10 myter om solbadning

De fleste af os ved godt, at solen kan gøre mere skade end gavn, hvis ikke vi nyder den med omtanke. Alligevel er det langtfra alle solmyter, der holder stik. Tjek her, om det, du tror om solbadning, er fup eller fakta, så du kan nyde solen sundt hele sommeren.

Kvinde solbader

Fup eller fakta om solbadning?

Sejlivede myter om soldyrkning er der som bekendt mange af, men nu er tiden kommet til at få luget ud i nogle af de gængse opfattelser, før solen gør skade på din hud og i værste fald gør dig syg.

Myte 1: Du får ikke D-vitamin, når du bruger solcreme

Fup!

Hverken skygge, tøj eller solcreme er en hindring for at danne D-vitamin, da du aldrig vil kunne skærme dig 100 pct. fra solens stråler. Når du smører dig med solcreme, vil der altid være nogle furer og folder, som du ikke kan få dækket fuldstændigt, og derfor vil der alligevel slippe masser af UV-stråler ind til huden.

Mangler du D-vitamin? Tjek symptomerne her.

Myte 2: Du kan sagtens blive skoldet under en parasol

Fakta!

Som udgangspunkt fungerer en parasol som en udmærket afskærmer for solen. Du kan dog ikke regne med 100 pct. beskyttelse, da parasollen kun stopper de direkte stråler, men ikke de stråler, der bliver reflekteret i overflader som fx vand eller sand. Desuden kommer det an på, hvor stor parasollen er, hvor højt oppe den står, og om den dækker din krop fuldstændigt.

Myte 3: Solcreme virker ikke, når det er over et år gammelt

Fup!

De fleste solcremer kan faktisk holde sig i ca. to år, hvis du ikke lader dem ligge i bagende sol, men derimod opbevarer dem ved en temperatur under 25 grader. Du skal dog altid kassere cremen, hvis den lugter underligt, har skiftet farve, eller konsistensen har ændret sig.

Myte 4: Faktor 30 beskytter dobbelt så godt som faktor 15

Fup!

En solcreme med faktor 15 beskytter dig mod 93 pct. af solens UV-stråler, mens faktor 30 beskytter dig mod 97 pct. af dem. Du henter altså ikke meget mere ved at fordoble solfaktoren. Det vigtigste er, at du smører nok på, da solfaktoren falder markant, hvis du bruger for lidt. For at være tilpas beskyttet skal du bruge en ordentlig håndfuld solcreme til en hel krop. Bruger du fx faktor 15, men smører du kun en fjerdedel på, ender du ca. på faktor 2, og så er du kun beskyttet mod 50 pct. af strålerne.

LÆS OGSÅ: Har du styr på solcreme og solbeskyttelse?

Myte 5: Solens stråler kan trænge gennem en rude

Fakta!

UVB-stråler, som hovedsageligt er dem, der gør os brune, kan stort set ikke trænge igennem glas, men det kan UVA-strålerne, som giver en kortvarig brunhed. De kan også føre til rynker og give DNA-skader i huden, så du er langtfra garanteret beskyttelse bag en rude. Du er dog ikke lige så udsat bag en rude som udenfor, da glasset absorberer de fleste af strålerne. Generelt gælder det, at jo tykkere en rude er, desto mere beskyttet er du.

Myte 6: Du skal sole hele kroppen for at få D-vitamin nok

Fup!

Selvom vi i Skandinavien har begrænset adgang til D-vitamin, behøver du hverken at trække i bikinien eller lægge dig direkte ud i solen mellem klokken 12 og 15 for at blive tanket op med D-vitamin. Lidt sol i ansigtet eller på dine hænder om formiddagen eller sidst på eftermiddagen er rigeligt til at få dækket dit behov for det livsvigtige vitamin.

Myte 7: Huden har en naturlig solfaktor

Fakta!

Jo mørkere du er fra naturens side, jo højere er din naturlige solfaktor. Det samme gælder, hvis du har taget farve fra solen. Først på sommeren er du derfor typisk mere følsom over for solens stråler, end du er sidst på sommeren, men så har du samtidig udsat dig selv for en solskade.

Myte 8: Mørke og lyse mennesker har samme risiko for at blive solbrændt

Fup!

Generelt kan alle blive solskoldede, men vi er alle langtfra lige følsomme over for solen. Er du fx meget lys i huden og/eller rødhåret, har du mindre af pigmentet melanin, som er det pigment, der gør huden brun. Jo mere melanin du har fra naturens side, jo bedre beskyttet er du.

Risikoen for at blive forbrændt er størst, hvis du har …

  • Lyst eller rødt hår
  • Lys hud
  • Blå eller grønne øjne
  • Fregner og/eller skønhedspletter

Sådan forebygger du 5 typiske solskader.

Myte 9: Du har fået en solskade, når du er blevet brun

Fakta!

Når du får fregner eller bliver solbrun, er der reelt set tale om en solskade. For at du kan få en længerevarende brun kulør, trænger de såkaldte UVB-stråler nemlig først ned i hudens øverste lag og gør den rød og forbrændt. Det skader hudcellerne og øger risikoen for hudkræft, og derfor bør dette holdes på et minimum. Er du rigtig glad for at have en brun kulør, kan du med fordel bruge selvbruner. Den beskytter ikke huden, men giver en flot farve, så du ikke fristes til at sidde for længe i solen.

Myte 10: Du kan sagtens spare D-vitamin op i kroppen

Fup!

Du kan ikke danne mere D-vitamin, end du har brug for nu og her, ved at stege i solen i timevis. Tværtimod stopper huden med at producere D-vitamin, når den har suget tilstrækkeligt med UVB-stråler til at opfylde dit behov, hvilken den i sommerhalvåret gør efter ca. 15 min. Det eneste, du får ud af at opholde dig længe i solen, er altså en solskade.

Kilde: Tamara Lund, læge