OCD: Gode råd til dig, der er ramt af tvangstanker

Hvad gør man som pårørende til en OCD-ramt, og hvad skal man stille op, når man selv mærker tankerne overtage styringen? Få svaret her, og forstå forskellen på almindelig pertentlighed og OCD

Kvinde med overdreven trang til kontrol gør computertastatur rent. Risiko for OCD.

TVANGSTANKER - Det er typisk de samvittighedsfulde og pertentlige typer, der bliver ramt af OCD, for så har angstlidelsen noget at spille bolden op af

© iStock

Tvangstanker kan alle få. Du kan fx forestille dig, at dine hænder er sygeligt befængte med skidt og møg. Det er dog først, når du tillægger tanken betydning og laver et modtræk for at slippe af med den – en tvangshandling – at der er tale om OCD.

OCD er en angstlidelse, der er meget udbredt. Man anslår, at 2 procent af os bliver ramt af den, dvs. ca. 120.000 alene i Danmark. Og det har kun pustet til antallet af ramte og forværring af symptomerne, at vi under coronakrisen nærmest har vasket og sprittet hænder i søvne.

Det er nu ikke kun smitte og bakterier, som tankerne kan gøre til syndebukke. Kun fantasien sætter grænser for, hvad OCD'en kan ramme ind på. Det kan være alt fra tvangstanker om tal og symmetri til uhyggelige forestillinger om, at der går ild i huset, eller du kunne finde på at gøre dig selv eller andre fortræd.

“De, der er ramt, er udmærket klar over, at deres tanker er irrationelle. Så OCD har intet med sindssygdom at gøre. Men hvor hjernen godt kan kende forskel, kan kroppen til gengæld ikke skelne mellem oplevet fare og reel fare, så derfor reagerer den voldsomt med angst, væmmelse eller skam,” siger Trine Lind Laursen, der er psykolog og har specialiseret sig i OCD og angst.

Det er som at tisse i bukserne for at få varmen. Godt nok oplever du en kortvarig ro og lettelse ved at udføre ritualet. Men ved at gøre det bekræfter du også dig selv i, at der vitterlig er fare på færde. Og inden længe vil tvangstanken melde sig på ny, og hele trusselssystemet vil tænde igen. Ofte lidt værre end sidst.
— Psykolog, Trine Lind Laursen.

Har du én gang prøvet at have angstsymptomer, hvor hjertet galoperer derudad, sveden pibler frem, du ryster, får ondt i maven og bare har lyst til at flygte fra det hele, er det let at forstå, hvorfor man er villig til at gå langt for at undgå, at man skal igennem det igen.

Derfor finder vi strategier for at få ro på systemet. Det kan være ritualer som at gå i bad eller gå en ekstra runde i huset for at tjekke, at lyset er slukket. Men at gøre det er desværre kun vand på OCD'ens mølle, advarer psykologen:

“Det er som at tisse i bukserne for at få varmen. Godt nok oplever du en kortvarig ro og lettelse ved at udføre ritualet. Men ved at gøre det bekræfter du også dig selv i, at der vitterlig er fare på færde. Og inden længe vil tvangstanken melde sig på ny, og hele trusselssystemet vil tænde igen. Ofte lidt værre end sidst,” forklarer Trine Lind Laursen.

Test dig selv: Har du tegn på OCD?

Sådan viser OCD sig typisk

Kun fantasien sætter grænser for, hvad OCD'en kan ramme ind på. Her kan du se nogle af de mest udbredte temaer, den kan kaste sig over:

OCD kan vise sig som angst for snavs og smitte
© I FORM

Snavs og smitte

Du oplever en overdreven frygt for at blive beskidt, få bakterier på dig eller for at give snavs og bakterier videre til andre.

Det kan også være, at du er bange for kemikalier, kropsvæsker osv. Tankerne tvinger dig til at vaske hænder, spritte af og gøre rent.

OCD kan vise sig som angst for tal, orden og symmetri
© I FORM

Tal, orden og symmetri

Du er underlagt en enorm trang til at udføre ting på særlige måder. Det kan være, at ting skal stå helt symmetrisk, eller at volumenknappen på tv’et skal stå på et bestemt tal.

Først her får du ro. Hvis du ikke føjer OCD'ens regler, vil du mærke et voldsomt ubehag eller en stærk forkerthedsfølelse.

OCD kan vise sig som angst for katastrofer
© I FORM

Katastrofer

Du føler dig tvunget til at tjekke, om døren er låst, vandhanen lukket, og de elektriske apparater slukket – ofte gentagne gange for at slukke det ubehag, der følger med tanken om at være ansvarlig for, at en ulykke rammer dig selv eller andre.

OCD kan vise sig som angst for at begå skadelige handlinger
© I FORM

Skadelige handlinger

Du er bange for at komme til at skade dig selv eller andre med vilje eller på grund af uforsigtighed.

Måske får du et skræmmende indre billede af, at du stikker en kniv i din kæreste, eller at du er kommet til at køre en fodgænger ned. Tankerne skræmmer dig, og du skammer dig over dem.

OCD kan vises sig som angst for at have forbudte sextanker
© I FORM

Forbudt sex

Du generes voldsomt af tanker med seksuelt indhold. Det vækker ubehag og stor skam hos dig.

Tankerne går imod det, du finder lystfyldt, og indebærer ofte sex, som du anser for forbudt eller perverst, fx sex med børn eller dyr. Du tror fejlagtigt, at tankerne siger noget om, hvad du reelt kunne finde på at gøre.

Sådan opstår OCD'en

Har du selv tanker, der ligger på kanten af det, der er “inden ­for normalen“, er det her, du skal søge svar på, om der er noget skidt under opsejling. Er det fx sygt, når du dobbelttjekker strygejernet, inden du går ud?

“Grænsen går, hvor du begynder at tillægge tanken betydning i stedet for bare at lade den passere. Du tænker ‘der kunne ske noget dårligt’ eller ‘siden jeg tænker det, må der være en grund til det’. Og så vil du respondere på tanken, dvs. handle på den. Så er det, at du går en runde mere for at tjekke strygejernet,” siger Trine Lind Laursen.

I situationen føles det helt logisk at handle på tvangstanken. Herregud, hvis du får mere ro i maven over lige at vaske hænder eller indstille fjernsynets volumenknap på præcis 26, så fred være med det. Men det er som at slippe en teenager fri i et stormagasin.

OCD'en er en grådig rad. Typisk standser den ikke på et blivende niveau af angst. Den vil have mere. ‘Hvad så med bilradioen?’, spørger den. Til sidst kan du ikke være til stede i dit eget liv og passe job og relationer, fordi du har for travlt med at føje din OCD.
— Psykolog, Trine Lind Laursen.

“OCD'en er en grådig rad. Typisk standser den ikke på et blivende niveau af angst. Den vil have mere. ‘Hvad så med bilradioen?’, spørger den. Til sidst kan du ikke være til stede i dit eget liv og passe job og relationer, fordi du har for travlt med at føje din OCD,” forklarer psykologen.

I slipstrømmen på, at du har ladet dig koste rundt af fuldstændig irrationelle tanker, kommer følelsen af skam ofte. Når først orkanen er stilnet af, kan OCD-ramte nemlig typisk godt se, at de har overreageret. Det kan få dig til at sige ting som: Hvorfor var det så farligt, hvis jeg ikke tørrede bordet af? Men det sætter du slet ikke spørgsmålstegn ved, imens angsten står på.

Gode råd til dig, der er ramt af OCD

Det kan være svært at vurdere, hvornår der er tale om OCD, og hvornår der er tale om almindelig patentlighed.

Bryd tavsheden

Det er i sig selv opslidende at skulle skjule for de mennesker, der står dig nærmest, at du momentvis opfører dig, hvad du kan tro er sindssygt.

En talrække kan du selvfølgelig tælle inden i hovedet uden at tiltrække opmærksomhed. Men naboerne begynder at kigge mærkeligt, hvis de kan se lyset tænde og slukke i dine vinduer efter et særligt system hver aften. **

Prøver du at fortrænge tvangstankerne, virker det typisk stik modsat. Jo mere tid du bruger på at holde tanker og handlinger skjult, undertrykke eller skubbe dem væk, jo mere vil de presse sig op til overfladen igen. Et monster lever bekendt bedst i mørke.

Den gode nyhed er, at OCD kan behandles og i mange tilfælde også helbredes fuldstændigt. Første skridt er at bryde hemmelighedskræmmeriet. Derfor gør Trine Lind Laursen også meget ud af at fortælle, at intet kan overraske hende, når en klient for første gang sidder i stolen og røber sin dybeste hemmelighed.

“Jeg siger altid: Du kan intet sige, der får mig til at falde ned af stolen. Dine tanker siger ikke noget om dig som menneske, men om at du har en angstlidelse. Når de ser, at jeg ikke fordømmer dem, er forløsningen allerede i gang,” siger hun.

Opsøg fare

OCD kan bedst sammenlignes med en ubuden gæst, der nægter at gå hjem, før fadene er tømt. Så længe den får det, den vil have, bliver den hængende. Hvis der ikke er noget at komme efter, daffer den til gengæld af.

Så vil du bekæmpe tvangstankerne, skal du populært sagt tænke modsat. OCD'en vil have mig til at tørre bordet af, så det er præcis den eneste ting, jeg ikke skal. De uhensigtsmæssige strategier skal fjernes, og langsomt vil du opbygge en ny erfaring, fx at lidt bakterier på et køkkenbord trods alt ikke er dødsensfarligt.

“Når vi tager de uhensigtsmæssige strategier fra klienterne, så vil de opleve et kortsigtet ubehag, men en langsigtet lettelse. Øvelsen er at blive i ubehaget uden at udføre responsen. Da opdager de, at der skete jo ikke noget,” siger Trine Lind Laursen.

At holde sig i skindet og afstå fra at føje tvangstanken kan føles voldsomt svært – nogle gange helt umuligt. Det skal du ikke lade dig slå ud af. Som alt andet kan du øve dig og bliver bedre og bedre til det – det handler om at tøjle trangen gradvist, trin for trin.

Den mest udbredte metode til at behandle OCD kaldes eksponering. Den går ud på at gå imod OCD'ens indre ordre og tage selvbestemmelsen tilbage. I stedet for at undgå det, der føles farligt, så antænder man bevidst angsten og lærer at møde den på en ny måde.

I svære tilfælde skal der en psykolog til at hjælpe dig i gang med processen, men i princippet kan du også give dig i kast med modstandskampen derhjemme. Hvilke øvelser, der er nødvendige, afhænger selvfølgelig af temaet for din OCD.

Er du fx angst for snavs, kan du bevidst tage et brugt glas og drikke af det eller vaske beskidte tallerkner op på en sjusket måde, så der sidder madrester tilbage. Er frygten for brand det, der udløser angst, skal du slukke de levende lys og låse huset af uden at gå en ekstra runde og tjekke.

“Så vil du opleve angst, ja. Men det er 100 procent ufarligt. Lad den komme! Tanker er ikke farlige. De er bare tanker. Jo flere gange du gentager øvelsen, jo mere vil kroppen aflære angstresponsen. Trusselsfølelsen vil klinge af, og ubehaget vil til sidst forsvinde,” siger Trine Lind Laursen, der fx har fået klienter til at spise vingummier fra toiletbrættet for at hjælpe dem af med OCD.

Søg og få hjælp

OCD er ikke en kronisk lidelse, men jo længere man går med den, jo dybere rødder slår den i sindet. Derfor kan 15-20 konsultationer helbrede den ene klient, mens behandlingen for den, der har levet med tvangstanker i årevis, snarere handler om at få sygdommen ned i et tåleligt niveau.

For nogle kan medicin være løsningen. Det vigtigste er at tage sig selv alvorligt og ikke bortforklare sin opførsel med almindelig trang til at leve pertentligt og ordentligt. Hvis behovet er der, så opsøg hjælp. Du skal ikke give op, før du er havnet hos den rette behandler.

“Selvom OCD er meget udbredt blandt alt fra børn til topadvokater, så er sygdommen endnu ikke alment kendt. Selv blandt læger og psykologer kan der mangle viden om symptomer og behandling. Så det er vigtigt at insistere på at få hjælp, så lidelsen kan bremses, og man kan få det godt igen,” slutter Trine Lind Laursen.

Hvad kan du gøre, hvis du er pårørende til en, der lider af OCD? Få de vigtigste råd fra en psykolog med speciale i angst og OCD i boksen herunder.

Kilde: Trine Lind Laursen, psykolog med speciale i OCD