Sådan bruger du dine rester

Med blot en smule omtanke kan du forhindre, at dine gode madrester ender i skraldebøtten. Du sparer både penge og undgår madspild.

Madrester chilitomatsuppe

Hvad skal vi ha' til aften? Inden du bestemmer dig for aftenens menu, så tjek altid dit køleskab og eventuelt også din fryser for gode rester. For gemmer der sig noget godt her, har du pludselig et udgangspunkt for dagens aftensmad. Er resterne for små til at kunne udgøre et helt måltid, så brug dem som forret, som pålæg eller til en 'restebuffet'.

Hav eventuelt en fast restedag, fx mandag, og opbevar altid dine madrester i gennemsigtige plastbokse forrest i køleskabet, så du ikke overser dem.

7 gode rester – sådan bruger du dem

Grøntsager
© iStock

Grøntsager

Har du mange grøntsagsrester, så hæld dem i en grøntsagssuppe. Her gør det ikke noget, hvis nogle af grøntsagerne er blevet lidt slatne eller rynkede.
Skær grøntsagerne i tern, svits i lidt olie, kog i en god bouillon, og blend derefter suppen. Smag til, og servér et godt brød til.

Kød
© iStock

Kød

Æggekager, madtærter, biksemad og pitabrød er gode retter til at bruge dine rester af kød i.

Kogte kartofler
© iStock

Kogte kartofler

Kartofler er guld værd dagen derpå. Skær dem i tern, og kom dem i fx supper og æggekager eller brug dem som pålæg på rugbrød med lidt mayo og purløg.
Har du mange kartofler, så lav en kartoffelsalat, enten med pesto eller en cremefraichedressing, og brug masser af krydderurter.

Kogt pasta
© iStock

Kogt pasta

Pastasalater er populære hos både store og små. Vend pastaen med pesto eller en god marinade, og tilsæt fx tomater, ærter, peberfrugt og rødløg. Som topping kan du bruge pinjekerner, feta eller parmesan i flager.

Kogte ris
© iStock

Kogte ris

Har du kogt for mange ris, er de gode som stegte ris dagen derpå, fx sammen med rejer eller kylling og godt med hvidløg og grøntsager.

Kylling
© iStock

Fjerkræ

Kylling er en virkelig lækker rest at skulle trylle med. Brug den som fyld i supper, lav clubsandwicher med bacon og karrydressing, eller bland en cæsarsalad med romainesalat, parmesan og brødcroutoner.

rester-creme-fraiche
© iStock

Cremefraiche og lignende

Lav en dressing, og brug den til salat, servér den til kartofler, fisk eller kød i stedet for sauce, eller brug den som en dip til grøntsagsstave.