Gravid uge 13 (14. graviditetsuge)
I uge 13 er din livmoder vokset over kønsbenet, og de fleste har fået en fin lille runding på maven. Du kan samtidig begynde at få bøvl med forstoppelse.
I uge 13 er din livmoder vokset over kønsbenet, og de fleste har fået en fin lille runding på maven. Du kan samtidig begynde at få bøvl med forstoppelse.
Når du er gravid i uge 13, er du i din 14. graviditetsuge.
Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 13+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 13+0 den første dag i uge 13 – altså den første dag i din 14. graviditetsuge.
Livmoderen er nu vokset op over kønsbenet og bækkenet, og de fleste har fået en lille runding på maven.
Fostret reagerer på dine bevægelser. Og hvis du trykker forsigtigt mod livmoderen, vil det bevæge sig. Men du må vente lidt endnu med at kunne mærke det.
Du vil formentlig ikke rende så ofte på toilettet for at tisse. Ja, faktisk kan det være, at du sjældent aflægger “det lille hus” et besøg. For med den øgede produktion af graviditetshormonet progesteron følger, at maden passerer langsommere gennem mave- og tarmkanalen. Derfor får mange forstoppelse i denne periode.
Du kan forsøge at få gang i fordøjelsen ved at drikke ekstra vand, være fysisk aktiv og spise mere fiberrig mad.
Læs også: Sådan må du træne under din graviditet
Fostret er nu 11 uger gammelt, og hovedet er fortsat en del større end resten af kroppen, men kroppen vokser mere end hovedet. Ansigtet begynder at antage menneskelige former, og øjnene som hidtil har været placeret på siden af hovedet, kommer efterhånden til at sidde nærmere hinanden.
Fostret er på dette tidspunkt begyndt at producere sine egne hormoner. Skjoldbruskkirtlen og bugspytkirtlen er færdigudviklede, og bugspytkirtlen producerer insulin.
Det lille foster basker livligt rundt i fostervandet inde i livmoderen. Det sluger vandet, og det tisser det ud igen. For urinproduktionen er startet. Og trods fostrets tisseri er det helt frisk. Urinen er nemlig steril, og studier af fostervand viser, at produktion foregår i døgndrift, således at fostervandet i gennemsnit udskiftes hver 3. time.
Hele skelettet er dannet, men meget er fortsat blødt brusk. Processen, som skal gøre brusken til hårdere knogler, varer helt frem til de første uger efter fødslen.
Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk