Har du knas med knyster?

Er det begyndt at bule ud ved dit storetåled, så er du højst sandsynligt blevet en knyst rigere. Det er en af de tvivlsomme gevinster ved at blive ældre. Men kan knysterne undgås eller fjernes, og hvordan lindrer du smerterne? Få svar her.

Fødder med knyster ved storetå, der kræver behandling.

KNYST PÅ FODEN – Det kan være svært at finde sko, der sidder godt, når først knyster har gjort deres indtog. Få råd til hvordan du kan forebygge knyster og lindre smerten.

© iStock

Har du prøvet at sidde med en babys fod i hånden? Så ved du også, hvor blød, fin og såbar, sådan en lille størrelse er. Men vores fødder bliver ikke ved med at være så nysselige, som årene går. En af de ting, der kan komme med alderen, er knyster.

Når leddet ved storetåen glider ud, så storetåen vender ind mod de andre tæer, har du fået en knyst. Én ting er, at de ikke som sådan højner fodens udseende, men det er straks værre, hvis de gør ondt og vokser sig så store, at det bliver svært at finde fodtøj.

Få fodterapeutens råd til, hvordan du lindrer smerterne. Og hvad du selv kan gøre for at forebygge, at de overhovedet dukker op, hvis du har undgået knyster indtil nu.

1 Hvad er knyster?


Når et knoglefremspring laver en udbulning ved storetåens grundled, så er du blevet den uheldige ejer af en fodknyst. Den latinske betegnelse for udbulingen er hallux valgus – hallus betyder storetå, og valgus betyder udaddrejning. Navnet beskriver altså, hvad der sker med fodknoglerne, når vi får knyster.

Det er de to knogler på hver side af storetåleddet, som laver en udaddrejning, så de danner en vinkel i stedet for at lægge sig i forlængelse af hinanden. Denne vinkel viser sig som en bule – en knyst. Fejlstillingen af knoglerne medfører også, at storetåen bliver skæv og drejer sig ind mod de andre tæer. Der kan opstå inflammation omkring det skævvredne tåled, hvilket giver hævelse og smerter. Det sker især, hvis knysten bliver udsat for tryk fra uhensigtsmæssigt fodtøj.

normal fod vs knyst fod grafik

Her ses forskellen på knoglestillingen i en fod med og uden knyst. På den knystramte fod har storetåens grundled bevæget sig udad, så der dannes en bule. Se, hvordan storetåen peger ind mod de andre tæer, hvilket kan give trykproblemer mellem tæerne.

2 Hvorfor får man knyster?


Man er endnu ikke sikker på, hvad der præcis forårsager knyster. Nogle får dem, andre klarer frisag. Men der er en håndfuld faktorer, som øger sandsynligheden for, at du får hallux valgus. De kommer her:

Forkert fodtøj kan give knyster

FORKERT FODTØJ KAN GIVE KNYSTER

Går du i for små, spidse og smalle sko, kan det skubbe til udviklingen af knyster. Høje hæle giver en overbelastning af forfoden og kan ligeledes medvirke til, at der udvikler sig en fejlstilling af knoglerne. Det er derfor, knyster er mest udbredt blandt kvinder.

Arvelig belastning kan give knyster

ARVELIG BELASTNING KAN GIVE KNYSTER

Man ser ofte, at forældre og søskende har samme tendens til at danne knyster. Der findes ikke sikre beviser på, at knystdannelse er arveligt, men meget tyder på det.

Sygdomme og skavanker kan give knyster

SYGDOMME OG SKAVANKER KAN GIVE KNYSTER

Ved nogle gigtlidelser er der en øget fore­ komst af knyster. Det skyldes sandsynligvis, at leddene er svækkede. Er der fejlstilling i knoglerne længere oppe på foden, kan det forplante sig nedad og fremkalde knyster.

Tidens tand kan give knyster

TIDENS TAND KAN GIVE KNYSTER

Forekomsten af hallux valgus stiger med alderen. Det skyldes formentlig, at ledbåndene i foden bliver svagere. Det får svangen til at synke lidt ned, og der opstår dermed en ubalance i de muskler, der skal holde storetåen og dens grundled på plads.

3 Hvordan føles knyster?


Der er ingen sammenhæng mellem knystens størrelse og graden af smerter. Små knyster kan være meget generende, mens nogle oplever, at deres store knyster intet væsen gør af sig. Og omvendt. Smerterne kommer, hvis der er gået inflammation i området, så udbulningen på foden bliver øm og rød. Også fodtøj, der trykker på knysterne, kan gøre gang og løb til en særdeles smertefuld affære. Mange oplever desuden, at den skæve storetå, der følger med fejlstillingen i tåleddet, giver trykgener, når den gnider mod tåen ved siden af.

4 Hvordan kan man undgå knyster?


Er du disponeret for hallux valgus, så er det desværre så godt som umuligt at stoppe knoglerne på deres vej mod en skævvridning. Men du kan forsøge at gøre en forebyggende indsats for at forhale processen, så knysterne først indfinder sig senere i livet og måske bliver mindre.

LÆS OGSÅ: De bedste øvelser til nedsunken forfod

Fodgymnastik mod knyster

Smidiggør leddene

Smidiggør leddene

Placér en tennisbold på gulvet, og sæt foden på toppen. Rul foden frem og tilbage over bolden. Gentag bevægelsen i 3­5 minutter på hver fod.

Træn tåleddet

Sæt dig på en stol, læn dig forover, og grib om din storetå. Brug fingrene til at cirkulere tåen med uret 20 gange. Skift så retning. Gentag øvelsen 2-3 gange på hver tå.

Styrk fodens muskulatur

Læg en vaskeklud eller et håndklæde på gulvet. Sæt dig på en stol, og grib stoffet med tæerne. Gentag øvelsen i op til 5 minutter.

5 Hvordan kan man lindre ømme knyster?


Har du knyster, så ved du, hvordan en opretstående dag eller en aften på høje hæle føles. Der er tale om sand smerte. Her får du 5 SOS-tips til lindring af ømme knyster:

  1. Brug knystbeskyttere. De kommer som plastre og silikoneindlæg, du hiver ned over knysten. Beskytterne tager noget af friktionen fra fodtøjet. De fås hos materialisten.
  2. Læg is på knysten og storetåleddet, hvis der kommer inflammation, og området hæver op.
  3. Giv fødderne en pause, og lad dem hvile flere gange om dagen, især hvis du står meget op.
  4. Massér dine fødder, og giv ekstra opmærksomhed til storetåen, så vævet holdes blødt og tåen fleksibel.
  5. Tag et varmt fodbad med fodbadesalt, så muskler og led kan få lov til at slappe helt af.
Du kan lindre ømme knyster

ØMME KNYSTER – Du kan massere dine fødder, i forsøg på at lindre ømme knyster.

© iStock

6 Bliver knyster værre af løbetræning?


Det korte svar er nej. Man udvikler ikke hallux valgus af at løbetræne. Og har du allerede knyster, så forværres de heller ikke af løb. Men det er vigtigt, at du vælger løbesko, som giver god stødabsorbering og støtte omkring foden. Løbeskoene skal endvidere forhindre, at foden falder indad – det, der kaldes pronation. Det øger nemlig presset på storetåleddet og gør knysterne mere ømme. Har du behov for rådgivning, så spørg – og køb – i en fysisk forhandler frem for i en webshop.

7 Hvornår skal man gå til lægen med knyster?


Lider du hyppigt af smerter i knysten og omkring leddet ved storetåen, kan det være en god idé at lade en læge vurdere, om der kan gøres noget for at afhjælpe generne. Det gælder også, hvis knysten er blevet så stor, at det er svært at finde sko, som er brede nok.

Lægen vil muligvis henvise dig til en fodterapeut, som kan hjælpe med indlæg, der aflaster knysten og retter op på fodens stilling. Det kan også være, at lægen vurderer, at du har brug for at få opereret knysten væk.

8 Hvornår skal en knyst opereres?


Der foretages omkring 3.000-5.000 knystoperationer om året i Danmark. Bliver dine knyster store, og er du meget generet af smerter fra dem, så kan det være, at en operation er løsningen for dig. Et sådant ortopædkirurgisk indgreb foretages på både offentlige og private hospitaler og hos privatpraktiserende ortopædkirurger. Operationen betales over sygesikringen.

Men vær opmærksom på, at man som udgangspunkt kun opererer knyster, der giver vedvarende smerter, forårsager udtalt fejlstilling af tæerne, så fodens sundhed er i fare, eller er så store, at det er svært at finde fodtøj. Operation alene af kosmetiske årsager tilbyder man ikke, da der altid er risici forbundet med et kirurgisk indgreb – blandt andet kan der gå infektion i såret.

Læs også: Neglesvamp – den bedste behandling af svamp på tåen

9 Hvordan opererer man knyster?


Der findes forskellige typer knystoperationer.

  • Den mest almindelige knyst operation foregår ved, at lægen åbner op til storetåens grundled og saver knysten af. Mellemfodsknoglen nær storetåen skæres over, så man kan rette knoglen op. Knoglen bliver derefter låst fast med en skrue.

  • Ved sværere fejlstillinger laves et mere omfattende indgreb. Ud over at save knysten af skæres knoglen over højere oppe på foden. Man skærer også den sene over, der er med til at trække tåen skæv. Knoglerne låses efterfølgende fast med skruer og skinne. Du skal regne med at være sygemeldt i ca. en måned efter indgrebet – længere, hvis du går og står meget på dit job. Benet bør nemlig være oppe så meget som muligt for at undgå blødninger og sikre en god heling.

10 Hvad kan du forvente af en knystoperation?


Knap ni ud af ti af alle opererede er tilfredse med resultatet 1⁄2-1 år efter operationen. Men desværre ser man hos nogle, at tåen efter noget tid glider tilbage i den skæve position, og knysten kommer frem igen. Det er derfor vigtigt, at du efter operationen bruger fodvenlige sko, der ikke klemmer, og laver styrkende og smidiggørende øvelser for fødderne. Så har du gjort, hvad du kan for at forhindre, at knysterne vender tilbage.

Lægen kigger på en fod med knyster

KNYSTER OPERATION – Lægen vurderer hvorvidt du har brug for en en henvisning til en fodterapeut eller om din knyst kræver operation

© iStock

Kilde: Vita Førby, statsautoriseret fodterapeut
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 17/2022