4 myter om søvn: Jo, du må godt snooze

Har du også hørt, at det er usundt at udsætte alarmen? Et nyt studie siger noget andet. Læs hvad, og få aflivet tre andre myter om søvn.

Kvinde der rækker ud efter vækkeuret

VÆKKEUR – 57 % af os snoozer om morgenen ifølge nyt studie.

© Getty Images

I årevis har søvnforskere sagt, at det er mere skadeligt at udsætte alarmen end at stå op ved første ring – også kendt som snoozing. Men ikke længere.

I et amerikansk studie rekrutterede man 450 voksne forsøgspersoner med fuldtidsjob, som i 10 måneder fik målt både søvn og hjerterytme med påsatte måleapparater. De skulle også dagligt besvare spørgeskemaer om søvn og velbefindende.

Hjælper baldrian på søvnproblemer?

Forsøget viste, at der ikke er nogen umiddelbare fysiologiske ulemper ved at trykke på snoozeknappen. Den bedste søvn blev godt nok registreret hos dem, der vågnede af sig selv, fordi de var udsovede.

MEN det gjorde ingen forskel, om forsøgspersonerne var klar ved vækkeurets første ring, eller om der skulle flere forsøg til. Snoozerne følte sig ikke mere trætte end ikkesnoozere, ligesom de heller ikke tog flere lure i løbet af dagen.

Andre søvnmyter

Vuggeviser er kun for børn

Voksne har også godt af at falde i søvn til musik. Det viser flere studier, som peger på, at musik kan hjælpe voksne, der døjer med søvnproblemer. Lægger du dig til at sove til tonerne af musik, kan du både hjælpe selve indsovningen og opnå bedre søvn i løbet af natten.

Søvn kan indhentes i weekenden

Gid, det var så vel. Men får du for lidt søvn i hverdagene, kan du ikke bare tage 12 timer i sengen om lørdagen. Forskning har vist, at langt de fleste mennesker skal bruge 7-9 timers regelmæssig søvn hver nat, for at hjernen fungerer tiptop.

God søvn er ubrudt søvn

Forkert. Det er helt almindeligt at vågne et par gange i løbet af natten, og så længe det kun er kortvarige toiletbesøg eller for at vende puden, går det ikke ud over din søvnkvalitet. Forskere fra Københavns Universitet mener, at hjernen kan vågne op til 100 gange i løbet af natten, og at det faktisk indikerer, at du har sovet tungt.

Kilde: University of Notre Dame