6 ofte stillede spørgsmål om sodavand

Gør sodavand os afhængige? Giver det kræft? Se, hvad der er op og ned, når det kommer til den søde, brusende drik, som mange af os elsker.

En kvinde der nyder et glas sodavand

BOBLER – Hver dansker – fra vugge til grav – drikker i gennemsnit 25 cl sodavand om dagen.

© iStock

Selvom sodavand smager skønt og føles himmelsk, er der ikke meget positivt at sige om den læskende drik fra din krops synspunkt. Sodavand indeholder masser af sukker, men nul vitaminer og mineraler, og hører derfor til i kategorien “tomme kalorier” sammen med slik og alkohol.

LÆS OGSÅ: Kalorielette opskrifter til frokost og aftensmad

Men hvor slemme er de søde bobler for vores helbred?

1 Giver sodavand kræft?


NEJ. Der findes ikke videnskabelige beviser for, at sodavand er den direkte årsag til kræft. Heller ikke lightsodavand. Et fransk studie fra 2022 med 100.000 deltagere fandt som det første af sin slags en sammenhæng mellem kræft og personer, der indtager mange kunstige sødemidler.

Resultatet er dog langtfra sikkert og kan sagtens forklares med, at mange overvægtige er storforbrugere af lightsodavand. Vi ved nemlig, at overvægt er en velkendt årsag til udbredte kræftformer som tyktarmskræft og brystkræft. Et højt indtag af sukkersødet sodavand kan til gengæld godt være en indirekte årsag til kræft, hvis ikke du passer på med mængderne.

Læs også: Sandheden om sødemidler – 14 ofte stillede spørgsmål

2 Skader lightsodavand også tænderne?


JA. Både almindelig og lightsodavand har et højt indhold af syre, som ætser tandemaljen og gør tænderne yderst sårbare over for syreskader.

Snakker vi huller i tænderne, er lightsodavand dog et bedre alternativ end sukkersødet sodavand og saft, da sukkeret er den største synder i forhold til huller.

Læs også: 7 gevinster ved at kvitte sukkeret

pH-værdier i:

  • Vand: 7
  • Saftevand: 3
  • Lightcola: 2,7
  • Almindelig cola: 2,4
  • Citron: 2,3**

Alt med en pH-værdi under 5,5 virker ætsende på tænderne.

En kvinde der nyder et glas sodavand

LIGHT SODAVAND feder øjensynligt ikke, men forskere anbefaler stadig, at du slukker tørsten i andre ting.

© iStock

3 Kan man blive afhængig af sodavand?


NEJ. Ikke i fysiologisk forstand. Det er i hvert fald ikke bevist, at der skulle være noget i sodavand, som gør os afhængige på samme måde, som fx cigaretter og kokain gør.

Vågner du midt om natten og får ustyrligt lyst til en brusende drik, har det nok mere med vaner og præferencer at gøre.

4 Er sodavand værre end slik?


BÅDE OG. Slik indeholder langt mere sukker og flere kalorier end sodavand.

  • 100 g slik indeholder omkring 350 kalorier
  • 100 g sukkersødet sodavand indeholder 40 kalorier.

Til gengæld kan du drikke langt mere sodavand uden at blive mæt, end du kan spise slik.

“Sukker i opløst form giver en kort mæthedsfornemmelse. Det er altså muligt at indtage større mængder energi og sukker på kortere tid ved at drikke sukkersødet sodavand.”
— Seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.
Hånd der tager slik fra et glas.

SLIK – Hver dansker drikker 123 liter søde drikkevarer om året inkl. saft. Oveni spiser vi så 12 kg slik og chokolade.

© iStock

5 Gør sodavand os oppustede?


JA. Sodavand og andre kulsyreholdige drikke som fx energidrikke og danskvand kan give ekstra meget luft i maven og i tarmene. Det kan nemt gøre, at vi føler os udspilede og oppustede, og nogle gange får vi også mavekneb af boblerne.

Læs også: Slip af med oppustet mave – 4 tips

6 Øger lightsodavand trangen til sødt?


MÅSKE. Det er en udbredt teori, at sødestoffer snyder kroppen til at tro, at den får sukker, og dermed øger lysten til mere sødt. Og mens nogle studier finder belæg for påstanden, er der mindst lige så mange, der peger i modsatte retning.

Læs også: To sødestoffer kan pille ved dit blodsukker

Der er altså ikke god dokumentation for, at kunstige sødestoffer piller ved vores appetit eller vores sukkertrang. Seniorrådgiver fra DTU Jeppe Mathiessen udelukker dog ikke, at det for nogle kan have noget at sige:

“Vi ved, at sødestoffer er langt mere koncentrerede i smagen end naturligt sukker, så der kan godt være nogle lightdrikkere, der vænner sig til en mere sød smag og derfor får lyst til flere søde ting.”