Sådan får du succes med din livsstilsændring

Drømmer du om at leve sundere – ikke bare i en periode, men for altid? Tag første skridt på rejsen her, hvor du får professorens strategi til at gribe en livsstilsændring an og konkrete værktøjer, der hjælper dig i gang.

Tre kvinder i sportstøj står op ad væggen

DE 5 MOTIVATIONSTYPER - Det er meget forskelligt, hvad der motiverer os. Find ud af hvilken motivationstype, der passer på dig!

© Ditte Capion

Ny livsstil!

Hvis du synes, det lyder som et uoverskueligt projekt – måske endda ét, du har fejlet med tidligere – så har vi hele tre gode budskaber til dig:

  1. Det er faktisk ikke din skyld, for du kæmper mod din natur.
  2. Det er ikke umuligt at ændre livsstil. Hemmeligheden er bare at finde ud af, hvordan lige præcis du skal motiveres.
  3. At fejle er fuldstændig normalt – du skal bare være forberedt på det og have en plan B klar.

Alle tre budskaber kommer fra professor, dr.med. Henning Langberg, der i dag er innovationschef på Rigshospitalet, men som tidligere har skrevet bøger om motivation, og som i årevis har forsket i at motivere folk til en sundere livsstil.

Vi starter med at slå det med årsagen fast, for det er faktisk helt naturligt, at din krop hverken er vild med at motionere eller spare på kalorierne.

''Vores kroppe er designet til at spare på energien og kun bruge det, der er nødvendigt, for på den måde overlevede vi længst muligt ude i naturen.''
— Dr. med Henning Langberg, Innovationschef på Rigshospitalet

Hvad driver dig og din motivation?

Her opstår der et problem. I dag er vi mennesker blevet eksperter i at spare på energien, så den hober sig op som fedt. Så for at holde os sunde, skal vi faktisk, ifølge professoren, kæmpe mod vores natur.

Så tror vi da pokker, at det af og til kan føles svært, men der er håb forude! Nøglen er at finde ud af, hvad der motiverer lige præcis dig. For dét, der virker for din nabo, virker ikke nødvendigvis for dig.

Det er forskelligt, hvad der driver os, og derfor skal du starte med at finde ud af, hvad der gør dig glad. Hvad er det, DU har lyst til? For det er dén vej, du skal gå.

Henning Langberg har i den forbindelse udviklet en model med fem forskellige motivationstyper.

Modellen retter sig egentlig mod træningsmotivation, men kan i vid ud-strækning også bruges i forbindelse med andre livsstilsændringer, fx kostomlægning og vægttab. Når du ved, hvilken type du er, kan du bedre finde en aktivitet, der passer til din type, og så er sandsynligheden for succes større.

De fem motivationstyper - hvem er du?

Er du klar? Lær de forskellige motivationstyper at kende her og se hvilken type, der passer på dig!

Du kan også teste dig selv her!

Makkeren

Makkeren bliver motiveret af at være sammen med andre. Opsøg fællesskaber, hvor andre har samme mål som du. Med træning kan det fx være en løbeklub. Vil du tabe dig, så meld dig til et vægttabsforløb, hvor I kan opmuntre hinanden på sociale medier

Vinderen

Vinderen vil slå rekorder, vinde og være bedst.

Sæt hele tiden nye delmål for din træning, kost og søvn. Målene skal være realistiske. Det styrker din motivation at få små sejre

Tænkeren

Tænkeren motiveres af viden.

Find litteratur om, hvordan træning og sund mad påvirker din krop og din sundhed. Følg nøje med i din udvikling. Hvis du går i fitnesscenter, har de ofte en bodytracker, hvor du vil kunne få præcise tal på din udvikling!

Mesteren

Mesteren er drevet af at være god til noget, og brænder for at udvikle sig.

Find noget, du gerne vil være god til – at kunne crawle, serve i tennis eller lave de flotteste sukkerfri kager. Nørd helt ned i detaljen!

Medskaberen

Medskaberen vil gerne planlægge og guide andre.
Uanset om du vil gå lange ture eller tabe dig, så få andre med, som du kan guide. Dan grupper på de sociale medier, og vær den, der arrangerer fx gåture og fællesspisninger.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 14/2021