Har vi brug for mindre søvn om sommeren?
Når dagene bliver lysere, får de fleste af os mere energi. Men kan man også klare sig med mindre søvn om sommeren?
Når dagene bliver lysere, får de fleste af os mere energi. Men kan man også klare sig med mindre søvn om sommeren?
I gennemsnit sover raske voksne cirka 20-30 min. kortere om sommeren. Det kan man se i store internationale undersøgelser af folks søvnvaner, og data fra Danmark tyder på, at vi også her til lands sover mindre, når de lyse timer bliver flere.
At vi sover mindre, er imidlertid ikke det samme, som at vi har brug for mindre tid under dynen i de varme måneder. Der er nemlig ikke noget i vores hjernes biologi, der grundlæggende er forskelligt fra sommer til vinter, så derfor må man formode, at vi har brug for at lægge hovedet på puden i det samme antal timer, uanset om nætterne er lyse, eller vintermørket er over os.
Når noget alligevel forandrer sig i sommermånederne, handler det sandsynligvis om lyset. Om sommeren, når solen står højere på himlen og går senere ned, er vi udsat for mere skarpt lys end om vinteren. Netop det skarpe lys stimulerer vores indre ur og hjælper hjernen til bedre at kende forskel på dag og nat. Når det indre ur kører stabilt og præcist, sover du bedre.
Det vil altså sige, at hvis der ikke er andre ting, som driller din nattero, sover du faktisk bedre og mere stabilt om sommeren. Det er formentlig derfor, at du kan nøjes med kortere tid.
Dog forudsætter en god sommernats søvn, at temperaturen i soveværelset er lav nok. Er der 24-25 grader i soveværelset, vil du ligge mere uroligt, og du kan få brug for at indhente det tabte på et senere og køligere tidspunkt.
Kilde: Birgitte Rahbek Kornum, ph.d. og søvnforsker, Københavns Universitet
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 09/2023