Rodfrugter er i højsæson lige nu, og vi kan kun anbefale, at du fylder din tallerken med de skønne rødder. De er sunde, billige, klimavenlige og kaloriefattige – og så bugner de af mættende kostfibre. Og hvad mere kan man egentlig ønske sig, når vinteren og mørket er over os? Fritter og kage, siger du? Okay, det får du så også – med rodfrugter naturligvis.
Men vi starter med en omgang spaghetti bolognese, hvor vi har sparet på kødet, men til gengæld suppleret med revet knoldselleri. Dagen efter skal du bage rodfrugter i ovnen og servere dem med varmrøget laks, linser og dip.
De næste dage står den på gulerodssuppe og lun pastasalat med pesto og bagte rodfrugter. Begge retter er uden kød, men det får du til gengæld fredag i form af en skøn vinterret; flanksteak med kartoffel-jordskokkemos og ristet topping af jordskokker og svampe.
Vi lovede dig fritter, og det får du så som en ekstra opskrift til weekenden i form af rodfrugtfritter sammen med helstegt kylling og en lækker dip af søde kartofler. Find opskriften her.
Har du også plads til kage? Så slut af med vores skønne rødbede-chokoladekage. Og ellers er det da også ved at være på tide at få gang i julekonfekten. Det får du masser af sund og lækker inspiration til her.
Ugens tip
Giv dine rødder modspil – og kulde
Bager du rodfrugter, bliver de søde og lidt tamme i smagen. De har derfor godt af et syrligt modspil i form af eddike, vin, sennep, citron, yoghurt eller cremefraiche. Ryst fx en dressing sammen af olie, eddike, citronsaft, sennep samt salt og peber.
Opbevarer du dine rodfrugter mørkt og køligt (0-5 grader), så kan de holde sig i flere uger. Læg dem fx i en papirspose i køleskabets grøntsagsskuffe eller i en flamingokasse på din altan eller i din carport. Skær toppen af inden – ellers stjæler den kraft fra roden.
I FORMs madplan giver inspiration til hverdagsmenuen
Hver uge serverer vi 5 sunde aftensmads-opskrifter, der er udvalgt efter principperne herunder. Du får også en bonusret til weekenden.