53 brugbare fakta om din vagina

Alle cis-kvinder går rundt med en. Og alligevel er der så meget, vi ikke ved om den. Vaginaen. Derfor har vi hevet fat i en gynækolog og den helt store lærebog for at undersøge vores køn i detaljer. Måske kan du blive klogere – eller endda opnå større nydelse.

En kvinde tager sig tll underlivet. Hun får råd og viden om sin vagina og skede.

VAGINA – Din skedes sundhed er vigtig, så lær at passe på den.

© Getty Images

Mænds kønsorgan hænger udenpå. Så de bliver konstant mindet om, at de har et, der skal passes på. Det er værre med os kvinder. Vagina sidder inde i kroppen, så den er ikke synlig på samme måde.

For at slå et slag for, at du passer godt på din vagina og får mest mulig nydelse ud af den, sætter vi her luppen over kvindens kønsorgan. Bliv klog på, hvordan den ser ud og fungerer. Hvilke symptomer, du skal reagere på. Hvordan du plejer den i hverdagen og meget mere.

1 5 hurtige spørgsmål og svar om vaginaen


Hvornår er skeden sund?

Skeden skal være sur, men bare rolig: Kun i pH-værdi! pH-værdien i en sund og rask skede ligger nemlig på mellem 3,8 og 4,5 – som svarer til appelsinjuice. Skedens surhed forsvarer dig mod infektioner. Det er naturlige bakterier, der danner mælkesyren, som gør skeden sur.

Hvordan skal skeden lugte?

Den skal slet ikke lugte. Ikke engang lidt. En sund skede har ingen lugt. Punktum. Den har heller ikke særligt meget udflåd. Som tommelfingerregel er der noget galt – altså infektion, sygdom eller svamp – hvis du har så meget eller ildelugtende udflåd, at det kræver et dagligt trusseindlæg.

Kan skeden gro sammen?

Use it or lose it. Måske har du haft den grufulde tanke, at skeden kunne gro sammen og gå i udu efter længere tids sextørke. Det er sandt, at ting har godt af at blive brugt. Også skeden. Men gynækologen har oplevet masser af kvinder på 75-80 år, der har fundet en mand og gerne vil have sex igen. De tror bare ikke, at det længere kan lade sig gøre. Men når de får lokal østrogenbehandling i skeden i form af creme, stikpiller eller en østrogenholdig ring, så vupti, fungerer den igen, forsikrer gynækologen.

Hvornår skal du til lægen?

Du skal ikke finde dig i noget som helst. Heller ikke i forhold til dit underliv, lyder rådet. Mange kvinder går alt for længe med udflåd, lugtgener, kløe og smerter ved samleje. Det er dumt, for det kan alt sammen fikses. Derfor: Gå til lægen, hvis noget ikke føles rigtigt.

Kan man skade sin skede?

Man får ikke uden videre skader i skeden. Man kan godt opleve rifter i skeden, men så er de menneskeligt påført. Enten med en dildo eller en penis, der er jaget for hårdt eller forkert op, eller fordi skedens slimhinder er tørre. Det er også derfor, at man kan se skader ved voldtægt. Fordi kvinden ikke var våd.

2 Hvordan ser en normal skede ud?


Tværsnit af kvindens bækken som en tegning

Skeden

Skeden er et rør, der forbinder de indre kønsorganer (livmoder, æggeledere og æggestokke) med de ydre (klitoris, urinrør og indre og ydre kønslæber). Den måler 7-10 cm.

Skedevæggen

Skedevæggen består af en slimhinde med muskler udenpå. Det er kun de nederste muskler, der kan trække sig sammen, fx ved sex og orgasme. Slimhinden i skeden er fugtig og normalvis uden særlig meget udflåd. Gennem den kan der sive væske ud, så skeden bliver våd. Slimhindens vægge er rillede, så skeden kan “folde” sig ud og blive større under sex eller fødsel.

Livmoderhalsen

I toppen af skeden sidder livmoderhalsen som en mere fast knude. Den lukker toppen af “røret”, altså skeden, næsten helt af.

Livmoderen

Livmodermunden er forbindelsen op til livmoderen.

Jomfruhinden

I den nederste del af skeden er der hos nogle en fold, der kaldes jomfruhinden. Det er dog en myte, at alle fødes med en jomfruhinde.

Vagina

Sådan ser en skedeåbning ud

Klitoris

Der, hvor de indre kønslæber mødes foran, sidder klitoris, som er følsom, især når du er ophidset.

Urinrørsåbningen

Lige neden under klitoris sidder urinrørsåbningen.

De indre kønslæber

Omkring skedeåbningen sidder de indre kønslæber, som er tynde folder af slimhinde og derfor er mere rødlige og fugtige end hud.

De ydre kønslæber

De ydre kønslæber er hudagtige folder. De er større, og der vokser hår på dem.

3 Kend dit udflåd


Tykt og hytteost agtigt

Kan være tegn på svamp i skeden. Svamp giver også ildrøde slimhinder, kløe og svie. Mange forveksler svamp med andre infektioner.

Tykt og gult

Kan være tegn på gonorré, som desværre også kan være helt uden symptomer. Er dog sjælden i Danmark.

Grønligt og skummende

Kan være tegn på trichomonas, som er en betændelse i skeden, der også kaldes skedekatar.

Hvidligt eller gråligt med fiskeagtig lugt

Kan være tegn på bakteriel vaginose, som en tredjedel af alle kvinder oplever. Det går ofte væk af sig selv, men ikke altid. Kan også skyldes en ubalance i den naturligt forekommende gardnerellabakterie i skeden.

Tyndt og gulligt

Kan være tegn på tilstanden senil kolpit, som betyder, at du er blevet ældre, og dine slimhinder derfor er tørre pga. hormonmangel.

Let øget eller ingen

Er normalt et godt tegn, men dog ingen garanti for, at du ikke fejler noget. Klamydia er fx ofte symptomløst.

4 Sådan passer du godt på din vagina


Du kan byde din vagina meget. Men kun så længe dit underliv er sundt og raskt. Har du et sart underliv – får du fx ofte svamp og infektioner – kan du passe på skeden sådan her:

Trusser

Trusser af syntetiske materialer kan genere et i forvejen irriteret underliv. Derfor anbefales det, at du bruger trusser af bomuld, som underlivet kan ånde igennem. Eller trusser lavet af mindst 95 procent silke.

G-streng

G-streng kan du sagtens bruge. Der er ingen sundhedsmæssige problemer i det, bortset fra at de fungerer dårligt sammen med trusseindlæg, som mange kvinder har brug for i slutningen af menstruation.

Sæbe

Sæbe er ikke nødvendigt at bruge for at holde skeden ren. Men nogle gør det alligevel. Hos mange går det fint, mens andre kan få gener. Intimsæbe er et bedre valg, hvis du absolut vil renskure dit underliv.

Vaskemiddel

Vaskemiddel bruges til tøj- og trussevask. Men er du sart, er det en god idé at bruge uparfumerede vaskemidler.

Barbering

Barbering er der hverken for eller imod at sige om. Den eneste gene kan være skægpest.

Boblebade og pool

Boblebade og pool er ikke et problem for din skede, hvis den er sund og rask. Men lider du af meget og ildelugtende udflåd, er det god stil at lade være med at sprede det til dine medmennesker.

Trusseindlæg

Trusseindlæg har fanden skabt. Hvis du har helt normalt udflåd, skal du ikke bruge trusseindlæg, medmindre det er til at opsamle pletblødning. For du får ... udflåd(!) af dem. Årsag: De er fyldt med kemi, der irriterer slimhinderne. Bruger du dem, så hold dig til økoindlæg.

Stramt tøj og cykling

Stramt tøj og cykling generer ikke din vagina, medmindre du cykler meget. Så kan polstring i cykeltøjet og særlige sadler være en god idé for at beskytte dine kønslæber.

5 Overgangsalder – i “vaginahøjde”


ELASTICITETEN:

Med alderen forsvinder rillerne i skedevæggen og dermed også elasticiteten. Det betyder dog ikke, at skeden ikke længere kan bruges. Så: Sex – ja! Føde børn – nej!

MUSKLERNE:

Den er god nok. Musklerne i underlivet bliver slappere efter fødsel og med alderen. Største problem er nok, at det bliver sværere at holde på urin. Men noget tyder også på, at en stærk bækkenbund – ud over at holde tæt – styrker evnen til at bibeholde seksuel nydelse og orgasme.

TØRHEDEN:

Tørhed i skeden rammer op mod hver anden kvinde efter overgangsalderen. Det klør, svier, gør ondt og kan give pletblødning under sex. Heldigvis kan det fikses.

3 RÅD MOD TØRHED

Creme
© iStock

Glidecreme

Tørhed i skeden kan for mange klares med silikonebaseret glidecreme. Undlad den vandbaserede variant – den tørrer ud.

Olieflaske
© iStock

Mandelolie

Ligesom kokosolie kan mandelolie bruges i stedet for glidecreme, hvis du er til det naturlige.

Vaginal tablet
© iStock

Hormonbehandling

Lokal østrogenbehandling som fx stikpiller eller en ring, der sættes op i skeden hver 3. måned, er effektivt til at gendanne skedens fugtighed. Det øger ikke risikoen for at udvikle kræft.

6 Vidste du det om orgasme?


Bliv klog på G-punktet

Findes det?

G-punktet er populært at tale om, men der er ikke den store videnskabelige enighed om det. Flere studier hælder dog til, at den er god nok; kvinder har et G-punkt.

Hvad er det?

Blandt de studier, der mener, at G-punktet findes, er der dog desværre hverken enighed om, hvor punktet sidder, størrelsen af det, eller hvad G-punktet rent fysisk er – ud over at det er et erogent område.

Hvor sidder det?

Det hyppigste bud er, at G-punktet sidder i den øvre skedevæg (kl. 12) og ca. 1 cm inde i skeden. Det rammes bedst med en krum finger eller krum vibrator.