Yoga: Guide til det rigtige yogaudstyr

Det rette yogaudstyr har stor betydning. Men hvilken yogamåtte eller yogablok skal du vælge? Få svar på alt, du skal vide for at vælge det rette yogaudstyr.

Kvinde der dyrker yoga med yogaudstyr

YOGAUDSTYR Det kan være svært at finde rundt i yoga-junglen. Derfor finder du her en guide til at vælge det rette yogaudstyr.

© iStock

Hvilket yogaudstyr skal du bruge for at dyrke yoga?

Det fede ved at dyrke yoga er, at det ikke er nødvendigt at investere i en masse dyrt udstyr.

Dog er der noget yogaudstyr, som er rart at have. Det vil gøre din yogapraksis mere behagelig, fordi det vil hjælpe dig med at slappe af og lave dine øvelser korrekt.

Som regel kan du låne yogaudstyr, hvis du dyrker yoga i et center. Det kan dog være rart at have sit eget yogaudstyr, så du ikke skal bruge yogamåtter eller tæpper som andre har svedt på. Og med dit eget udstyr, kan du også dyrke yoga derhjemme

Her bliver du guidet igennem 8 forskellige typer af yogaudstyr.

Yogaudstyr – yogamåtte

En yogamåtte er et af de vigtigste redskaber i yogaundervisningen. Måtten har to formål: Den skal isolere mod kulde fra jorden og sørge for, at du ikke glider, når du træner.

Jo mere du sveder, jo mere skridsikker skal måtten være. Dyrker du hatha-yoga, sveder du fx knap så meget som i den noget mere dynamiske yogaform astanga.

Når du er på udkig efter en måtte, så se efter, om måtten lægger sig pænt hen ad jorden. Enderne skal helst ligge klinet til gulvet og ikke bølge, for det kan være ret generende under en øvelse.

Lugt også til måtten. Nogle måtter har en tendens til at udsende en skarp og plasticagtig duft, der kan virke utroligt forstyrrende, fx i forbindelse med åndedrætstræning.

Det er meget individuelt, hvor tyk måtten skal være. Folk, der har problemer med ryggen eller får ondt af at sidde på jorden, kan med fordel vælge en tykkere og blødere model.

Det er en god idé at købe sin egen yogamåtte, så du kan vælge én der passer til dine behov. Selvom du måske kan låne en yogamåtte i fitnesscenteret, er det mere hygiejnisk at have sin egen.

Du kan købe yogamåtter som enten kan rulles eller foldes sammen. Yogamåtten som kan foldes sammen er især smart, fordi den fylder mindre. Derudover er den nemmere at have med i tasken.

En yogamåtte kan også være god at have, selvom du ikke dyrker yoga. Yogamåtten kan nemlig bruges til andre ting fx styrkeøvelser, udstrækning eller pilates.

Læs også: TEST af yogamåtter – sådan vælger du den rette yogamåtte

Yogaudstyr - yogamåtte
© iStock

Yogaudstyr – yogablok

En yogablok bruges til at forkorte afstanden ned til gulvet, fx hvis du i en øvelse skal stå op og røre jorden, men ikke kan nå.

Derfor er yogablokken især en god investering, hvis du er begynder til yoga. Dine muskler skal nemlig lære at kunne klare bestemte bevægelser. Der er yogablokken det perfekte hjælpemiddel.

Der findes både letvægtsblokke og blokke lavet af bambus. Yogablokkene har den fordel, at det er meget æstetisk yogaudstyr, så man får lyst til at have dem stående fremme derhjemme. Det kan måske motivere dig til at træne, når de nu står der og lokker.

LÆS OGSÅ: Yogablok – sådan bruger du den?

Yogaudstyr - yogablok
© iStock

Yogaudstyr – yogasokker

God kontakt med underlaget har stor betydning for udbyttet af undervisningen. Samtidig skal instruktøren kunne se, hvordan din fodstilling er, så hun evt. kan rette den.

Derfor skal yoga dyrkes uden sko på. Men uden sko er der rigtig mange, der fryser om tæerne, hvorfor et par skridsikre strømper er et oplagt valg. På den måde holder du varmen, og instruktøren kan se, hvad du laver.

Et plus er, at du står godt fast. Det er vigtigt, at der er tæer i strømperne, fordi du skal kunne pege tæerne ud i alle retninger.

Yogaudstyr – yogabælte

Et yogabælte er med til at opretholde en god holdning og et sundt stræk igennem hele øvelsen.

Det bruges som en forlænget arm. Du kan fx slynge et yogabælte om foden, holde det stramt i hver hånd på hver side af benet og derved lave et stræk. Et godt yogabælte skal være stabilt og ikke give sig. Du skal undgå nylonreb, der glider mellem hænderne.

Dit yogabælte skal være 2 meter for at være langt nok i yderstillingerne.

Yogaudstyr - yoga bælte
© iStock

Yogaudstyr – yogatæppe

Et yogatæppe bruges til forskellige ting, når du dyrker yoga.

Det kan bruges som et ekstra blødt underlag oven på din yogamåtte. Det kan bruges som tæppe over din krop, når du til sidst i undervisningen skal lave meditationsøvelser.

Derudover kan det foldes sammen og give højde til siddende stillinger, eller rulles sammen og give støtte i nakken.

Det er en fordel, hvis dit yogatæppe ikke er for tykt og varmt. Materialemæssigt kan alle slags tæpper bruges, så længe de holder dig lun og tæppet ikke kradser, for det kan forstyrre din afspænding.

Yogaudstyr – uldmåtte

Denne type måtte kan du bruge, når du mediterer og laver afspændingsøvelser. Den har en isolerende bund samt en uldoverflade, der beskytter mod kulde og holder kroppen varm.

Yogaudstyr – yogahåndklæde

Brug dit yogahåndklæde oven på din yogamåtte. Det kan beskytte din yogamåtte og give et skridsikkert underlag, hvis du bliver varm eller svedig under din yogapraksis.

Yogahåndklædet gør altså, at du kan undgå at glide rundt på din yogamåtte. Det giver dig muligheden for et mere stabilt underlag, så du kan være sikker på at udføre dine øvelser korrekt.

Et yogahåndklæde er især en god investering til Hot Yoga, Hatha yoga og andre flow og power yogaformer, hvor du nemt får varmen.

Låner du desuden en yogamåtte, når du træner i et yogacenter, er det en god idé at medbringe dit eget yogahåndklæde. Dermed kan du dyrke yoga på en mere hygiejnisk overflade.

Yogaudstyr – yoga trøje

Du skal bruge en yogatrøje til at holde varmen med under fx meditation og afspænding. Den skal være blød og rar at have på.

Bliver du hurtigt kold, er det en fordel, at trøjen har en hætte. På den måde holder du nakke og hoved varme uden at koge.