Mænds kønsorgan hænger udenpå. Så de bliver konstant mindet om, at de har et, der skal passes på. Det er værre med os kvinder. Vagina sidder inde i kroppen, så den er ikke synlig på samme måde.
For at slå et slag for, at du passer godt på din vagina og får mest mulig nydelse ud af den, sætter vi her luppen over kvindens kønsorgan. Bliv klog på, hvordan den ser ud og fungerer. Hvilke symptomer, du skal reagere på. Hvordan du plejer den i hverdagen og meget mere.
Hvornår er skeden sund?
Skeden skal være sur, men bare rolig: Kun i pH-værdi! pH-værdien i en sund og rask skede ligger nemlig på mellem 3,8 og 4,5 – som svarer til appelsinjuice. Skedens surhed forsvarer dig mod infektioner. Det er naturlige bakterier, der danner mælkesyren, som gør skeden sur.
Hvordan skal skeden lugte?
Den skal slet ikke lugte. Ikke engang lidt. En sund skede har ingen lugt. Punktum. Den har heller ikke særligt meget udflåd. Som tommelfingerregel er der noget galt – altså infektion, sygdom eller svamp – hvis du har så meget eller ildelugtende udflåd, at det kræver et dagligt trusseindlæg.
Kan skeden gro sammen?
Use it or lose it. Måske har du haft den grufulde tanke, at skeden kunne gro sammen og gå i udu efter længere tids sextørke. Det er sandt, at ting har godt af at blive brugt. Også skeden. Men gynækologen har oplevet masser af kvinder på 75-80 år, der har fundet en mand og gerne vil have sex igen. De tror bare ikke, at det længere kan lade sig gøre. Men når de får lokal østrogenbehandling i skeden i form af creme, stikpiller eller en østrogenholdig ring, så vupti, fungerer den igen, forsikrer gynækologen.
Hvornår skal du til lægen?
Du skal ikke finde dig i noget som helst. Heller ikke i forhold til dit underliv, lyder rådet. Mange kvinder går alt for længe med udflåd, lugtgener, kløe og smerter ved samleje. Det er dumt, for det kan alt sammen fikses. Derfor: Gå til lægen, hvis noget ikke føles rigtigt.
Kan man skade sin skede?
Man får ikke uden videre skader i skeden. Man kan godt opleve rifter i skeden, men så er de menneskeligt påført. Enten med en dildo eller en penis, der er jaget for hårdt eller forkert op, eller fordi skedens slimhinder er tørre. Det er også derfor, at man kan se skader ved voldtægt. Fordi kvinden ikke var våd.
Tykt og hytteost agtigt
Kan være tegn på svamp i skeden. Svamp giver også ildrøde slimhinder, kløe og svie. Mange forveksler svamp med andre infektioner.
Tykt og gult
Kan være tegn på gonorré, som desværre også kan være helt uden symptomer. Er dog sjælden i Danmark.
Grønligt og skummende
Kan være tegn på trichomonas, som er en betændelse i skeden, der også kaldes skedekatar.
Hvidligt eller gråligt med fiskeagtig lugt
Kan være tegn på bakteriel vaginose, som en tredjedel af alle kvinder oplever. Det går ofte væk af sig selv, men ikke altid. Kan også skyldes en ubalance i den naturligt forekommende gardnerellabakterie i skeden.
Tyndt og gulligt
Kan være tegn på tilstanden senil kolpit, som betyder, at du er blevet ældre, og dine slimhinder derfor er tørre pga. hormonmangel.
Let øget eller ingen
Er normalt et godt tegn, men dog ingen garanti for, at du ikke fejler noget. Klamydia er fx ofte symptomløst.
Du kan byde din vagina meget. Men kun så længe dit underliv er sundt og raskt. Har du et sart underliv – får du fx ofte svamp og infektioner – kan du passe på skeden sådan her:
ELASTICITETEN:
Med alderen forsvinder rillerne i skedevæggen og dermed også elasticiteten. Det betyder dog ikke, at skeden ikke længere kan bruges. Så: Sex – ja! Føde børn – nej!
MUSKLERNE:
Den er god nok. Musklerne i underlivet bliver slappere efter fødsel og med alderen. Største problem er nok, at det bliver sværere at holde på urin. Men noget tyder også på, at en stærk bækkenbund – ud over at holde tæt – styrker evnen til at bibeholde seksuel nydelse og orgasme.
TØRHEDEN:
Tørhed i skeden rammer op mod hver anden kvinde efter overgangsalderen. Det klør, svier, gør ondt og kan give pletblødning under sex. Heldigvis kan det fikses.