Undgå stimulanser før sengetid

Kaffe og sort te indeholder, ligesom cola og chokolade, koffein, der kan gøre det svært at falde i søvn.

Israelske forskere har testet, hvordan en enkelt kop kaffe påvirker mængden af det søvnregulerende hormon melatonin. Konklusionen er, at én kop halverer mængden af melatonin i kroppen.

Undersøgelsen viser også, at folk, der drikker koffeinholdig kaffe, i gennemsnit sover 336 min. pr. nat, mens de, der drikker koffeinfri kaffe, sover 415 min. De koffeinfri faldt desuden dobbelt så hurtigt i søvn som koffeingruppen.

At droppe rygning øger også chancen for en god søvn. Ny forskning fra universitetshospitalet i Baltimore, USA, viser, at mens 25 pct. af alle rygere er i søvnunderskud, er tallet for ikke-rygere blot 5 pct. Den dårlige søvn hos rygere ses især i søvnens begyndelse, hvilket kan skyldes, at mængden af nikotin i kroppen her er højest.

Heller ikke alkohol inden sengetid er nogen god idé, selv om mange får fornemmelsen af, at en godnatbajer gør os mere søvnige.

Problemet er, at alkoholens sløvende effekt kun er kortvarig, og selv om du falder hurtigere i søvn, vil du typisk vågne efter tre-fire timer og have svært ved at falde i søvn igen, fordi alkoholen forstyrrer kroppens søvnmønster og desuden gør det sværere at trænge ned i de dybe, vigtige søvnlag.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background