Har jeg brug for vitamintilskud, hvis jeg træner meget?

Gravide anbefales at tage kosttilskud, fordi kroppen skal præstere noget ekstra, men hvad med dig, der træner?

Træning

KOSTTILSKUD – Du skal vide, hvor skoen trykker, og ikke bare spise løs af vitaminer og mineraler.

© iStock

Er du en flittig gæst i centeret eller god til at få slidt løbeskoene, så bruger din krop mere energi og har brug for flere næringsstoffer.

Heldigvis giver det ofte sig selv: Når du træner meget, bliver du mere sulten og spiser derfor mere mad. Så længe du får en sund og alsidig kost, burde din krops behov for vitaminer og mineraler, også kaldet mikronæringsstoffer, blive dækket af den ekstra mad.

Vil du sikre dig, at kroppen trives, når du træner meget, er der derfor videnskabeligt set mest at hente ved at spise nok og varieret frem for at kaste dig over kosttilskud. Men hvis du ikke spiser ret meget, får en ensidig kost eller måske helt styrer uden om visse fødevaregrupper, kan der være risiko for, at du kommer til at mangle et eller flere mikronæringsstoffer.

Det kan fx være, hvis du spiser vegansk. Her kan det være en god idé med et tilskud af B12-vitamin og formentlig også jern.

De fleste skandinaver får desuden for lidt D-vitamin i vinterhalvåret, så når du træner meget og belaster dine muskler og knogler, er det vigtigt at få nok D-vitamin, der styrker begge dele og er med til at forebygge brud.

LÆS OGSÅ: Hvad er vitaminer?

Sådan får du nok

B12-vitamin
© I FORM

B12-vitamin

B12 findes i animalske madvarer som kød, lever, fisk, æg og mælkeprodukter som yoghurt og ost. Lever du vegansk, får du ingen af disse, og så er kosttilskud en rigtig god idé.

D-vitamin
© I FORM

D-vitamin

Fed fisk er en god kilde til D-vitamin, og det samme er solen. Fra oktober til april, hvor solens stråler ikke er stærke nok her i Norden, bør du tage tilskud af D-vitamin.

Jern
© I FORM

Jern

Mange kvinder i den fødedygtige alder lider af jernmangel, fordi vi hver måned mister blod, når vi har menstruation. Spiser du samtidig ingen eller få animalske madvarer, er du i risiko for at få for lidt jern. Noget, der i høj grad kan påvirke din præstationsevne.

En blodprøve hos lægen viser, om du har jernmangel, og det kan derefter behandles med jerntilskud. Spis ikke løs af jern “for en sikkerheds skyld”. Har du ikke jernmangel, kan det være skadeligt.

Kilde: Rikke Larsen, lektor i ernæring og medforfatter til bøgerne “Sportsernæring – en grundbog” og “Spis før, under og efter du løber – Sportsernæring til løbere”