Gravid uge 18 (19. graviditetsuge)

Omkring uge 18 vil mange gravide mærke de første tegn på liv, når fostret sparker, spræller og hikker. Se her, hvad der ellers sker med dig og dit foster.

Gravid uge 18 – mave og foster

GRAVID UGE 18 | Så er det nu, at mange begynder at mærke liv fra den lille spilopmager i maven.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 18, er du i din 19. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 18+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 18+0 den første dag i uge 18 – altså den første dag i din 19. graviditetsuge.

Gravid uge 18: Hvad sker der med dig?


Det er jo nu, du skal nyde de sidste uger med uforstyrret nattesøvn. Men måske gør din flotte, runde mave det lidt udfordrende at finde ro.

For det første – og det er jo glædeligt – så begynder mange nu at mærke liv fra den lille spilopmager. Det er dog langt fra alle.**

For det andet kan det være, at det er blevet svært at finde en behagelig sovestilling. Prøv at bruge puder som støtte ved maven, lænden og mellem benene. Det gør det mere komfortabelt at ligge ned.

Og når vi nu er i soveværelset, så er det værd at få med, at du sagtens kan have sex, mens du er gravid. Nogle har bare slet ikke lyst til lagengymnastik under graviditeten, mens andre oplever en øget eller uændret sexlyst. Det hele er ganske naturligt.

Og du skal i hvert tilfælde ikke være bekymret for, om det kan være skadeligt for fostret, hvis du har samleje. Så længe graviditeten er uden komplikationer, er sex helt ufarligt for både mor og barn.

Gravid uge 18: Hvad sker der med dit foster?


Fostret vokser nu ikke så eksplosivt som tidligere. Til gengæld bruges krudtet på at forfine alt det, som allerede er dannet.

I hjernen udvikles millioner af nerveceller og forbindelser mellem dem. Det gør fostret i stand til at udføre flere kontrollerede bevægelser. Fostret vrider og vender sig, spræller, slår og sparker.

Det kan også få hikke nu. Det føles som små ryk.

Under de 20 mælketænder, som allerede venter i gummerne, bliver de permanente tænder nu også udviklet.

I fostrets tarm kommer der fosterafføring, det kaldes også mekonium på fagsproget og består af affaldsstoffer, døde celler og fordøjelsessekret fra tarmkanalen. Denne cocktail bliver i tarmen, indtil barnet er født, hvor den så udgør babyens første afføring.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk