“Af alle kostplaner, jeg har fulgt, har denne været bedst"
Maria valgte en antiinflammatorisk livsstil for sin sundheds skyld. Til hendes overraskelse smed hun 12 kilo, og hun fik mere energi og mindre hovedpine.
Maria valgte en antiinflammatorisk livsstil for sin sundheds skyld. Til hendes overraskelse smed hun 12 kilo, og hun fik mere energi og mindre hovedpine.
Da Maria mistede begge sine forældre til kræft med kort mellemrum, besluttede hun sig for at ændre sin livsstil.
“Jeg ved godt, at det ikke er en mirakelkur, men så har jeg i det mindste gjort, hvad jeg kan for at forebygge sygdom,” fortæller hun.
Med et fokus på sundhed begyndte hun at leve mere og mere antiinflammatorisk.
Hun blev dog overrasket over alle de sidegevinster, der fulgte med den nye kost: Bukserne sad løsere, hun fik mere energi, og hendes mange migrænelignende hovedpiner blev markant færre.
På de tre år, Maria har levet antiinflammatorisk, har hun tabt 12 kilo – uden at tælle kalorier.
“Jeg havde på ingen måde anset det som en slankekur. Jeg spiste bare efter principperne," siger Maria.
Inden hun fik børn, ville hun betegne sig selv som et “fitnessfreak”", der gik meget op i at være slank og stærk og spise for at optimere sin træning. Men af alle de diæter og kostplaner, hun har fulgt, har antiinflammatorisk livsstil haft størst gavn, fortæller hun:
“Da jeg fjernede fokus på vægttab og fokuserede på, hvad der er godt for min krop, kom det helt af sig selv.”
I dag vejer Maria 57 kilo og har aldrig haft det bedre.
“Jeg kan ærligt sige, at jeg aldrig har haft det så godt med min krop, mig selv og mit udseende, som jeg har nu,"— Maria
Tidligere var træthed og energiløshed en fast følgesvend.
Når Maria kom hjem fra arbejde, smed hun sig på sofaen, og de fleste morgener trak det i hende for at blive liggende i sengen. Men i takt med at hun inkorporerede flere antiinflammatoriske principper, fik hun meget mere energi og lyst til at træne.
“Hvis du havde spurgt mig for to år siden, havde jeg ikke kunnet overskue at tage med på et træningshold – jeg havde slet ingen energi til det,” fortæller Maria.
Nu går hun lange ture to gange om ugen og dyrker yoga og pilates mindst tre gange om ugen.
Hun er overbevist om, at kosten har været afgørende for vægttabet – og at kombinationen med træning har givet hende fornyet energi.
For tre år siden kæmpede Maria også med konstante smerter i kroppen. Flere gange om måneden blev hun ramt af migrænelignende hovedpiner, der varede tre-fire dage ad gangen. Arbejdet som stewardesse og tre diskusprolapser fik skylden:
“Jeg har forsøgt med utallige behandlinger, herunder fysioterapi, kiropraktor og body SDS, der alle sammen gav mig øvelser og træning. Men der var ikke noget, der hjalp ordentligt på det."
Det ændrede sig, da Maria begyndte at spise antiinflammatorisk og dyrke yoga og pilates.
Nu har hun markant færre spændinger og smerter, og de migrænelignende hovedpiner dukker højst op en-to gange om året og varer nu kun et døgn.
“På den måde kan man godt kalde det for en solstrålehistorie," smiler hun.
Læs også: Sådan træner du med en diskusprolaps
På køleskabet hænger en madpyramide over antiinflammatorisk kost, der minder Maria om de vigtigste elementer i antiinflammatorisk kost – som ingefær, gurkemeje, gode olier og masser af grøntsager.
Helt praktisk startede Maria med små ændringer og byggede gradvist flere nye antiinflammatoriske vaner ind i hverdagen.
"Ofte er kostplaner besværlige, og man skal i specialbutikker," mener Maria.
Det er ikke tilfældet med antiinflammatorisk kost, der består af madvarer, man kan købe i de fleste supermarkeder:
“Man kommer langt ved blot at have blåbær, laks og avocado og masser af grøntsager i køleskabet.”
I starten var det svært at acceptere, at familiens madbudget steg. Maria ville ikke købe opdrættet laks, og fisk fra fiskehandleren og økologiske grøntsager koster lidt mere.
Men det handler om at have fokus på “bedre frem for billigt,” mener Maria:
“Det er ikke så svært, når jeg ser effekten af antiinflammatorisk kost.”
I dag bruger Marias familie ikke flere penge på mad end tidligere, for nu køber de mindre slik og chips.
Maria lever cirka 90 procent antiinflammatorisk – og lysten til at gå endnu mere all in er kun blevet større.
"Jeg har mærket effekten af antiinflammatorisk kost, selvom jeg ikke lever 100 procent efter principperne. Min erfaring er, at hvis man lever 80-90 procent efter dem, gavner det."— Maria