Hvad er spændingshovedpine?

Spændingshovedpine er den hyppigst forekommende form for hovedpine, men hvor meget ved du egentlig om spændingshovedpinen? Vi gør dig klogere her.

Spændingshovedpine gif

HVOR SIDDER SPÆNDINGSHOVEDPINE? Smerten fra spændingshovedpine opleves typisk som et stramt bånd rundt om hele hovedet, især panden.

© iStock

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er den mest udbredte form for hovedpine. 10 pct. af os lider under den en gang om ugen, og 3 pct. har den kroniske form og oplever smerter næsten hver dag.

Symptomer på spændingshovedpine

Hos mange føles spændingshovedpine som et stramt, trykkende bånd rundt om hovedet, især i tindingerne, panden og over øjnene. Typisk bliver smerterne fra spændingshovedpinen ikke værre, når du bevæger dig, ligesom der heller ikke vil være kvalme eller opkastning som ved migræne.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får man hovedpine?

Varighed for spændingshovedpine

Spændingshovedpine kan vare fra timer til adskillige dage.

LÆS OGSÅ: Hvad er Hortons hovedpine?

Årsag til spændingshovedpine

Spændingshovedpine kan skyldes en lang række årsager. Hos mange skyldes spændingshovedpinen muskelspændinger på grund af forkerte og ensidige arbejdsstillinger. Fx lider mange kontoransatte af spændinger i nakke og skuldre, mens andre får spændinger i ansigtet, fordi de trænger til briller og derfor kniber øjnene sammen, eller fordi de tygger og bider skævt.

Psykiske årsager som stress, sorg og bekymringer kan også ligge bag spændingshovedpine, ligesom dårlig søvn er en typisk årsag.

Kender du de første symptomer på demens?

Spændingshovedpine gif

HAR DU VÆRET RAMT AF SPÆNDINGSHOVEDPINE? 70% af befolkningen oplever på et tidspunkt i livet at få spændingshovedpine - 50% af dem, der rammes, er kvinder.

© iStock

Behandling af spændingshovedpine

Her og nu virker det at tage et par hovedpinepiller mod spændingshovedpine, ligesom fysioterapi kan lindre og behandle smerte. På længere sigt vil mange tilfælde af spændingshovedpine kunne forebygges.

Yoga er godt for både krop og sjæl. Her finder du effektive yogaøvelser til begyndere og øvede.

Lider du af den kroniske form for spændingshovedpine, kræver det medicinsk behandling.

Forebyggelse af spændingshovedpine

Daglige øvelser for nakke og skuldre med en træningselastik kan fjerne spændinger og dermed forebygge spændingshovedpine hos kontoransatte. Det viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Så lidt som to minutter er nok. Denne effektive øvelse kan fx forebygge spændingshovedpine.

Er problemet stress, handler det om at finde ud af, hvad der stresser dig. Har du for travlt på jobbet, eller er der problemer på hjemmefronten? Gør noget ved det, du kan ændre, og prøv at sænke dine krav til dig selv. Ændrer du ikke noget, forsvinder spændingshovedpinen ikke.

En god nattesøvn med faste sengetider, et par læsebriller, en tandregulering eller en bideskinne er andre løsninger, der kan holde spændingshovedpinen væk.

Farlighed ved spændingshovedpine

Spændingshovedpine er ubehageligt, og din livskvalitet kan være meget påvirket, men det er ikke en farlig sygdom.

Kilde: Jakob Møller Hansen, leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine