Hvordan holder brød sig friskest?
Friskt brød er noget af det lækreste, der findes. Tørt brød er ... nå, ja tørt. Få vores bedste tips til at holde både bagerbrød og hjemmebag frisk længst muligt.
Friskt brød er noget af det lækreste, der findes. Tørt brød er ... nå, ja tørt. Få vores bedste tips til at holde både bagerbrød og hjemmebag frisk længst muligt.
Brød tørrer ud, fordi det indeholder vand, og efter bagningen begynder vandet langsomt at fordampe.
Kulhydraterne krystalliserer, og væsken forsvinder stille og roligt ud gennem skorpen. Dén proces går endnu hurtigere, hvis brødet er skåret i skiver eller bliver udsat for luft, så ilt kommer i kontakt med brødets overflade. Ilten accelererer nemlig fordampningen.
Der er dog forskel på, hvor hurtigt forskellige slags brød udtørrer, og opbevaringen har også en hel del at sige.
Står der for eksempel konserveringsmidler på ingredienslisten, holder brødet sig længere, da disse er specielt designet til at bevare fugtigheden.
Er dit brød hjemmebagt og fremstillet uden konserveringsmidler, mugner det hurtigere. Frys det gerne ned, og tag kun dén portion ud, du skal spise.
Er du hos bageren, så tak nej til at få dit brød skåret i skiver, selvom det er nemt. Skær i stedet kun den mængde af, som du skal bruge. På den måde er brødet bedre beskyttet mod luftens udtørrende effekt.
For både købt og hjemmebagt brød gælder det, at det er smart at opbevare det ved stuetemperatur i en papirspose eller et viskestykke, så det kan ånde.
Ikke noget med plastikposer eller bøtter! Undgå også direkte sollys, da varmen fremskynder udtørringen og gør brødet kedeligt i lyntempo.
Hvis dit brød er begyndt at blive lidt tørt, kan du pensle det med lidt vand og give det et par minutter i ovnen. Vandet hjælper med at genfugte brødet og gøre det mere lækkert.
Husk, at det aldrig er en god idé at spise mad med mug på – heller ikke selvom du skærer den mugne del fra, da sporene stadig kan nå ud i resten af din madvare, selvom du ikke kan se det.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 17/2023