Hvad er Hortons hovedpine?
1 ud af 1.000 danskere lider af Hortons hovedpine, som er yderst smertefuld. Her kan du blive klogere på symptomer, årsag, behandling og forebyggelse af hovedpinen.
1 ud af 1.000 danskere lider af Hortons hovedpine, som er yderst smertefuld. Her kan du blive klogere på symptomer, årsag, behandling og forebyggelse af hovedpinen.
Hortons hovedpine
Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er forbundet med ekstreme smerter, der ofte føles helt uudholdelige. Sygdommen omtales også som selvmordshovedpinen, men heldigvis er den relativt sjælden. Kun omkring en promille af befolkningen rammes, men for de ca. 5.000 danskere, der har sygdommen, er det formentlig en ringe trøst. Hidtil har forskerne troet, at mænd er 6-7 gange mere udsatte for Hortons hovedpine, men ny dansk forskning har netop påvist, at langt flere kvinder end hidtil antaget rammes af sygdommen.
Smerterne, der ofte beskrives som borende eller jagende, sidder typisk bag ved og omkring det ene øje. Typisk vil øjet i den ramte side blive rødt og løbe i vand, ligesom næseboret vil begynde at løbe eller stoppe til. Ofte kommer smerterne fra Hortons hovedpinen om natten efter nogle timers søvn, hvorefter patienten vil opleve en rastløshed og hverken kan sidde eller ligge stille.
Hvert anfald fra Hortons hovedpinen varer fra en halv til 3 timer, og ofte rammes man af 1-2 anfald i døgnet. For de fleste kommer anfaldene i klynger af 1-2 måneders varighed, typisk på bestemte årstider, og ofte kan der gå måneder eller år, før næste klynge rammer. For 10-15 pct. er der ikke disse lange pauser mellem anfaldene.
Der er ikke klarlagt én konkret årsag til Hortons hovedpine, men dels er der en vis arvelighed knyttet til sygdommen, dels mener forskerne, at noget af svaret skal findes i den dybe hjernestruktur.
Før dagbog over dine anfald fra Hortons hovedpinen. Det vil hjælpe en læge eller en hovedpinespecialist med at stille en diagnose og guide dig til den rigtige anfaldsbehandling. Ofte kan smerterne lindres effektivt med iltbehandlinger og indsprøjtninger. Begge behandlinger kan du selv udføre i hjemmet. Det er vigtigt, at de påbegyndes, så snart et anfald fra Horton hovedpinen nærmer sig.
Der findes forebyggende medicin, der skal tages hver eneste dag i klyngeperioden, uanset om man har anfald eller ej. Efter sygdomsperioden trappes medicinen ned igen. I klyngeperioden kan alkohol i selv små mængder fremprovokere et anfald, så det er en god idé helt at droppe alkohol i disse perioder.
LÆS OGSÅ: Hvad er spændingshovedpine?
Selvom klyngehovedpine er ekstremt smertefuldt, er det ikke farligt.
Kilde: Jakob Møller Hansen, leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine