8 råd til mindre luft i maven

Selvom de af og til presser sig på på ubelejlige tidspunkter, skal du være glad for dine prutter. De er grundlæggende et sundhedstegn, der som en ventil tager trykket af tarmene. Men drømmer du alligevel om mindre luft, kan du prøve disse tips.

En kvinde tager sig til maven. Hun søger råd mod luft i tarmen, så hun kan prutte mindre.

LUFT I MAVEN - Prutter udligner trykket i tarmene, så hils dem velkomne. Kom på toilettet straks, de melder sig. Det er sundere, end at luften hober sig op.

© iStock

Prutter både larmer og lugter, ja. Men idet luften forlader tarmen, falder trykket og giver en bedre mavefornemmelse.

Alternativet – at holde på en prut – kan du godt slippe afsted med, men kun for en stund. Holder du for længe på luften, kan det hurtigt give yderligere udspilede tarme og ondt i maven.

Døjer du med oppustethed og hyppig pruttetrang, er det derfor langt bedre at skrue på de parametre, der gør, at luften ophober sig til at begynde med. Det får du overlægens råd til her.

Tyg maden ordentligt

“At sluge maden” er en vending, der betegner at spise hurtigt. Så hurtigt, at du også sluger en del luft i processen. Så sørg for at tygge maden ordentligt igennem, inden du synker.

Mindre måltider er også at foretrække frem for meget store portioner.

Skod smøgen

Ud over den – for nogle – berusende nikotinrøg suger man en del luft ind, når man ryger. Er du ryger og generet af oppustethed, så har du her endnu en grund til at kvitte cigaretterne.

Tyg mindre tyggegummi

En af grundene til, at man prutter meget, er, at man sluger mere luft end nødvendigt. Er du flittig til at gumle tyggegummi, så spring pakkerne over en uges tid og se, om det har en effekt på trangen til at prutte.

Leg maddetektiv

Oplever du pludselig at prutte mere end normalt, er det kosten, du i første omgang skal kigge på. Er der noget, du spiser meget af, som du kan skære lidt ned på? Eller reagerer tarmen, fordi du har spist noget, som du ikke plejer? Skift retning, og se tiden an et par dage.

Læs også: Hvilke fødevarer der gavner din tarm - og hvilke du helst skal begrænse

Bevæg dig

Der er 117 gode grunde til at motionere regelmæssigt. En af de mere oversete er for fordøjelsens skyld. Fysisk aktivitet stimulerer tarmens bevægelser og mindsker produktionen af luft. Især under udendørs træning kan du let lade en vind sive uden at genere nogen.

Spis kun lidt kål ad gangen

Der findes nærmest ikke sundere spise, og alligevel kan det blive for meget af det gode! Kål, broccoli og bønner hører til de fødevarer, som er sværest at fordøje og dermed producerer mest luft. Så del dit indtag op i mindre portioner, hvis gasserne hober sig op.

Tilbered maden fint

Jo mere flydende, findelt og kogt din mad er tilberedt, jo mindre luft udvikler den i tarmene.

Du kan fx koge dine grøntsager eller rive gulerødderne på den fine side af rivejernet. Normalt er grove stykker sunde for maven at arbejde med, så gør det kun, når du føler dig oppustet.

Stil sodavanden væk

Alle drikkevarer med brus tilfører ekstra luft i tarmene, og der er jo ingen grund til ligefrem at bede om en oppustet mave, vel? Prøv at undgå sodavand, øl og andre kuldioxidholdige drikkevarer.

Hold dig især fra drikke med kunstigt sødemiddel, som fordøjelsen har det svært med.

Læs også: Sandheden om sødemidler

Ballon der er pustet op

LUFT I TARMENE – kan hobe sig op, ligesom i en udspilet ballon. Og så kan det være befriende at slå en prut. Slip den straks ud, hvis ellers situationen tillader det.

© gettyimages