Får jeg flad mave af at spise sundt fedt?

Det sunde fedt mindsker din risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men om det kan hjælpe dig af med mavefedtet er straks en anden snak.

Nainen katsoo vatsaansa peilistä

VATSARASVA on vaikea laihdutettava.

© iStock

Der er desværre ingen genveje til vaskebræt

Er drømmen en fladere mave, er det vigtigt at skelne mellem to forskellige slags mavefedt: Det ene er underhudsfedt, som er dét, der ligger under maveskindet.

Det andet er fedt omkring organerne, og det ligger dybere under huden. Der findes undersøgelser, som tyder på, at visse omega-3-fedtsyrer kan have en effekt på sidstnævnte, men der mangler forskning på området, før man kan konkludere noget med sikkerhed.

Skal din mave være fladere, er det bedre at gå helhedsorienteret til opgaven: Hygger du lidt for tit med alkohol, sukker, god mad og andre rare ting, så vil den flade mave lade vente på sig – uanset hvor meget sundt fedt du ellers spiser.

Skal du af med sul på maveskindet, er kalorieunderskud den vigtigste faktor. Det er det også, når du skal forbrænde fedt omkring organerne, men her er det tilmed vigtigt at spise sundt, være fysisk aktiv, undgå rygning, prioritere søvn og prøve at undgå stress, da stresshormonet kortisol kan give mere mavefedt.

Er du i tvivl om du er stresset? Tag vores online stress-test her

Ak, hvis bare en kost fyldt med oliven, avocado, nødder og fed fisk resulterede i en mave fri for polstring. Desværre er der ingen genveje til vaskebræt.

Dermed ikke sagt, at du ikke skal spise løs af det sunde fedt, for det er godt for mange ting. En balanceret kost med sunde fedtsyrer mindsker fx din risiko for hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge.

Mittanauha

MITTANAUHA kertoo enemmän kuin vaaka.

© iStock

Mål din livvidde

Et sundt taljemål handler ikke kun om, at det er irriterende, når bukserne strammer. Hvor mange centimeter din mave måler, har en direkte sammenhæng med risikoen for fx at udvikle diabetes eller hjerte-kar-sygdomme. Mål din talje med et målebånd. Anbring båndet mellem det nederste af brystkassen og spidsen af hoftebenet, og se, hvor du befinder dig på skalaen. Din højde spiller ingen rolle i denne forbindelse.

FOR KVINDER

  • <80 cm: Normal livvidde
  • 80-88 cm: Øget livvidde
  • >88 cm: Meget øget livvidde

FOR MÆND

  • <94 cm: Normal livvidde
  • 94-102 cm: Øget livvidde
  • >102 cm: Meget øget livvidde

Kilder: Henrik Duer, træningsfysiolog, og Hjerteforeningen

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 08/2023