Tjek, om du har en søvnsygdom

Årsagen til, at du har svært ved at sove, kan være en egentlig sygdom, der ofte er genetisk betinget.

Listen over de såkaldte søvnsygdomme er gennem de seneste år vokset markant og nærmer sig nu de 100 hos International Classification of Sleep Disorders.

Man regner med, at mellem 10 og 20 pct. af alle danskere har en af de mange former for søvnforstyrrelser, der kan hæftes betegnelse sygdom på. Heraf er kun 1-2 pct. i behandling.

De mest almindelige søvnsygdomme er samlet i kategorien dyssomnier og tæller insomni, som er besvær med at falde i søvn og sove igennem, samt hypersomni, der bl.a. tæller obstruktiv søvnapnø, narkolepsi, natlige benspjæt og urolige ben. Dertil kommer en tredje gruppe søvnsygdomme, der udløses af døgnrytmeforstyrrelser som skifteholdsarbejde og jetlag.

Der findes forskellige behandlinger, der spænder fra operation og tandskinner til vejrtrækningsapparater og kognitiv adfærdsbehandling, bl.a. afslapningsteknikker.

Bliv sund og stærk med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

Newsletter background