Kan vandmelon erstatte vand?

Det ligger i navnet, at vandmelon er yderst vandholdig. Har du nogensinde undret dig over, hvor meget væske du egentlig får indenbords af at gnaske den saftige frugt, så har vi svaret her.

Kvinde, der spiser vandmelon

FRUGT OG GRØNT kan være en glimrende kilde til ekstra væske om sommeren – ikke mindst den saftige vandmelon.

© iStock

En af sommerens helt store favoritter er den søde, sprøde og læskende vandmelon. Hører du til dem, der kan spise store mængder, mærker du måske et ekstra pres på blæren i de efterfølgende timer.

Vandmelon indeholder nemlig hele 93 pct. vand, og du kan stort set få dækket hele dit daglige væskebehov, hvis du spiser en mellemstor vandmelon.

Spørgsmålet er, om det vand, der er i melonen, er ligeså sundt som det fra hanen?

Læs også: 17 madvarer med få kalorier

“Vand fra frugt og grønt, herunder vandmelon, er ikke dårligere end almindeligt vand, og det kan være supergodt til at slukke tørsten, når det er varmt, og du ikke får drukket nok,” fortæller klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital, Anne Wilhjelm Ravn.

“Vandmelon kan fx være en glimrende løsning til at få noget væske i dine børn om sommeren, eller hvis du er ældre og småtspisende og har brug for ekstra kalorier gennem dit væskeindtag.”
— Anne Wilhjelm Ravn, klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital

Vand fra hanen tilrådes stadig

Før i tiden lød de daglige væskeanbefalinger på 2-3 liter vand, men i dag ved man, at vi også får dækket en betydelig del gennem mad. Anbefalingen er derfor nu 1-1,5 liter vand om dagen – lidt mere, når det er varmt.

Læs også: Bitter-melon – helt sin egen

Når sundhedsmyndigheder anbefaler vand som den primære kilde til væske, skyldes det ifølge Anne Wilhjelm Ravn, at der er nul kalorier i vand, og at vi har brug for at spise en varieret kost.

Læs også:7 fornuftige alternativer til vand

“Du kan godt dække dit daglige væskebehov med en hel vandmelon, men i modsætning til vand følger der kalorier med i regnskabet. Og lever du af vandmelon en hel sommer, går du også glip af vigtige næringsstoffer fra andre fødevarer,” forklarer hun.

KILDER: Anne Wilhjelm Ravn, klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital og Fødevareinstituttet DTUs offentlige fødevaredatabase, Frida