Gravid uge 17 (18. graviditetsuge)

Fostrets øjne udvikler sig meget i denne tid, og i uge 17 kan det skelne lys fra mørke. Se her, hvad der ellers sker med dig og dit foster

Gravid uge 17 – mave og foster

GRAVID UGE 17 | Fosteret får nu fingeraftryk, der dannes som små mønstre på fingre og tæer.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 17, er du i din 18. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 17+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 17+0 den første dag i uge 17 – altså den første dag i din 18. graviditetsuge.

Gravid uge 17: Hvad sker der med dig?


Selvom du nu bærer rundt på både et nyt lille liv og en del ekstra kilo, så er det vigtigt ikke at springe motionen over. Gravide som træner, oplever generelt graviditeten og fødslen som mere ukompliceret end de, som ikke træner.

Sørg for at få minimum de anbefalede 30 minutters daglige motion med moderat intensitet. Men vær altid opmærksom på, at du skal føle dig godt tilpas under træningen. Det må ikke gøre ondt. Hold de pauser, som kroppen har brug for.
Læs også: Sådan må du træne, når du er gravid

Undgå endvidere kontaktsport som kampsport, håndbold, fodbold og basketball, hvor der er risiko for slag og fald. Ridning og skisport bør du også vente med til efter, at barnet er kommet til verden.

Prøv I FORMs træningsprogrammer med øvelser, der er udvalgt specielt til gravide:

Gravid uge 17: Hvad sker der med dit foster?


Fostrets hurtige vækst fortsætter. Længden anslås nu fra top til tå. Fingeraftrykkene dannes som små mønstre på fingre og tæer. Og fostrets øjne udvikler sig også meget i denne tid.

Det kan nu skelne mellem lys og mørke. Holder du en tændt lommelygte mod maven, vil fostret faktisk kunne se det. Det er fordi, synsnerven har fået kontakt med nethinden.

Håret vokser videre på hovedet, og der dannes også øjenbryn og øjenvipper.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk