En kort snak med en ven er nok til at booste din mentale sundhed

Dårligt humør og stresset? Så skal du snakke med dine venner, viser forskning.

To gråhårede kvinder, der snakker

KOMMUNIKATION – Bare én daglig snak med en ven booster dit humør og sænker dit stressniveau, viser forskning.

© iStock

Samtaler med venner kan hurtigt ryge nederst i bunken i en travl hverdag med arbejde, familie og fritidsinteresser. Men det kan godt betale sig at prioritere de gode snakke.

Én god samtale med en ven om dagen er nemlig nok til at gøre dig i bedre humør og mindske symptomer på stress. Det konkluderer et nyt studie fra The University of Kansas.

TEST: Er du stresset?

Andre studier har vist, at mennesker, der har gode sociale relationer med venner og familie, lever længere, og man behøver ikke være forsker for at vide, at godt samvær får os til at føle os mindre ensomme og gladere. I det her studie ønskede forskerne imidlertid at undersøge, hvilken type samtale, der virker som humørpille.

Til forsøget rekrutterede de 900 studerende fra fem forskellige universiteter, som hver især skulle udføre én af følgende syv typer kommunikation i løbet af dagen:

  • Få en opdatering på, hvordan det går
  • Have en meningsfuld samtale
  • Joke og have det sjovt
  • Udvise omsorg
  • Lytte
  • Sætte pris på en andens meninger
  • Give oprigtige komplimenter

Handlingerne blev udført både før, under og efter coronapandemien. Nogle udførte opgaverne gennem SMS-beskeder eller telefonopkald, men de fleste udførte dem ansigt til ansigt. Når dagen var slut, skulle forsøgsdeltagerne rapportere, hvordan de havde det. De skulle bl.a. forholde sig til følelser som stress, angst, velvære og ensomhed.

Læs også: Ældre er gladere i dag end for 30 år siden

Forsøget viste, at det faktisk ikke betød noget, hvordan forsøgspersonerne valgte at række ud til andre. Bare det, at de gjorde det mindst én gang om dagen, var nok til at forbedre deres velbefindende, mindske stress og give dem en større følelse af samhørighed.

“Det her forsøg understøtter, at vi bruger kommunikation til at stille vores behov for samhørighed, og at vi derigennem også bliver bedre til at håndtere stress”
— Forsker og professor i kommunikation Jeffrey Hall i en pressemeddelelse

Ansigt til ansigt er bedre end online

Et tidligere studie fra samme forsker viste, at telefonsamtaler er ligeså gode for vores trivsel som ansigt til ansigt-møder. Det nye studie afslørede imidlertid, at personernes humør steg mest, hvis mindst én af dagens samtaler var foregået ansigt til ansigt frem for via telefonen eller sociale medier.

Og mens en enkelt samtale var nok til at forbedre humøret og mindske stress, så rapporterede personer, der havde mere end én samtale med venner om dagen, om endnu større forbedringer i humøret.

Hvad er mindfulness godt for?

Mental trivsel er særligt vigtigt i disse år, hvor flere og flere mennesker på verdensplan slås med stress og depression. Den seneste globale gallup-måling viser fx, at vi føler os mere deprimerede og nedtrykte end nogensinde før.

“Det her studie peger på, at alle, der afsætter tid til kvalitetssamtaler kan forbedre deres trivsel. Vi kan ændre, hvordan vi har det i løbet af dagen gennem kommunikation. Bare én samtale er alt, der skal til,” fortæller Jeffrey Hall