Kan man stole på cardiomaskinernes kalorietæller?

20 minutter på crosstraineren, og vupti har du forbrændt 300 kcal. Det lyder herligt, men kan det virkelig passe? Vi har spurgt en træningsekspert.

Kvinde, der står på en crosstrainer.

KALORIER – Fitnessmaskinernes kalorietæller virker ofte for god til at være sand.

© Jacob Helbig

Lad os bare være ærlige – tiden flyver ikke just af sted, mens vi træder løs på maskiner som crosstraineren, kondicyklen og trappemaskinen. Til gengæld kan det være enormt motiverende at skæve til maskinernes kalorietæller imens.

For selvom du kun har svedt i 5 minutter, har du pludselig forbrændt 70-80 kcal. Super, tænker du måske. Men desværre kan du ikke tage maskinens kalorieregnskab for gode varer, fortæller træningsekspert og lektor i idræt Marina Aagaard.

Beregn, hvor meget din træning forbrænder her

“Det korte svar er ‘nej’. Vi kan ikke stole på maskinernes kalorietæller. Tallet på displayet kan nemt være dobbelt så højt, som det du i virkeligheden forbrænder.”
— Marina Aagaard, Master i fitness og træning fra Syddansk Universitet

3 ting maskinerne ikke tager højde for

1 Din alder og din vægt


Hvor meget du forbrænder, afhænger i høj grad af data som alder og vægt for at kunne beregne makspulsen. Det er langt fra alle cardiomaskiner, der spørger ind til disse ting.

Maskinerne beregner kalorieforbruget på baggrund af nogle meget brede statistikker, og hvis du fx vejer mindre end de personer, maskinen er testet på, forbrænder du typisk også mindre.

LÆS OGSÅ: 6 grunde til at dyrke LISS Cardio: Træn roligt og stabilt

2 Dit bevægelsesudslag


En del cardiomaskiner er designet sådan, at du godt kan få stor bevægelse uden nødvendigvis at yde dit maksimale. Crosstraineren er et godt eksempel, hvor du udelukkende kan bruge fødderne og benene, men stadig få håndtagene til at svinge hurtigt, som om du også brugte dine armkræfter. Det kan kalorietælleren ikke tage højde for.

Det samme gælder fx stepmaskinen, der ikke måler præcist, hvor dybt du tramper i pedalerne, men bare antal trin.

STOR GUIDE: Kend dine fitnessmaskiner

3 Dit hjerteslag


Cardio betyder hjerte, og det er i virkeligheden også dit hjerte, der afslører, hvor meget du laver, når du dyrker cardiotræning.

Når du arbejder hårdt, pumper hjertet mere blod og ilt rundt i kroppen, som sætter forbrændingen igang. Men på mange maskiner sidder pulsmålerne i nogle fastmonterede håndtag, så slipper du dem – hvilket i øvrigt er en god ide, hvis du vil yde dit maksimale – mangler den måling.

Få et mere korrekt billede af dit kalorieforbrug

Du finder nemmest og mest præcist frem til dit kalorieforbrug ved at bruge et pulssur eller en fitnesstracker med kalorietæller, når du træner.

Et pulsur er koblet direkte til dig og måler dit hjerteslag, som er det, der afslører, hvor hårdt hjertet arbejder, når du dyrker kredsløbstræning. Jo flere data, du har tastet ind på forhånd, jo mere retvisende bliver billedet.

GUIDE: Sådan vælger du det rigtige aktivitetsur

Maskiner, der beder dig taste alder og vægt ind, giver desuden typisk et mere retvisende billede af kalorieforbruget end maskiner, hvor du ikke skal indtaste disse data.