Salat er sundere end du tror
Troede du, at salat var en slags grønt vand? Tænk i stedet på A-vitamin, K-vitamin, folat og kalium. Salat er ofte sundere end sit rygte, og de forskellige salater kan ikke skæres over en kam.
Troede du, at salat var en slags grønt vand? Tænk i stedet på A-vitamin, K-vitamin, folat og kalium. Salat er ofte sundere end sit rygte, og de forskellige salater kan ikke skæres over en kam.
Kendetegn: Babyspinat er regulær spinat, hvis blade høstes tidligere. Derfor er bladene mindre og mere møre og delikate end regulære spinatblade. De har samtidig en mild og delikat smag.
Rig på: K- og A-vitamin, folat samt kalium. Lavt kalorieindhold.
https://frida.fooddata.dk/food/50
Effekt: Babyspinat har et højt indhold af især K- og A-vitamin. 25 g af denne lækre salat kan dække dit daglige K-vitaminbehov, og blot 100 g babyspinat bidrager med næsten 50 % af dit daglige behov for A-vitamin.
LÆS OGSÅ: Hvor meget A-vitamin har jeg brug for?
Babysalat indeholder lidt mere protein og fibre end andre typer salat og mætter derfor en smule mere end andre typiske salater.
Brug den til: blandede salater, smoothies, pandekagedej, tærte, pastaretter og wraps.
Kendetegn: Rucola er en slægtning til broccoli, rosenkål og andre medlemmer af familen af bitre grøntsager. Den har en let genkendelig nøddeagtig og lidt bitter smag, som gør den perfekt i mange typer retter, bl.a. salater.
Rig på: En lang række sunde plantestoffer relateret til den mørke farve og den bitre smag.
Effekt: Rucolasalat indeholder fx glucosinolater, flavonoider og fenoler.
Ernæringsforskerne er meget interesserede i at granske disse bioaktive komponenter, fordi de mener, at de har en antioxidativ effekt og altså derfor beskytter kroppens celler. Samspillet mellem stofferne kan muligvis være med til at forebygge åreforkalkning, autoimmune sygdomme og nogle typer kræft.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4011049/
Brug den til: blandede salater, carpaccio, burger, pizza og pastaretter.
Kendetegn: Icebergsalat er en meget saftig salat. Den har en mild smag og en sprød konsistens.
Rig på: K- vitamin samt folat og kalium. Meget lavt kalorieindhold.
https://frida.fooddata.dk/food/479?
Effekt: Den saftige icebergsalats største trumf, er at den består af hele 95 pct. vand, og dermed ekstremt få kalorier. Den milde smag gør den samtidig til en vinder blandt børn, og er derfor en god grøntsag at øve sig på, førend man bliver til de mere potente som kål og rodfrugter.
Brug den til: Blandede salater, bruger, wraps, pitabrød, pastasalat.
Kendetegn: Romainesalat har en delikat, sprød og let sødlig smag. Dens bladstruktur sørger for, at den ikke smatter så let. Den kan nemt skæres i fine tværgående skiver og håndterer varme bedre end de fleste andre salater. Strukturen gør den også velegnet som tilbehør og pynt i fx sandwichen. Og så er den især kendt som hovedingrediensen i den klassiske cæsarsalat.
Rig på: A-vitamin, C-vitamin, folat og kalium.
https://frida.fooddata.dk/food/600?
Effekt: Der er lidt mere gods i Romainesalat end i den klassiske Iceberg, men smagen er stadig meget mild og børnevenlig.
Brug den til: Cæsarsalat, wokretter, blandede salater, wraps, grill.
Få mere overskud i hverdagen med en madplan. Find et hav af sunde og nemme madplaner her.
Kendetegn: Hovedsalat har fine, runde, bløde blade og en meget mild smag, der gør den til det sikre valg i en lang række salater, fx til børn.
Indhold: A- og K-vitamin samt kalium. Meget lavt kalorieindhold.
https://frida.fooddata.dk/food/627?
Effekt: Kalorieindholdet i hovedsalat er ekstremt lavt og den milde smag, gør salaten superanvendelig og meget alsidig.
Brug den til: smørrebrød, salat med mormordressing.