Hvilke bønner er sundest?
Bønner er rige på kostfibre, proteiner, vitaminer og mineraler, men hvilke bønner er egentlig allersundest?
Bønner er rige på kostfibre, proteiner, vitaminer og mineraler, men hvilke bønner er egentlig allersundest?
Bønner er en temmelig bred gruppe, som ikke sådan lader sig rangordne efter sundhed.
Den gode nyhed er dog, at bønner generelt er en supersund spise uanset slags.
Den grønne bønne er en grøntsag på linje med broccoli eller spidskål. Den er meget kaloriefattig og rig på væske.
Tørrede bønner, fx kidneybønner eller sorte bønner, er derimod mere at sammenligne med en protein- eller stivelseskilde, fordi de byder på væsentligt mere kulhydrat og protein end andre grøntsager.
Læs også: Kalorietabel for bønner
Kort fortalt kan man sige, at alle bønner er bælgfrugter, men ikke alle bælgfrugter er bønner.
Vil du spise få kalorier? Så er grønne bønner, også kaldet haricots verts, et godt valg. De mætter for få kalorier og giver samtidig gode fibre og C-vitamin.
Er du til gengæld på udkig efter en alternativ proteinkilde, som er både bæredygtig og indeholder fibre, så er de tørrede bønner et bedre valg.
De danske kostråd og de nordiske næringsstofanbefalinger anbefaler, at vi spiser en både plantebaseret og fiberrig kost, og her er bønner uanset slags altså en oplagt kandidat på tallerkenen.
Skal det være nemt, er bønner på dåse eller edamamebønner på frost sunde bud på hverdagsfastfood, fordi de er nemme at tilberede i en håndevending og mætter godt på grund af det høje proteinindhold.
Læs også: Er bælgfrugter på dåse lige så sunde?
Sammenligner du med andre proteinkilder som kød eller æg, er bønner en rigtig billig spise, som giver sund mad og mæthed for få penge.
Kort sagt kan du ikke gå galt i byen, uanset hvilken slags bønner du serverer.