuligt at kåre en frugt eller grøntsag som verdens sundeste, da de bedste helbredseffekter opnås ved at variere og kombinere frugt og grønt. Når det er sagt har kiwi længe været kendt som en rigtig sund frugt.
Her kan du læse, hvorfor den grønne, æggeformede frugt klassificeres som en superfood, og hvornår og hvordan det er bedst at spise kiwi-frugten.
Du kan roligt spise løs af den grønne superfood uden at bekymre dig om vægten. En hel kiwi vejer omtrent 60 gram og indeholder kun 38 kalorier, 0,5 gram fedt og 8,5 gram kulhydrater.
Foruden det lave indhold af kalorier rummer kiwi-frugten en masse sunde næringsstoffer, som klassificerer kiwien til en superfood. Se kiwi-frugtens næringsindhold i tabellen herunder.
Kan du mærke forkølelsen ånde dig i nakken? Så kan det være en idé at tanke op med kiwi. Kiwi-frugten indeholder som bekendt en masse C-vitamin, der styrker kroppens immunforsvar. En kiwi indeholder 38 mg C-vitamin, hvilket svarer til næsten halvdelen af dit daglige behov for C-vitamin, som ligger på 75 mg.
Kiwi indeholder kalium og magnesium, der bl.a. spiller en afgørende rolle for kroppens væskeregulering og nervesignalernes gnidningsfrie flow.
Kæmper du med at sove ordentligt, kan kiwi måske hjælpe dig på vej til drømmeland. I et lille forsøg fra Taiwan spiste 29 kvinder og mænd med søvnproblemer dagligt to kiwier en time før sengetid. Efter 14 dage havde de grønne frugter forbedret testpersonernes søvnkvalitet på flere punkter, hvilket ifølge forskerne kan skyldes det høje indhold af antioxidanter samt stoffet serotonin.
Har du problemer med maven? Så kan kiwien også hjælpe. Undersøgelser viser nemlig, at kiwi-frugtens indhold af kostfibre fremmer fordøjelsen. Desuden indeholder kiwi enzymet actinidin, der hjælper kroppen med at nedbryde proteiner fra blandt andet yoghurt, ost, fisk og æg.
Kiwien kommer oprindeligt fra Kina, hvor den har været dyrket i mere end 1.200 år. Her blev kiwifrugten kaldt chinese gooseberry, som betyder kinesisk stikkelsbær. I begyndelsen af 1900-tallet blev den grønne frugt eksporteret til USA og senere til New Zealand. I New Zealand opkaldte man kiwifrugten efter den newzealandske nationalfugl kiwi, som bekendt stadig hænger ved den dag i dag.
I 1960-erne begyndte Italien at dyrke kiwi-frugten, og i dag er Italien verdens største producent af kiwi-frugter med ca. 33 procent, stærkt efterfuldt af New Zealand med ca. 25 procent af produktionen.
Der er gode nyheder til alle os kiwi-elsker! Kiwi-frugten er nemlig længe i sæson. Faktisk gror den op til 240 dage om året og importeres løbende hertil. Så det er efterhånden sjældent, at du ikke kan finde den grønne superfood i supermarkedet.
En umoden kiwi kan holde sig i et par uge ved stuetemperatur. Vil du speede modningsprocessen op, kan du lægge et æble ved kiwien. Har du derimod fået fat i en moden kiwi kan den holde sig 3-5 dage. Ønsker du derimod at forlænge holdbarheden, kan kiwien holde sig yderligere 4-6 dage i køleskab.
Selvom du skræller kiwien, er det vigtigt, at du vasker kiwien grundigt inden. Bakterierne fra skrællen kan nemlig blive overført fra kniven til frugtkødet.
Er du træt af seje bøffer? Så er kiwi-frugten din ven. Et ældre trick fra husholdningen påstår nemlig, at man ved at lægge et par skiver kiwi oven på seje bøffer inden stegning kan mørne kødet. Det undersøgte en række danske forskere, som nu kan bekræfte, at kiwi-enzymet rent faktisk forbedrer konsistensen i kødet uden at påvirke kødets smag og saftighed.
Er der noget bedre end at spise en halveret kiwi med ske? Så skulle det da lige være...
En halveret kiwi med ske smager fantastisk. Men hvorfor nøjes med en kiwi som et mellemmåltid? Frugten er så sund, at du kun vinder endnu mere, når du også drikker den, sylter den og bruger den til varme retter. Nedenfor finder du en masse lækre opskrifter med kiwien i centrum, så du dagen lang kan mæske dig i kiwi-frugten.
Start morgenen med en ordentlig vitamin-bombe. ➡️ Gå til opskrift
Er du ikke så sulten om morgenen? Så skal du stadig ikke snydes for et ordentlig skud energi. ➡️ Gå til opskrift
Gør madpakken til en eksotisk og spændende oplevelse med asiatisk frugt og grønt samt en skøn peanutdressing . ➡️ Gå til opskrift
Går du kold i løbet af dagen så drik en opkvikker. Prøv eksempelvis vores læskende smoothie med kiwi og passionsfrugt. ➡️ Gå til opskrift
Hvem siger, det skal være usundt at snacke? Rul blandt andet kiwi, mango og æble ind i rispapirsruller og dyb dem i en lækker lime- og mangodip. ➡️ Gå til opskrift
Hvad skal du spise til aftensmad? Hvad med en kaloriefattig nydelse med et læskende indslag. ➡️ Gå til opskrift
Syltede kiwier er det perfekte tilbehør til kødet. Velbekomme. ➡️ Gå til opskrift
Hvem siger pizza skal spises til aftensmad? Prøv vores skønne pizza-pandekager toppet med kiwi, banan og bær. ➡️ Gå til opskrift
Prøv vores hjertevenlige og immunforsvarsstyrkende dessert bestående af marcipancreme oven på bagte frugter som kiwier, figner og ananas. ➡️ Gå til opskrift