Kan man spise sig til nok D-vitamin?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud på 5-10 µg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret. Men kan du egentlig få dit behov dækket via kosten i stedet?

D-VITAMINTILSKUD FÅS I FORSKELLIGE STYRKER – de fleste af os kan nøjes med et tilskud på 5-10 µg dagligt i vinterhalvåret.

D-vitamin er et helt uundværligt vitamin, som bl.a. har en afgørende betydning for din knoglesundhed.

I sommerhalvåret har de færreste af os problemer med at få dækket vores behov for vitaminet. Den vigtigste kilde til det er nemlig solen, og den er som bekendt kraftig på den tid af året.

Læs også: Er det godt eller dårligt for kroppen at få sol?

Anderledes ser det ud, når vi bevæger os ind i vinterhalvåret. Godt nok skinner solen stadig (i hvert fald engang imellem), men strålerne er ikke kraftige nok til at danne D-vitamin i huden, og vi er typisk også godt pakket ind i tøj, når det er koldt.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle tager et tilskud på minimum 5-10 µg (mikrogram) D-vitamin dagligt fra oktober til april. Der er særlige anbefalinger for bl.a. børn og ældre, som du kan se nederst i denne artikel.

Læs også: Er det en god ide at spise multivitaminer?

Men kan vi ikke bare spise os til nok D-vitamin i de mørke måneder? Det spørgsmål har vi stillet Martin Kreutzer, som er ernæringsekspert.

Det kan godt lade sig gøre, men …

“Teknisk set er svaret, at det godt kan lade sig gøre …”

Sådan lægger Martin Kreutzer ud. Men der er et ret stort “men”.

Ifølge ernæringseksperten er der faktisk en stribe madvarer, der er leveringsdygtige i store mængder D-vitamin.

Læs også: Jern – mineralet mange kvinder mangler

“Spørgsmålet er bare, om du er villig til at give dem så meget plads i kosten,” fortsætter han.

Dels er mange af råvarerne ikke nogle, de fleste af os har liggende i køleskabet eller køkkenskuffen – dels skal du spise ret store mængder af dem.

Er du frisk på at spise godt med røget torskelever, torskerogn og laks, er det altså muligt at “slippe for” et kosttilskud, men for de fleste af os er det nok fint at holde fast i det daglige tilskud.