Kristine: »Sådan lærte jeg at træne med angst«

Portræt af kvinde med grøn sweater og briller

ANGST – Krop og vægt har altid fyldt meget hos Kristine, der som kun 9-årig fik en plan til at tabe sig af sundhedsplejersken. Der var bare ingen, som snakkede med hende om, hvordan hun havde det indeni.

© Privat foto

At træning er sundt for dit mentale helbred, er der efterhånden rigtigt god dokumentation for. Motion kan lindre både depression og stress og faktisk også angst, har forskning vist. Men at træne, når du lider af angst, er lettere sagt end gjort.

Mange af de kropslige reaktioner, du kan opleve med angst, indfinder sig også, når vi træner, fx høj puls, sved, spændte muskler og åndenød. Angst er ikke logisk, så selvom du får at vide, at din puls sagtens kan tåle at komme op, og dit hjerte godt må hamre derudaf, kan det være skræmmende.

Én af dem, der har oplevet dette paradoks på egen krop, er 36-årige Kristine C. Tørå, stifter af angstportalen.no, der som 21-årig fik diagnosen generaliseret angst og social fobi.

At træne hjælper os med angst på mange måder. Fx med at få ro på nervesystemet, forløse spændinger, være til stede i kroppen, få en pause fra hverdagen og til at klare udfordringer, vi ikke troede mulige. Men selvom vi ved alt dette, er motion ofte en kæmpe trigger for kroppen, når vi står midt i angsten,” fortæller hun.

Generaliseret angst – her er symptomerne

Tynd udvendigt, men fyldt med angst indvendigt

Kristines historie med angst går hånd i hånd med hendes forhold til sin krop og vægt, som siden hun var barn, har været et tilbagevendende tema. Derfor forsøgte hun at tøjle sin angst gennem kropskontrol. Bl.a. gennem kurser, hvor hun lærte at tælle kalorier og træne på en bestemt måde, så hun kunne optjene point til at spise. Hun tabte sig og fik positiv respons fra omverdenen. Men det forværrede blot hendes angst.

“Det, jeg egentligt gjorde, var at undertrykke mine følelser og misbruge min krop. På ydersiden så jeg tynd og flot ud og levede op til samfundets normer om, at en tynd krop er bedre end en stor krop. Men indvendigt blev det sværere og sværere at holde angsten nede og håndtere de kaotiske følelser.”
— Kristine C. Tørå. Uddrag fra hendes bog ‘IKKE ta deg sammen – en annerledes bok om angst.’

Efter nogle år ramte hun muren. Hendes viljestyrke var slidt ned, og hendes angst havde vokset sig større. Kristine tog hurtigt alle kiloene på igen og begyndte at isolere sig. Hun forsøgte i flere år at holde angsten på afstand ved fx at flytte ud af byen og kaste sig over boligprojekter og nyt arbejde.

Læs også: Kan motion og mindfulnes hjælpe på stress?

Men det var først, da hun for alvor begyndte at arbejde med sin angst ved bl.a. at læse om angst, se foredrag og videoer online, at det gik op for hende, at angsten ikke var en straf eller en besked om, at hun ikke fortjente at have det godt.

Hun blev sin egen forsøgskanin, og i årevis afprøvede hun forskellige metoder og værktøjer mod angst, hun skrev ned, hvad der fungerede og ikke fungerede og målte sine fremskridt.

Efter flere år begyndte hun at tage sit liv tilbage og klare ting, som hendes angst havde forhindret hende i før. Gå ture, tage ud at købe ind, rejse, være alene hjemme – og træne uden at få det skidt.

Det har taget Kristine årevis at få et sundt og trygt forhold til sin krop og træning, hvor det i højere grad handler om at arbejde med kroppen end imod den.

Depressions-test – har du symptomer på depression?

Kristines bedste råd til at træne med angst:

Tag udgangspunkt i lige nu!

Fokusér på din nuværende situation, både fysisk og psykisk – ikke, hvor du var for nogle år eller måneder siden. Acceptér, at du måske ikke kan præstere det samme lige nu, som du kunne i en anden periode af dit liv, hvor angsten fyldte mindre.

Sæt dig et realistisk mål

Hvis det er længe siden, du har trænet, og din angst forhindrer dig i at starte op igen, må du lægge så lavt et niveau, at du kan være med selv på dine tungeste dage.

Pres ikke dig selv for hårdt

Tag udgangspunkt i, hvor du er i din angstfase, og pres dig selv derefter. Er din angst i fuld blus, og alt er kaotisk, er det ikke nu, du skal presse dig selv. Fokusér i stedet på tryghed.

Lav liggende øvelser på gulvet, hvis det gør dig utilpas eller svimmel at træne stående. Når angsten fortager sig, kan du gradvist begynde at presse dig selv og udfordre angsten. Mærk godt efter, hvordan kroppen reagerer, når du får høj puls og bliver udmattet.

Få hjælp til din træning

Få hjælp fra én med kendskab til angst. Fx en personlig træner, der har erfaring og kendskab til mentalt helbred og angst. Det har været ekstremt vigtigt for min proces, fordi det ikke altid er let at have realistiske forventninger eller at blive i noget, når du føler, kroppen ikke gør det, du er vant til, den gør.

Om Kristine C. Tørå

Omslaget på boken IKKE Ta Deg Sammen
  • Kristine C. Tørå er uddannet specialpædagog og stifter af angstportalen.no.
  • Angstportalen er en online medlemsportal for personer med angst, hvor du finder værktøjer, kurser og live udsendelser, der hjælper dig med at håndtere angst.
  • Hun har også skrevet bogen ‘IKKE ta deg sammen – en annerledes bok om angst’, der er på bestsellerlisten i Norge.