Gravides kost kan øge risikoen, for at barnet udvikler ADHD

Ny forskning har fundet en tydelig sammenhæng mellem kosten under graviditeten og risikoen for, at ens barn udvikler ADHD eller autisme. Se hvilke fødevarer, du bør undgå.

Gravid kvinde, der holder en salat i den ene hånd og en donut i den anden hånd

GRAVIDE KVINDER bør undgå "vestlig kost", hvis de vil reducere risikoen for, at deres børn får ADHD eller autisme.

© iStock

Mange ved sikkert, at det man spiser under en graviditet, kan påvirke fosteret i maven.

Det er ting som alkohol, usunde madvarer, for meget koffein – ja listen er lang.

Men nu har ny dansk forskning vist, at sammensætningen af en kvindes kost under graviditeten kan have afgørende betydning for, om hendes barn udvikler ADHD eller autisme.

Vestlig kost øger risikoen

Forskerne kiggede på det, de kalder for “vestlig kost”. Det vil sige fødevarer, som indeholder meget fedt, sukker og raffinerede produkter. Det er også typisk en kost, hvor man ikke spiser særlig meget fisk eller friske råvarer som grøntsager og frugt.

Studiet kunne vise en klar sammenhæng mellem vestlig kost under graviditeten og udviklingen af ADHD og autisme hos børn.

”Jo mere vestlig kost, en kvinde indtager under graviditeten, desto større ser risikoen ud til at være for, at barnet udvikler ADHD eller autisme,” udtaler læge og ph.d. David Horner, der står bag studiet, i en pressemeddelelse.

Læs også: Pas på med at spise dette, når du er gravid

Hos de kvinder, der lavede moderate ændringer ved at begynde at spise et større indtag af vestlig kost, steg risikoen for ADHD med 66 % og autisme med 122 %.

Selv små justeringer virker

”Selvom det vestlige kostmønster ser ud til at have en ret negativ effekt på barnet, kan den nye viden, vi kommer med, også ses som en mulighed for at fremme sundere kostvaner under graviditeten," udtaler David Horner og tilføjer:

"Selv små justeringer væk fra et vestligt kostmønster potentielt kan reducere risikoen for udviklingsforstyrrelser i hjernen."

Studiet viste nemlig, at mange af kvinderne kan optimere deres kost, så den bliver bedre for barnets udvikling. Ifølge forskerne bag, er studiet en anledning til at overveje, om de nuværende danske kostråd for gravide er tilstrækkelige.