Tab dig dobbelt så meget med én simpel kostændring

Nyt studie, publiceret i anerkendt tidsskrift, viser at det er overraskende nemt at tabe sig ved at undgå den her type fødevarer, vi alle sammen spiser.

Kvinde, der stiller sig op på en vægt

I DEN ENE PERIODE AF KOSTFORSØGET blev det ekstra sjovt at stille sig på vægten.

© iStock

Fordobl dit vægttab og oplev færre cravings – blot ved én simpel kostændring.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er resultatet af et nyt, stort studie fra University College London, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.

Hvad er så opskriften på det, der kan lyde som en mirakelkur? Faktisk er det ret simpelt: Spis mere hjemmelavet mad.

Læs også: Få sund og lækker aftensmad med I FORMs madplaner

Tabte sig dobbelt så meget

Deltagerne var delt op i to lige store grupper. Først spiste den ene gruppe en blandet kost, hvori der indgik en del ultraforarbejdede fødevarer, efterfulgt af en periode, hvor de kunne spise frit. Afslutningsvis havde de en periode, hvor de kun måtte spiste minimalt med ultraforarbejdede fødevarer.

Den anden gruppe gjorde det samme men i modsat rækkefølge. Under hele forsøget fik deltagerne leveret mad i rigelige mængder lige til døren.

Læs også: Hvad er forskellen på forarbejdet og ultraforarbejdet mad?

Sådan spiste de

I perioden uden ultraforarbejdet mad spiste deltagerne fx overnight oats og hjemmelavet pasta bolognese.

I perioden, hvor de spiste flere ultraforarbejdede produkter, var de hjemmelavede måltider skiftet ud med fx en energibar og en fabriksproduceret lasagne afstemt i kalorieindhold og næringsindhold til at matche måltiderne i kosten uden ultraforarbejdede ingredienser.

Efter otte uger var resultatet tydeligt: Deltagerne tabte sig mest, når de ikke spiste ultraforarbejdet mad. Her tabte de sig i gennemsnit 2 procent af deres kropsvægt. I den anden periode tabte de sig kun 1 procent – selvom begge grupper fik tilbudt lige meget mad og måtte spise så meget, de ville.

Læs også: Lav sund, hjemmelavet mad – lidt nemmere

Flere overraskende fordele ved at undgå ultraforarbejdet mad

Deltagerne tabte sig ikke bare mere, mens de spiste minimalt forarbejdede fødevarer.

I perioden, hvor de undgik ultraforarbejdet mad, tabte de nemlig primært fedt og kropsvæske – ikke muskelmasse. Samtidig oplevede de på trods af det større vægttab færre cravings, som de i øvrigt også havde lettere ved at modstå, i den periode, hvor de spiste mindre ultraforarbejdet mad.

I begge perioder fik alle deltagere en kost, der var sund og afbalanceret i forhold til indoldet af fx protein, fibre og vitaminer. Noget tyder altså på, at det spiller en stor rolle, hvordan din mad er forarbejdet – og ikke kun hvilke næringsstoffer, den indeholder.

Læs også: Popcorn – er det en sund snack?