6 tips til at undgå maveonde ved buffeten

Skal du snart til et arrangement, hvor menuen serveres som buffet? Så tjek lige overlægens råd her, så du kommer hjem uden maveproblemer.

Buffet med rejecocktail

SÅ er der serveret! Buffet er for det meste en lækker oplevelse, men du kan være uheldig at få mere end mad på tallerkenen.

© iStock

1,4 gange om året. Så hyppigt bliver vi danskere i gennemsnit ramt af maveonde. Årsagerne kan være mange, men det er ikke sjældent, at buffeter er skyld i, at det vælter ud af både den ene og den anden ende.

Det siger Klaus Theede, som er overlæge i Gastroenheden på Hvidovre Hospital. Ifølge ham er der især to ting ved buffeter, som øger risikoen for, at du ender med hovedet i tønden.

Læs også: Skal du spise ristet brød, når du har dårlig mave?

Den ene er, at vi er mange mennesker, der rører ved de samme ting. Den anden er, at maden står fremme for længe.

Vi rører ved de samme ting

Når vi bliver ramt af kvalme, opkast og diarré, skyldes det i rigtigt mange tilfælde, at vi er blevet smittet med norovirus (også kaldet roskildesyge eller omgangssyge).

Læs også: Derfor skal du være varsom med medicin mod diarré

Netop norovirus er en hyppig årsag til buffet-udbrud, fordi det er vanvittigt smitsomt.

“Er der nogen, der bruger en buffet, eller som arbejder i køkkenet, som lige har været eller er syg med norovirus, så skal der ingenting til, før det smitter,” fortæller Klaus Theede.

Håndsprit dræber ikke norovirus, og selv med hyppig og grundig håndvask er det svært ikke at få spredt virus til fælles tagtøj, brødknive, overflader osv.

“Har du haft maveproblemer inden for de sidste par dage, skal du lade være med at deltage ved jule- eller påskefrokostbuffeten,” lyder budskabet derfor fra overlægen.

Maden står fremme for længe

Det geniale ved en buffet er, at der er masser at vælge imellem, og at du kan gå flere gange. Ulempen er, at maden kan komme til at stå halvlunken på buffeten i flere timer, og så risikerer du at få det, der kaldes en madforgiftning.

Selv retter, der er tilberedt helt efter bogen, kan nemlig indeholde bakterier. De formerer sig, hvis maden ikke køles hurtigt ned eller står ude for længe, og så danner de giftstoffer.

“Bakterierne i sig selv er ikke skadelige, men giftstofferne er. Dem bliver man syg af lynhurtigt,” fortæller Klaus Theede.

Hvor norovirus typisk viser sig 12-72 timer, efter man er blevet smittet, går der kun 4-6 timer, før du får symptomer fra en madforgiftning.

Ifølge overlægen er det fornuftigt at gå udenom sammenkogte retter, der ikke er ordentligt varme, men kun lunkne. Hans 6 andre gode råd til buffet uden bøvl får du herunder.

Overlægens 6 buffetbud

Vask hænder

God håndhygiejne er altafgørende. Sørg for at vaske dine hænder, før du går ombord i buffeten.

Brug håndsprit

Håndsprit fjerner ikke norovirus, men det dræber bakterier, som også kan give maveproblemer.

Hold tingene adskilt

Undgå at blande både retter og tagtøj fra de forskellige skåle og fade sammen. Er der ikke tagtøj til alle retter, så bed om det.

Gå uden om rød kylling

Tag kun fjerkræ og kød, hvis det er gennemstegt. Der må ikke ligge rød kødsaft ved udskåret kylling.

Tag rent tagtøj

Tænger, gafler og skeer kan hurtigt blive nussede, når vi er mange om dem – bed gerne om nye.

Se stedet an

Ved langt de fleste buffeter kan du spise med ro i maven, men ser stedet uhygiejnisk ud, så spring over.