Ellevild med æblecidereddike

Syrligt sundhedsmirakel og naturligt skønhedsfiks. Æblecider­eddike er in, men kan de gyldne dråber leve op til hypen? Bliv klogere her.

Æbler og æblecidereddike i flaske

ÆBLECIDEREDDIKE kan laves af æblerne fra haven. Vi giver dig opskriften.

© iStock

Æblecidereddike er ikke en nyhed på butikshylderne. Ej heller i de danske hjem, hvor den syrlige eddike i mange år har spillet en rolle i madlavningen.

Alligevel vil mange butikker nok kunne berette, at interessen for æblecidereddike er steget i de seneste år – ikke fordi den klassiske vinaigrette pludselig er blevet mere populær, men fordi eddiken menes at være intet mindre end et lille sundhedsmirakel.

Læs også: I FORM Kostplan til vægttab

Internettet bugner med artikler om, hvordan du kan tabe dig ved at drikke æblecidereddike-shots. Dupper du eddiken på huden, skulle den også blive smukkere, og nogle bruger endda æblecidereddike som mundskyl.

Men hvad er egentlig op og ned? Og hvordan bruger du de gyldne dråber i køkkenet? Det gør vi dig klogere på her.

1 Hvad er æblecidereddike?


Æblecidereddike består af æblesaft, der først er blevet gæret til cider og herefter er syrnet til eddike.

Cideren omdannes til eddike ved hjælp af en såkaldt eddikemor, som er det grums, du kan se i rå, ufiltreret æblecidereddike.

Smagen er syrlig, men varierer, alt efter hvilken æblesort eddiken er lavet på.

2 Er det sundt at drikke æblecidereddike?


Flere studier (fx dette publiceret i BMC Complementary Medicine and Therapies og dette publiceret i Journal of Functional Foods) har faktisk vist en positiv effekt af at drikke æblecidereddike.

Det er til gengæld ikke noget, du skal hælde indenbords i store mængder – og slet ikke som shots. Æblecidereddike er jo syre og kan derfor ødelægge emaljen på dine tænder.

I 2020 viste et studie, at blot to spiseskefulde af den populære eddike opløst i vand to gange dagligt er nok til at påvirke tandemaljen.

Og er den først ødelagt, kan den ikke genskabes. Shots med ren æblecidereddike, som nyder stor popularitet, bør du derfor være meget varsom med.

Eddiken skal opløses i rigeligt vand – der er generel enighed om, at en spiseskefuld æblecidereddike opløst i et stort glas vand er sikkert at drikke.

LÆS OGSÅ: Kan danskvand give syreskader i tænderne?

3 Sådan kan du drikke æble­cidereddike


Drik med vand, æblecidereddike, ingefær og lidt honning i stort glas

Æblecidereddike-drik med ingefær

Denne drik er tilsat ingefær og honning, men du kan sagtens nøjes med bare vand og eddike. Hold dig til et enkelt glas æblecider-drik om dagen, og drik det gerne i forbindelse med et måltid, fx lige før morgenmaden.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 6 dl vand
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • 2 tsk. revet ingefær
  • 1 tsk. honning

Sådan gør du

  • Skræl og riv et lille stykke ingefær fint.
  • Tilsæt eddike, revet ingefær og honning til et stort glas vand.
  • Rør godt rundt – og drik!

TIP: Hvis du vil passe på din tandemajle, kan du med fordel bruge sugerør, når du drikker æblecidereddike-drik.


4 Hvad er æblecidereddike godt for?


Det siges, at et æble om dagen holder lægen fra døren. I de seneste år er også æblecidereddike blevet lovprist for at være lidt af et sundhedsmirakel. Den titel kan eddiken nok ikke helt leve op til, men der er dog dokumenterede sundhedseffekter.

4 fordele ved æblecidereddike

Illustration af blodsukkermåler, æblecidereddike
© iStock

Lavere blodsukker

Studier har vist, at æblecidereddike kan medvirke til et lavere blodsukkerniveau – bl.a. et metastudie fra 2021, der havde ni studier om effekten af den populære eddike under lup. Du må ikke forvente, at æblecidereddike kan kurere diabetes, men det kan formentlig være en udmærket tilføjelse til en sund diæt.

Illustration af bloddråbe, æblecidereddike
© iStock

Mindre kolesterol i blodet

De syrlige dråber kan ifølge studier også have en positiv effekt på indholdet af kolesterol i dit blod. Det viser bl.a. et mindre studie fra 2018, hvor en gruppe overvægtige bl.a. opnåede et signifikant lavere totalkolesterol, når de kombinerede en diæt med kalorieunderskud med at drikke fortyndet æblecidereddike.

Illustration af tallerken, æblecidereddike
© iStock

Større mæthedsfornemmelse

Der findes forskning, der peger i retning af, at et glas vand med æblecidereddike inden et måltid øger mæthedsfornemmelsen, så du efterfølgende spiser mindre. Før du kaster dig over eddiken, skal du dog lige læse afsnittet “Er det sundt at drikke æblecidereddike?”.

Illustration af krukke, æblecidereddike
© iStock

Lidt næringsstoffer

Præcis som et friskt æble indeholder cidereddiken en række vitaminer, fx A-vitamin, og antioxidanter af typen polyfenoler. Medmindre du drikker det i store mængder, hvilket ikke kan anbefales, er der dog tale om så små mængder, at det ikke har nogen nævneværdig betydning.

5 Er der forskel på æbleeddike og æblecidereddike?


Ja, det er ikke samme produkt. Begge er baseret på æblesaft, men hvor æblecidereddiken er lavet på æbler, der først omdannes til cider og herefter til eddike, er æbleeddike blot eddike tilsat koncentreret æblesaft.

Æbleeddike smager mere af frugt og er sødere end den populære cidereddike.

6 Kan jeg tabe mig med æblecidereddike?


Der er som nævnt studier, der viser, at eddiken kan bidrage til et vægttab.

I 2018 lavede forskere et forsøg, hvor de satte en mindre gruppe overvægtige på en diæt med kalorieunderskud.

Gruppen blev delt ind i to undergrupper, hvor den ene gruppe i tillæg til diæten drak 30 ml æblecidereddike dagligt.

De, der drak æblecidereddiken, tabte sig i gennemsnit knap 4 kg i løbet af 12 uger, mens den anden gruppe kun tabte lidt over 2 kg.

Ifølge forskerne skyldes effekten på vægttabet formentlig, at eddiken øger mæthedsfornemmelsen. Der er dog tale om små studier, og mange faktorer kan spille ind på et vægttab.

Kvinde på badevægt, æblecidereddike

ÆBLECIDEREDDIKE kan måske bidrage til et vægttab. Pas dog på, at du ikke drikker for meget, da det bl.a. kan skade tænderne.

© iStock

7 Kan æblecidereddike bruges som mundskyl?


Eddike har antibakterielle egenskaber, hvilket også er grunden til, at nogle bruger det til rengøring.

Derfor fristes du måske også til at hive flasken frem, hvis du døjer med dårlig ånde, men vær opmærksom på, at eddiken risikerer at ødelægge emaljen på dine tænder.

Hvis du støder på råd om at gurgle ren eller letfortyndet æblecidereddike, skal dine alarmklokker ringe. Gå hellere på apoteket, og bed om effektivt og sikkert mundskyl.

8 Er æblecidereddike sundt for håret?


Der findes mange gamle husråd, hvor æblecidereddike spiller hovedrollen. Mange tager eddiken med ud under bruseren, da den angiveligt skulle give blødere og mere glansfuldt hår.

Æblecidereddike er en både billig og naturlig hårkur, som du nemt kan afprøve på din egen manke.

Plej dit hår med æblecidereddike

Illustration af kvinde, der sprayer æblecidereddike i håret
© iStock

Sådan gør du:

Bland 1 dl æblecidereddike med 5 dl vand. Hæld blandingen i en sprayflaske (eller i en lille kande), og påfør håret blandingen, efter at du har brugt shampoo og balsam. Lad den gerne sidde et øjeblik. Gentag et par gange om ugen.

TIP
Brug hellere for meget vand end for lidt, og øg så evt. mængden af æblecidereddike, til du oplever den ønskede effekt

9 Hvordan bruger jeg æblecidereddike på huden?


For et par år siden blev det ganske populært at bruge økologisk æblecidereddike som en del af hudplejerutinen.

Både mod karsprængninger og pigmentpletter, men især som naturlig skintonic har eddiken opnået popularitet.

Hvis du har lyst til at afprøve dens eksfolierende og antibakterielle effekt på din egen hud, er det vigtigste råd, at du fortynder eddiken med vand, og ikke dupper den ufortyndet på huden. Det er den alt for stærk til.

Gå efter samme blandingsforhold som til håret, altså 1 dl eddike til 5 dl vand, men start med at duppe blandingen på et mindre område af din hud. Er det for skrapt, bør du tilsætte mere vand.

10 Er der bivirkninger ved æblecidereddike?


Den syrlige eddike er skøn i særligt det salte køkken, og bruger du den som krydderi i din mad, skal du endelig bare give den gas.

Taler vi om at drikke æblecidereddike rent, er sagen dog en anden. Eddiken kan ikke alene ødelægge tandemailjen – døjer du med halsbrand, sure opstød eller svien i maven, kan drikken også forværre generne.

Overdreven indtag af æblecidereddike har også vist sig at kunne lave skader på spiserøret og svække knoglerne, men her er vi dog ude i ekstremerne.

11 Kan jeg lave æblecidereddike selv?


Ja, du kan godt lave eddiken selv. Når frugt gærer, bliver sukkeret omdannet til alkohol, og fortsætter gæringen, bliver alkoholen til eddike, så det er i princippet simpelt.

Hvis du vil være sikker på et nogenlunde lækkert resultat smagsmæssigt, er det dog en god idé at bruge en såkaldt eddikemor, som du måske er heldig, at nogle i din omgangskreds har og vil dele med dig. Alternativt kan de købes i specialbutikker.

12 Opskrift på hjemmelavet æblecidereddike


Æblecidereddike i flaske og æbler på bord

Hjemmelavet æblecidereddike

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 flaske

  • 1½ liter Æblesaft uden konserveringsmidler (fx pressede æbler fra haven)
  • 2 eddikemor
  • 2 stort glas, fx sylteglas
  • 2 stk. bomuldsstof

Sådan gør du

  • Hæld æblesaften i skoldet sylteglas, og tilsæt eddikemor og rør rundt.
  • Dæk den med et stykke stof, du holder på plads med en elastik, så der ikke kan komme insekter samt støv og snavs ind. Du må ikke sætte lufttæt låg på, da gæringsprocessen kræver ilt.
  • Stil blandingen mørkt og ved stuetemperatur.
  • Vent ca. 2 måneder.
  • Smag og duft nu til blandingen. Er den sur og dufter af eddike, er den klar. Hvis ikke, skal den have lidt længere tid.
  • Når den er klar, så hæld på flaske. Filtrer evt. eddikemoderen fra og brug den til at lave en ny omgang eddike.

TIP: Du kan købe en eddikemor på nettet. Det er en lidt klumpet masse med baktiekultur (mycoderma aceti), som omdanner alkohol til eddike.


13 Hvordan bruger jeg æblecidereddike i madlavning?


På lyse salater

Når du fremtryller salater med lyse ingredienser som fx æg og æblestykker, kan du med fordel vælge æblecidereddike frem for balsamico, så du bevarer udtrykket og ikke sjasker det til i mørke dråber.

I dressing

En simpel olie-eddike-dressing går du aldrig galt i byen med. Æblecidereddikens syre går godt i spænd med fedmen fra en aromatisk olivenolie og kan løfte de fleste salater. Den klassiske vinaigrette indeholder desuden sennep, honning og lidt salt og peber.

I marinade

Eddike indgår i de fleste opskrifter på marinade, som er lækkert at smøre på alt fra kylling til fisk og grøntsager. Marinade hører ikke kun til på grillen. Det har lige så stor berettigelse inden en tur på panden eller i ovnen.

I kødsovsen

Retter med tomat elsker æblecidereddike, fordi syren fra eddiken fremhæver tomaternes smag. Hæld gerne et skvæt i bolognesen, pizzasaucen eller din gryderet med tomat, men vær ikke alt for rundhåndet, da smagen hurtigt bliver for intens.

Som et krydderi

Tænk generelt på æblecidereddike som et krydderi på linje med dem, du har stående på krydderihylden. Eddiken har en dejligt aromatisk smag og kan være det tvist, der giver din ret den helt rette tilsmagning.

Til syltning

Engang syltede vi, fordi det var nødvendigt at strække fødevarernes holdbarhed, som jo er det, vi gør, når vi sylter dem. I dag finder vi primært syltegrejet frem, fordi det er pivlækkert med et sødt, syrligt indslag i alt fra salater til gryderetter. Du kan i princippet sylte alt, der har en fast konsistens. Særligt rødløg er oplagte, fordi de både smager fantastisk og får den smukkeste pink farve.

Læs også: Syltede rødløg – supernemt og lækkert