9 gode grunde til at dyrke yoga

Større muskelmasse, bedre fordøjelse og god søvn. Yoga har utrolig mange fordele, som bringer kroppen i balance. Men hvad er det helt præcist, du får ud af at dyrke yoga? Læs med her, hvor vi giver dig 9 fordele du kan se frem til, når du begynder din yogapraksis.

Kvinde der dyrker yoga

Det siges, at yoga kan virke som magi - og det er ikke helt forkert.

I yoga arbejder man nemlig med at skabe harmoni mellem krop og sind. Inden for yogafilosofien siger man, at de forskellige stillinger og åndedrætsøvelser bringer forening mellem det.

Det kan måske lyde meget diffust? Derfor giver vi dig her 9 gode grunde til at dyrke yoga

1 Din muskelmasse bliver større


Når du dyrker yoga, kommer hele din krop i brug. Du arbejder med at styrke både de store muskelgrupper i lårene, armene, maven og ryggen og de mindre muskelgrupper. Det betyder, at du efter din yogatræning vil opleve at blive øm steder i kroppen, du ikke bemærker til hverdag.

Når du styrker din krop ved hjælp af din egen kropsvægt, som du gør i yoga, er det med til at tone og stramme kroppen op. Det er en fordel i sig selv, men det er ikke den eneste bonus ved at blive stærkere.

LÆS OGSÅ: Hvilken yogaform skal jeg vælge?

2 Yogastræk gør dig blød og smidig


Bindevævet findes overalt i kroppen og er det væv, der binder kroppens dele såsom muskler og knogler sammen og sørger for at holde de indre organer på plads.

Et usundt bindevæv er drænet for vand og føles sejt. Det er fyldt med spændinger og manglende bevægelsesfrihed og medfører ofte smerter, mens et sundt og hydreret bindevæv giver mere elastiske bevægelser og større bevægelsesfrihed.

De mange stræk, du får i yoga, sørger for, at du får strakt og blødgjort dit bindevæv. Du kan dermed åbne hofterne mere, strække dig endnu længere ud og komme dybere ned i stillingerne. Dermed optimerer du øvelserne.

Du vil højst sandsynligt også opleve en følelse af velvære i kroppen. Velvære skal gerne give dig lyst og vilje til at opretholde en stabil yogapraksis, som giver dig gode betingelser for en tonet og slank krop.

Kvinde laver yogaøvelsen duen

DUEN Sovende due giver et godt stræk og øger fleksibiliteten i muskulaturen omkring hofterne og bækkenet.

3 Du får en flottere holdning


I yoga aktiverer du ofte kernemuskulaturen, og den gode styrke, du får i mave og ryg, retter dig mere op.

Øvelser og stræk løsner desuden op for spændinger i ryg og nakke, så de skuldre, der sidder oppe under ørerne til daglig, ryger ned og tilbage på plads.

LÆS OGSÅ:Guide til det rigtige yoga-udstyr

4 Yoga giver dig bedre fysisk balance


En god balance består af et godt samarbejde mellem sanserne, hjernen og de muskler, som hjælper med at holde dig stabil. Med en god balance kan du fx blive stående på dine ben, når bussen sætter i gang med et ryk, og undgå at vrikke om på anklen på et ujævnt underlag.

Ud over at det naturligvis er praktisk at have en god balance, er det også med til at give dig en bedre kropsholdning og mere stabilitet i ryggen samt forbedre sportspræstationer og forebygge skader. Når du står i stillinger, der sætter balancen på prøve, kræver det desuden fuld koncentration at blive stående, og dermed er det også en måde at arbejde med din koncentrationsevne på.

Med alderen bliver balanceevnen generelt dårligere, men det er heldigvis noget, du kan formindske ved at træne den, som du gør i yoga.

En del yogaøvelser har direkte fokus på at øge balancen, mens det i andre er et ekstra element, hvor balancetræningen kommer med som en bonus.

5 Yoga reducerer følelsen af stress


I en stresset periode kan det være svært at mærke sig selv, og netop derfor er yoga et fantastisk redskab. Du kommer nemlig fra hovedet ned i kroppen, og det giver dig mulighed for at mærke, hvad der egentlig sker i dig.

Den ro, der opstår, når du dyrker yoga, gør det ligeledes muligt at mærke efter, hvordan du har det. Ved at vende opmærksomheden indad vil du blive bedre til at fornemme, hvad der rører sig i dig, hvilket er nødvendigt for at blive bevidst om, hvordan det står til, så du kan gøre noget ved det.

Når du stresser, spænder du op i kroppen. Ved hjælp af yogaøvelser kan du løsne op for spændingerne og tillade dine muskler at slappe af. I yoga bliver der også arbejdet meget med vejrtrækningen, og fokusset på åndedrættet er med til at skabe balance og aktivere det parasympatiske nervesystem – det, der er i brug, når du slapper af.

Yoga i sig selv er ikke en kur mod stress. Det kan være nødvendigt at finde ind til roden af, hvor stressen stammer fra, og evt. tale med professionelle om det. Men ved at gøre yoga til en del af din hverdag kan du forebygge en del stress og sænke dit stressniveau generelt.

6 Yoga forbedrer din søvn


Søvnløshed er desværre ganske udbredt, og det er der mange årsager til. En af dem er, at mange af os ikke er bevidste om, hvordan vi kan geare ned efter en lang dag med mange indtryk og forberede vores krop og sind på en god nattesøvn. Yoga og meditation kan ikke helbrede søvnproblemer, men en stabil og regelmæssig yogapraksis vil helt sikkert have en positiv effekt på dit søvnmønster.

Der findes forskellige yogaøvelser, der virker beroligende og afslappende. Især foroverbøjninger og åndedrætsøvelser er gode til at berolige nervesystemet og sindet.

Det er ikke alle former for yoga, der er gode at dyrke lige før sengetid. Fx får flow yoga eller hot yoga dit hjerte til at banke hurtigere og giver sved på panden, hvorimod du i hatha eller yin yoga får en roligere yogatime med pauser imellem stillingerne.

Hvis du er en af dem, der har svært ved at slukke tankemylderet og falde til ro, inden du skal sove, kan du her finde specifikke yoga-øvelser, som kan hjælpe dig godt på vej.

Hvis trætheden stadig ikke melder sig, kan du lægge dig godt til rette i shavasana i sengen – det vil sige, at du ligger behageligt med armene lidt ud fra kroppen, håndfladerne vendt opad og fødderne pegende let ud til hver side.

Forsøg så at fremkalde den fornemmelse, du har, efter at du har praktiseret yoga. Forestil dig, at dine muskler er trætte, og at det føles som en lettelse blot at ligge stille i et par minutter. Tag nogle dybe vejrtrækninger helt ned i maven, og ånd langsomt ud igen. Lig blot stille, og fokusér på dit åndedræt og på at slappe af i kroppens muskler.

Kvinde laver yogastillingen happy baby

BEDRE SØVN MED YOGA Happy baby giver maven en god massage og stimulerer fordøjelsen. Den beroliger nervesystemet og er gavnlig at ligge i inden sengetid.

7 Yoga stimulerer fordøjelsen


Når du praktiserer yoga, bevæger du i høj grad dine mave- og rygmuskler. Ved at bevæge dig rundt fra stilling til stilling tvister du overkroppen og giver en form for blid massage af dine tarme, hvilket stimulerer og sætter din fordøjelse i gang.

Det er vigtigt at opretholde en god, aktiv fordøjelse, for at mavens muskler kan arbejde optimalt. Dine tarme og den tværgående mavemuskel deler nemlig nervetråde, så hvis dine tarme ikke trives, er nerveforsyningen hverken god til dine tarme eller til dine mavemuskler, hvilket kan resultere i sløje træningsresultater. Du kan altså træne dine mavemuskler nok så meget, men er din fordøjelse dårlig, så bliver resultatet ikke ideelt.

Det samme gælder for dine rygmuskler, som også modtager hæmmende signaler fra nerve-systemet, når fordøjelsen er dårlig.

I yoga er både træning og kost vigtigt, da begge dele gavner dit helbred. Filosofien bag yoga peger på, at man hovedsageligt baserer sin kost på uforarbejdede, plantebaserede fødevarer, og at man spiser varieret. Fibre fra grove grøntsager og frugt samt fuldkorn er guf for tarmen og hjælper fordøjelsen.

LÆS OGSÅ: Yoga for fordøjelsen og fornøjelsen

8 Yoga giver dig energi


At være træt og drænet for energi kan ramme os alle – særligt i travle perioder, hvor tankerne kører rundt og fylder meget i hovedet.

Du kan bruge yoga som en pause-knap. Når du dyrker yoga, fjerner du nemlig fokus fra tankerne, fordi du retter opmærksomheden mod kroppen og din vejrtrækning.

Når du er til stede i kroppen, vil du opleve, at din energi stille og roligt vender tilbage.

9 Yoga får dig til at tænke klart


Når du følger instruktionerne til de forskellige yogaøvelser, opfordres du til at rette opmærksomheden mod og koncentrere dig om din vejrtrækning.

Processen med at observere dit åndedræt virker beroligende for dit sind og gør dig mere mentalt afslappet.

Dine tanker skal helt konkret og enkelt kun forholde sig til din vejrtrækning og får dermed mulighed for at falde til ro. De forskellige stræk i kroppen er tilmed med til at afspænde musklerne og skabe ro i kroppen.

Ved at reducere mental stress og fysiske spændinger skaber du bedre forudsætninger for at organisere dine tanker, og som et resultat af den mentale stabilitet og afslapning skaber du plads til at lagre flere oplysninger og ro i hovedet til at tænke mere klarsynet.

LÆS OGSÅ: Yogablok – sådan bruger du den?

Newsletter background