Gravid uge 12 (13. graviditetsuge)

I uge 12 vil graviditetskvalmen for mange være mildere – eller måske helt væk. Risikoen for spontan abort er samtidig faldet betragteligt.

Gravid uge 12 – mave og foster

GRAVID UGE 12 | Den kritiske udviklingsfase for fostret er afsluttet, og der er nu betydelig mindre risiko for spontan abort.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 12, er du i din 13. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 12+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 12+0 den første dag i uge 1 – altså den første dag i din 13. graviditetsuge.

Gravid uge 12: Hvad sker der med dig?


For dig og din krop kan denne uge være en milepæl, hvor du for alvor kan mærke, at din krop har vænnet sig til graviditeten. Kvalmen vil hos de fleste være meget mildere eller også er den helt væk. Og du har fået din sædvanlige energi tilbage. Har dit humør været til den utilregnelige side, så er du igen i vater og mere følelsesmæssig stabil.

Læs også: Hvorfor får jeg kvalme?

Nogle gravide plages dog af hovedpine på dette tidspunkt. Det er som regel de hormonelle ændringer, der er på spil. Drik rigeligt med vand og sørg for at motionere. Det mindsker generne.
Læs også: Sådan må du træne, når du er gravid

Er du meget slank eller ligefrem undervægtig, så vil du have et større behov for at tage på under graviditeten end normal- og overvægtige kvinder har. Det er ikke, fordi fostret kommer til at mangle noget. Det skal nok blive forsynet med det, der skal til, for at det kan vokse sig stort. Undervægt går snarere ud over moderen.

Der vil blive tæret på dine depoter, så din krop ikke får tilstrækkelig næring. Så sørg for at få en alsidig og sund kost med de ekstra kalorier, der er brug for i denne tid.
Er du undervægtig? Tjek dit BMI her

Fra slutningen af denne graviditetsuge kan du stoppe med at tage tilskud af folinsyre.

Gravid uge 12: Hvad sker der med dit foster?


Den kritiske udviklingsfase for fostret er afsluttet, og der er nu betydelig mindre risiko for spontan abort. Fostret kan begynde at øve sig på livet. Det har stadig masser af plads omkring sig, og det tumler rundt for at lære at bøje og bevæge arme og ben.

Hovedet er stort i forhold til kroppen. Det udgør halvdelen af længden fra isse til sæde.

Næse- og mundhule og tungen er anlagt. Struben og stemmebåndet tager form. Og der er lagt an til alle 20 mælketænder. Men de kommer ikke ud gennem tandkødet før flere måneder efter fødslen.

Fostrets hud er blevet meget følsom. Den mindste berøring får det til at spjætte. Men det hele er stadig for småt til, at du kan mærke det. Fostret har også udviklet reflekser, og det øver sig i at synke fostervandet. Det kan også gispe og suge.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk