De bløder, de klør, de svier, og de er nok ikke lige det første, du fortæller om ved frokostbordet. Men op mod hver tredje dansker døjer med hæmorider, og hos gravide er det endnu mere udtalt. Heldigvis er der flere ting, som du selv kan gøre – både før og efter at de små blodfyldte bæster dukker op.
Læs mere om hæmorider under graviditet her
Du tænker måske, at hæmorider er et gammelmandsfænomen. Men de kan indfinde sig hos os alle – især hos gravide.
Man kan beskrive en hæmoride som en slags åreknude i endetarmen. Det er en udposning på en blodåre ved endetarmsåbningen. Og hos gravide kommer de typisk, fordi livmoderen presser på venerne. Udposningerne kan også komme, hvis vi har forstoppelse. Det skaber nemlig et øget tryk på tarmen. Hæmoriderne kan sidde både indvendigt og udvendigt ved endetarmens åbning.
De varierer i størrelse og føles som en lille spændt pose, når man mærker på dem. Hæmorider kan være særdeles generende og smertefulde, når du har afføring, og også når du bare sidder ned. De kan også klø.
Ofte springer udposningen, når man er på toilettet og presser. Så kommer der blod i kummen eller på toiletpapiret, men lad være at panikke. Hæmorider er ikke farlige. Og de giver ikke problemer under fødslen.
Et stykke tid efter, at baby er kommet til verden, vil hæmoriderne i de fleste tilfælde gå i sig selv. Men der er altid en risiko for, at de siger goddag igen, hvis du får hård mave eller bliver gravid endnu en gang.
Læs mere om hæmorider
Du kan ikke gøre så meget for at forhindre, at barn og moderkage trykker på venerne og dermed øger sandsynligheden for, at der kommer hæmorider. Men du kan gøre dit til at undgå hård og træg mave, der ligeledes giver risiko for hæmorider. Følger du disse råd, har du gjort, hvad du kan for at undgå udposningerne:
Er du generet af ømme hæmorider, er det bedste du kan gøre at skrue op for den sunde livsstil og de gode toiletvaner.
Akut kan du lindre smerterne med en ispose foldet ind i et håndklæde. Vent et stykke tid og se, om de generende udposninger går i sig selv.
Fortsætter smerterne, så kontakt din læge, som vil undersøge området ved endetarmen og vurdere, om der skal gives medicinsk behandling. I sjældne tilfælde vil du blive henvist til en speciallæge, som kan operere hæmoriderne væk. Men det er kun noget, man anbefaler, hvis der er meget betydelige gener, da en operation kan give komplikationer som blødning, smerter, og infektion. Og typisk venter man med operationen til efter, du har født.
Er det hård mave og forstoppelse, som er skyld i dine hæmorider, så kan du forsøge dig med milde afføringsmidler som fx Magnesia eller Movicol, der fås i håndkøb på apoteket.
Har det ingen effekt, så kontakt din læge, som vil vurdere, om du kan have gavn af et kraftigere afføringsmiddel. Lægen kan også udskrive creme eller stikpiller til behandling af hæmoriderne.
Men medicinen bør ikke træde i stedet for de 2 liter vand, den fiberrige kost og den daglige motion, som holder maven i gang og hæmoriderne væk.