Håndvask vs håndsprit – hvad skal du vælge?

Vand med sæbe og håndsprit er to effektive metoder til at få rene hænder fri for virus og bakterier, men hvad skal du bruge hvornår? Vi gennemgår, hvordan de to metoder bruges mest effektivt og viser dig den helt rigtige teknik.

Sæbe og håndsprit

SÆBE OG HÅNDSPRIT Er det ligemeget, om jeg vasker hænder eller bruger håndsprit? Få svaret her

© iStock
Håndvask

Her er håndvask med vand og sæbe det gode valg

Har du jord under neglene eller dej på fingrene? Så er der ingen tvivl: Du skal vaske med vand og sæbe. Den kombination virker nemlig bedst mod synligt snavs som madrester, opkast eller mudder, hvor spritten kan komme til kort. Er dine fingre fugtige af fx sved, kødsaft eller beskidt rengøringsvand, skal der også vaskes med sæbe, for her risikerer spritten at blive fortyndet og miste sin effekt.

SÅDAN SKAL DU VASKE

  • Tag ringe, armbånd og ur af, og gør dine hænder fugtige med lunkent vand

  • Fordel sæben godt på hænder og håndled. Vask håndflade mod håndflade med let flettede fingre. Husk begge tommelfingre, fingerspidser og negle

  • Vask i mindst 15 sekunder, og skyl omhyggeligt sæben af

  • Tør hænderne i en papirserviet eller alternativt et rent håndklæde

  • Luk hanen med papirserviet eller din albue.

TIP – Flydende sæbe er mest hygiejnisk, men er tilsat konserveringsmidler, der er hårde for hænderne. Hvis du foretrækker fast sæbe, så brug magnetophæng, så sæbestykket kan tørre helt mellem hver vask.

Håndsprit

Her er håndsprit det gode valg

Sprit er smart, når du ikke har adgang til vand og sæbe, fx hvis du er ude at vandre eller er på rejse i lande, hvor de ikke går så meget op i hygiejnen som her.

Da sprit er mere skånsomt ved hænderne end vand og sæbe, kan det desuden være en fordel at spritte i stedet for at vaske, hvis du har et job, hvor du skal gøre hænderne rene rigtigt mange gange om dagen eller er i høj risiko for at udvikle håndeksem. Det er du typisk, hvis du havde eksem som barn.

Sprit virker dog bedst, når dine hænder ikke er synligt snavsede, da sprit kan have svært ved at trænge igennem organisk materiale som proteiner i blod, ølsjatter, mad eller opkast.

SÅDAN SKAL DU SPRITTE

  • Tag alle dine ringe samt armbånd og ur af

  • Brug en god, stor klat sprit – cirka 5 ml

  • Fordel spritten overalt på hænder og håndled. Vær særligt omhyggelig omkring neglene. Fortsæt, til hænderne føles helt tørre. Mindst 30 sekunder

  • Afslut gerne med creme.

TIP – Vælg en alkoholbaseret håndsprit, der er tilsat glycerol, så din hud tilføres fedt i stedet for at blive affedtet.

Artiklen har været bragt i I FORM nr. 16/2018