Hvad er forskellen på stress og depression?

Bliver man deprimeret af stress? Eller bliver man stresset af en depression? De to lidelser er tæt forbundet. Læs om sammenhængen her.

Stresset og deprimeret kvinde.

STRESS OG DEPRESSION Har du stress i din krop? Pas på. Over tid kan det udvikle sig til en depression.

© iStock

Både stress og depression er udbredte lidelser, der rammer sindet, og mange af symptomerne overlapper. Søvnbesvær, modløshed og handlingslammelse er blot nogle eksempler på følelser, du kan opleve ved både stress og depression.

Forskellen på stress og depression

Selvom stress og depression ofte overlapper, er der tale om to forskellige tilstande. I modsætning til depression defineres stress nemlig ikke som en psykisk sygdom, men som en belastningstilstand.

Stress opstår typisk, når vi ikke føler, vi kan leve op til kravene fra vores omgivelser eller fra os selv. Depression er en mere sammensat størrelse, som både kan være genetisk betinget og forårsaget af traumer og oplevelser tidligt i vores liv.

Depressions-test: Se om du er deprimeret

Ifølge Ifølge depressionsforsker Poul Videbech er stress derfor nemmere at gøre noget ved selv end en depression:

“Du kan godt føle glæde, selvom du er stresset, og du har typisk lettere ved selv at handle på din stress. Er det fx jobbet, der stresser, kan det hjælpe at tage en længere pause. Er du deprimeret, får du det ikke nødvendigvis bedre ved at fjerne dig fra det, som har udløst depressionen.”

“Er du deprimeret over en længere periode, har du typisk svært ved at passe dit job og pleje dine relationer, og så er jorden gødet for stress.”
— Poul Videbech, professor og overlæge ved Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning

Det er også meget almindeligt, at de to tilstande opstår i kølvandet af hinanden. Længere tids stress, der ikke bliver håndteret, fører ofte til depression. Det sker bl.a., fordi din krop udskiller stresshormonet kortisol, som kortvarigt er harmløst, men som over længere tid kan skabe ubalance i samarbejdet mellem de forskellige centre i hjernen.

Omvendt er det heller ikke unormalt, at depression også kan gøre dig stresset.