7 fornuftige alternativer til vand

Det kræver væske at holde kroppen godt kørende her i sommervarmen. Og selvom postevand er både sundt og gratis, så får man nogle gange bare lyst til noget andet.

Vand, vandkande, glas, citron

Danskvand

Foretrækker du at drikke vand, der perler på tungen, så kan du roligt vælge danskvand. Det er nemlig rundt regnet lige så sundt som almindeligt vand. Det gør ingen forskel, om vandet kommer fra din egen vandhane eller er udvundet fra en kilde langt væk, så en danskvandmaskine derhjemme kan være en fortrinlig kilde til den boblende livseliksir.

Godt nok har der lydt påstande om, at kulsyren i danskvand kan skade tænderne og afkalke knoglerne, men der er tale om en hårdnakket myte. Selv varianten med citrus er harmløs, for smagen skyldes ikke frugtsyre, men lidt smagsstof.

Kaffe

Vi skandinaver elsker kaffe – og heldigvis for det. Den mørke bryg er nemlig en god kilde til væske. Undersøgelser viser, at op til tre-fire kopper om dagen er sundhedsmæssigt uproblematisk og muligvis ligefrem gavnligt i forhold til forebyggelse af hjerte-karsygdomme og diabetes.

Det er en myte, at kaffe er så vanddrivende, at du nærmest skal drikke ekstra vand for at kompensere for tabet af væske. Undersøgelser har vist, at du udnytter op imod 90 pct. af væsken, så du kan sagtens hydrere på kaffe.

Har du udfordringer med søvnen, er det dog en god idé at placere størsteparten af dit kaffeindtag tidligt på dagen, så koffeinen ikke driller ved sengetid.

Te

Te er en udpræget sund drik fuld af mikroskopiske plantestoffer, som stiver immunforsvaret af. Det er forskerne gennemgående enige om. Og sundhedsværdien er ikke afhængig af, om du vælger sort, grøn eller hvid te, så lad blot smagsløgene afgøre valget. Husk, at jo længere tid du lader teen trække, jo flere sunde stoffer siver der ud i vandet.

Koncentrationen af koffein er markant lavere end i kaffe, men til gengæld er det også nemt at hælde ganske store mængder indenbords, når først der er brygget en hel kande. Derfor, og grundet den lettere vanddrivende effekt, er det en god idé at skrue ned for indtaget i aftentimerne.

Kaffe, juice, vand

VAESKE KAFFE JUICE Kaffen er for længst hevet ud af skammekrogen. Ved et moderat forbrug ser den mørke drik ud til at være et plus for sundheden.

Urtete

Rent teknisk er der ikke tale om te, for i stedet for teplantens blade anvendes der i urtete diverse urter, blomster og buske. Det kan fx være rooibos, kamille, lavendel, hyben og pebermynte. Til forskel fra almindelig te er urtete fri for koffein, og samtidig dækker smagsretningerne over et større spektrum.

De styrkende antioxidanter har urteteen tilfælles med den almindelige te. Afhængigt af de valgte urter kan urtete potentielt også have terapeutiske egenskaber og fx forbedre søvnen eller lindre betændelsestilstande i kroppen. Forskningen er forholdsvis svag på området, men inden for den traditionelle medicin nyder urtete stor popularitet.

Isvand med frugt eller grønt

Skiver af lime, appelsin, agurk eller andre typer frugt og grønt kan gøre underværker for postevandet. Kom cirka 100 gram i en liter vand, og lad det stå og trække et par timer. Drik vandet af et glas med isterninger i, og du får en uhyre delikat drik, med let aroma fra den tilsatte frugt.

Du kan også supplere med krydderurter – fx mynte sammen med agurk eller basilikum sammen med jordbær – for at gøre vandet endnu mere spændende. Husk at anvende økologisk frugt og grønt, så du slipper for at vaske sprøjtemiddelrester ud i din helsedrik.

Mælk

Nogle mennesker vokser aldrig fra glæden ved et godt glas mælk. Hører du til dem, så snup endelig et glas om dagen. Den hvide drik forsyner dig både med muskelopbyggende proteiner, blodsukkerstabiliserende kulhydrater og knoglestyrkende kalcium.

Før du bæller af kartonen eller bestiller dagens tredje caffe latte, så husk dog lige på, at en liter skummetmælk indeholder lige så mange kalorier, som trekvart liter cola, og drikker du sødmælk, ligger indholdet en del over en sodavand. Det er i øvrigt ikke bedre at vælge plantebaserede alternativer. De er typisk ganske kulhydratrige, og fx er sojadrikken meget lig en almindelig letmælk i sin sammensætning.

Juice

Appelsinjuice, æblemost, druesaft og andre juicer lavet af presset frugt kan fint bidrage til det daglige væskeregnskab. Står valget mellem juice eller en smoothie, er sidstnævnte sundest, da du i smoothien også får den næringsrige pulp, der er fyldt med kostfibre og antioxidanter. Vær dog opmærksom på, at betegnelsen ‘smoothie’ ikke er garant for, at hele frugten er blendet ned i beholderen. Mange kommercielle smoothies blander juice og hele frugter i én pærevælling.

Juice og smoothie indeholder så meget naturligt frugtsukker, at de kaloriemæssigt er på niveau med en sodavand. Så det er en god idé at begrænse indtaget til et enkelt glas om dagen.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 8/2022