4 slags hovedpine, du aldrig har hørt om

Hovedpine kan føles meget forskelligt afhængigt af, hvilken type du er ramt af. Bliv klogere på fire slags hovedpine her.

Kvinde med hovedpine

Hovedpine kan både foregå inde i selve hovedet, men kan også være forårsaget af smertetråde, der løber fra ørerne, tænderne og øjnene op til hovedet.

© iStock

Du har helt sikkert stiftet bekendtskab med spændingshovedpine og de pulserende smerter, der typisk banker på efter en aften med alt for meget alkohol. Måske du tilmed lider af migræne en gang imellem.

Men vidste du, at der findes flere hundrede forskellige former for hovedpine? Bliv klogere på fire af dem her.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får man hovedpine?

1. Anstrengelsesudløst hovedpine

Har du dyrket intens motion, kan du få akut hovedpine som følge af den fysiske anstrengelse. Tilstanden er kendetegnet ved pulserende smerter i hele hovedet og går som regel over af sig selv, men kan vare op til 48 timer.

2. Trigeminus Neuralgi

Intense, stikkende jag i den ene side af ansigtet stammer fra én eller flere af ansigtets tre hovednervegrene, under ét kaldet Trigeminus, og kan forveksles med tand- og ørepine. Hovedpinen rammer typisk personer over 50 år og opstår som regel spontant, men kan også blive fremprovokeret af fx tandbørstning og berøring i ansigtet.

3. Hypertension hovedpine

Hypertension er den medicinske betegnelse for forhøjet blodtryk, som i svære tilfælde kan føre til hovedpineanfald. Dit blodtryk skal dog være væsentligt forhøjet, omkring 220/110 eller højere, før det typisk forårsager hovedpine. Et normalt blodtryk er typisk 120/80.

LÆS OGSÅ: Hvad er Hortons hovedpine?

4. Kæmpecelle arteritis

Borende smerter i tindingen, synsforstyrrelser og ømhed i tyggemuskulaturen er bare nogle af de gener, der følger med denne alvorlige hovedpineform, som skyldes betændelse i tindingepulsåren. Tilstanden er sjælden og rammer typisk kun personer over 60 år.

*Kilder: health.com, headaches.org, sundhed.dk, Migræne- og Hovedpine-foreningen m.fl.*

Kender du de første symptomer på demens?