6 alternativer til kollegakagen

På mange arbejdspladser er det en tradition at man medbringer mundgodt på fødselsdage, før ferien, når nogen har kvajet sig, bliver fastansat osv. Her får du 6 sunde – og lækre alternativer til kage.

Gnavegrønt med dip

KOLLEGAKAGE – Spiser du det også nogle gange for at please giveren?

© iStock

“DU kan da godt tåle det.”

“Et enkelt stykke skader ikke.”

Du har sikkert hørt dem alle, hvis du har prøvet at lade et kagefad passere uden at tage. Og du er ikke alene!

På mange arbejdspladser bliver der serveret rigtigt mange søde sager. Det er hyggeligt med mundgodt, men knap så hyggeligt, hvis man føler sig presset til at spise på en måde, man egentlig ikke har lyst til.

Er du frisk på at faste? Bliv klogere på intermittent fasting her

Der er to mulige løsninger på din udfordring.Den ene løsning er at få nogle alternativer til kagen på bordet (bare en gang imellem). Den anden er at få skabt en kultur, hvor det er helt fint at springe over.

Vedr. den første løsning, så har vi fx en på redaktionen, der bager verdens bedste grovboller. Det vækker vild jubel, hver eneste gang hun har dem med – det samme gjorde det faktisk, da en anden kollega forleden havde medbragt et fødselsdagsfrugttårn.

Men det skal også være okay simpelthen at sige nej tak eller bare at springe over uden at sige noget som helst. Det kan du heldigvis sagtens gøre på en pæn måde. Få råd til begge dele her.

Tip 1: Når du siger nej tak ...

... så begynd gerne med at anerkende giveren. Du kan jo sagtens rose en andens arbejdsindsats for fællesskabet ved fx at sige, at kagen ser megalækker ud, og samtidig stå fast på, at du ikke lige skal have noget i dag. Eller måske skal du bare sige, at du ikke spiser søde sager på arbejdet i det hele taget. Så slipper du for at skulle synge den samme sang igen og igen.

Tip 2: Når du selv har noget med ...

... så vær den første til at starte en kultur, hvor det er helt okay at sige nej tak. Lad være med at være den, der bræger: “Nå, du er nok på kur,” hvis nogen springer over. Læg måske ligefrem ud med at sige, at det er helt o.k. ikke at snuppe et stykke – det gør du selv en gang imellem, så det tager du slet ikke personligt.

Tip 3: Småt er lige så godt ...

… hvad enten du selv har noget med, eller du skal smage de andres guf. Mange af os har det med at tænke: “Nå, nu gik det galt, så kan jeg lige så godt gå all in.” Men det er faktisk noget sludder, for det gik jo først galt, da vi valgte at tømme hele bradepanden. Skær ud i små portionsanretninger, eller spørg, om der er en, der vil dele.

Sundere ting, du kan tage med til ­kollegerne

Er det gået helt i kage på din arbejdsplads? Måske kan I gøre det til en god vane at medbringe et sundt alternativ til en smør-mel-sukker-bombe. Det er (også) god kollegakarma!

Frugt i sæson

Om sommeren er det let – der kan I bare svælge løs i jordbær og meloner. Men selv om vinteren kan en frugtsalat – evt. med lidt vaniljeyoghurt – med garanti sprede glæde.

Gnavegrønt med lækker dip

Det er totalt luksus, at andre har skåret ud for én. Hjælp dine kolleger på vej med den daglige ration grøntsager ved at servere en ordentlig bunke gnavegrønt med hummus, peanutbutter eller en lækker bønnemos til.

Hjemmelavede ­bananpandekager

Med en klat skyr og syltetøj. Ikke et øje vil være tørt. MUMS!

Få opskriften oå vores lækre bananpandekager her

Mandler eller nødder

Hjemmeristede med salt. Nam!

Noget, der ikke kan spises

Fx en leg, en sang eller en personlig tale. Jeg tør næste godt lægge hånden på kogepladen og påstå, at der er større chance for, at du går over i historien for sådan et initiativ end for din drømmekage.

Inges boller

Okay så, skal du have den? Her finder du opskriften på min kollegas megalækre grovboller. Jeg sværger på, de bliver en succes.