Kvinde spiser planteburger
Burger uden kød?

Byt oksekødsbøffen ud med plantefars. Vupti!

© Jakob Helbig

3 myter om vegetarmad

Salat, salat og atter salat. Du kan godt tro om igen, hvis du tror, at vegetarmad er kedeligt, smagløst og kun består af grønne salatblade. Her gennemgår vi tre myter om vegetarmad, så du kan blive klogere på de grønne muligheder.

13. april 2020 af Tine Sandorf og Inge Eriksen

Det kan for mange virke uoverskueligt at droppe sine kødvaner, men det behøver ikke at være så svært. Nedenfor gennemgår vi tre typiske myter om vegetarmad, som sjældent er sande.

1. Vegetarmad er kedeligt

Tværtimod! Hvor kødretter ofte er brune, er retter med masser af frugt og grønt fulde af farver. Væg råvarer i forskellige kulører, og anret gerne med masser af friske krydderurter. 


Godt tip

Hold en hakkedag

Har du ikke tid til at rive, hakke og snitte grøntsager hver dag, så tag en hakkedag, hvor du forbereder grønt til mange dage. Kom det hele i bøtter med låg eller fryseposer, og opbevar på køl. Mange supermarkeder har også færdigsnittet grønt

2. Salat smager ikke af noget

Ikke altid, nej, og derfor kan en god dressing gøre underværker. Har du travlt, så brug lidt olivenolie, balsamico eller friskpresset appelsinsaft.  

Få masser af inspiration til mættende og lækre salater her


3. Jeg bliver ikke mæt

Hvis ikke, så er der for få kostfibre eller grønne proteiner i dine retter. Tænk i fuldkorn, grove grøntsager, æg, skyr, quinoa, nødder samt bælgfrugter. 

Fyld køkkenskabet op med kikærter og bønner på dåse – det er gode proteinkilder i stedet for kød. Dåsevarianterne er klar til brug, hvorimod de tørrede udgaver først skal sættes i blød i 10-12 timer og derefter koges. 

Top 10 over proteinkilder


Kend dit proteinbehov

Du har brug for 1 gram protein om dagen pr. kilo kropsvægt for at bevare og opbygge muskelmasse, hormoner og enzymer. En kvinde på 75 kilo har altså brug for 75 gram protein om dagen. Det svarer til tre af disse portioner, der hver giver dig 25 gram.

Vælg 3 portioner om dagen

  • 1 kyllingebryst 
  • 1 laksefilet 
  • 2½ dl skyr 
  • 3 store æg 
  • 5 spsk. hytteost 
  • ½ tallerken tørrede bønner eller linser 


Kilder: Sisse Fagt, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, og Maria Felding, klinisk diætist og forfatter til “Den plantebaserede kost”.


Artiklen blev bragt i I FORM nr. 16/2019


Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: